Istuin junassa kohti Tamperetta ja mieleeni nousi ajatus. Tai oikeastaan pikemminkin kysymys. Se oli ohimenevä ajatus jolle naurahdin mielessäni ja pyrin siirtymään takaisin twitterin selaamiseen. En kuitenkaan pystynyt olemaan huomioimatta tuota ajatusta. Tunsin kuinka se pyöri päässäni voimakkaammin ja voimakkaammin. Asialle oli pakko tehdä jotain ja sen takia kirjoitin tämän kirjoituksen. Tuo kysymys on yksinkertainen ja samalla todella monimutkainen:

Mihin me oikein tarvitsemme miljardöörejä?

Yksittäinen miljardi on reilusti enemmän mitä yksittäinen ihminen tarvitsee elämiseen. Vaikka elämäntyyli olisikin leväperäistä, niin miljardin uskoisi riittävän melkeinpä minkälaiseen perustarpeet tyydyttävään elämään vain. Tällä hetkellä varallisuuserot ovat kasautumassa niin maailmanlaajuisesti kuin Suomessakin. Olet varmasti kuullut ennenkin, kuinka rikkain prosentti ihmisistä omistaa enemmän kuin koko muu ihmiskunta yhteensä. Viime vuonna maailman miljardöörien omaisuus nousi 2,5 miljardia joka päivä, samalla kuin köyhimmän neljän miljardin ihmisen omaisuus laski 11 prosenttia. Ilmainen perus- ja toisen asteen koulutus jokaiselle lapselle maailmassa maksaisi noin 340 miljardia dollaria. Maailman miljardöörien arvon mitataan tällä hetkellä olevan yli yhdeksän biljoonaa dollaria.

Tämän tiedon valossa pohdinkin, kuinka on mahdollista että elämme maailmassa, jossa meille sanotaan ettei meillä ole varaa korjata jokaista koulurakennusta ja sairaalaa kuntoon? Jossa meille sanotaan ettei meillä ole varaa kouluttaa jokaista lasta? Jossa meille sanotaan ettei meillä ole varaa vastata ilmastonmuutoksen haasteisiin?

En halua ottaa rahaa pois rikkailta. Haluan tasa-arvoisemman maailman. Tällä hetkellä elämme järjestelmässä, joka vaatii rahaa. En keksi parempaa keinoa edesauttaa tasa-arvoisemman maailman luomista kuin jakaa tuo raha tasaisemmin.

Mihin me siis tarvitsemme miljardöörejä? Tämän kysymyksen tarkoitus ei ole hyökätä ketään yksilöä kohtaan. Miljardöörien joukossa on lukuisia lahjakkaita ihmisiä, jotka ovat varmasti ansainneet mukavan elannon. Tämän kysymyksen tarkoituksena on haastaa ajattelumalli, jonka mukaan elämme onnistuneessa järjestelmässä. Suomessa äärimmäisiä varallisuuseroja on vähemmän kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa. Tämä ei johdu Suomen onnistuneesta järjestelmästä vaan siitä, että markkinamme ovat verrattaen aika pienet.

Luonnontieteen näkökulmasta meidän ainoa tuntemamme, elämää ylläpitävä, monimutkainen ja kiehtova elinympäristö tulee toimestamme muokkautumaan sellaiseksi, joka ei tue elämäämme. Taloustieteen näkökulmasta nykyinen järjestelmä ei pysty jatkamaan mallilla, jossa raha pakkautuu jatkuvasti pienempään lokerikkoon.

Nykyinen järjestelmämme on siis kestämätön. Kestämättömällä tarkoitan sitä, että se tulee päättymään jollain tavalla. Luonnonlakeihin meidän on vaikeampi vaikuttaa, mutta taloustieteet ovat meidän rakentamiamme. Miksi emme siis muokkaisi niitä oikeudenmukaisemmiksi?

 

Edit: Triljoona muokattu biljoonaksi.