Jokaisen kansanedustajan pitäisi vähintään kerran elämässään mennä punk rock- keikalle. Ja ei ainoastaan niin, että jää baaritiskille katselemaan. Jokaisen kansanedustajan tulisi sukeltaa pää edellä pittiin. Pitissä on kaottista, hiki haisee, nyrkit heiluvat ympärillä, sinua tönitään ja sinä tönit muita. Kaikesta huolimatta pitissä kunnioitus, huolenpito ja yhtenäisyys on kaikki kaikessa. Jos joku kaatuu, niin jokainen suojelee häntä ja auttaa ylös jatkamaan energian purkamista. Tätä yhtenäisyyden tunnetta tarvitaan enemmän kuin koskaan myös poliitikoilta.

Punk rock helposti mielletään negatiiviseksi ja päämäärättömäksi, joka on vain ohimenevä vaihe kapinoivan nuoren elämässä. Mutta kun hyppää syvemmälle punkin saloihin niin löytää asenteen, yhtenäisyyden tunteen, väkevän sanoman sekä tee-se-itse mentaliteetin, jolla pystyy muuttamaan maailmaa.

Punk rock pelasti minut 15 vuotta sitten ja punk rock pystyy pelastamaan jokaisen meistä. Minulle punk rock tarkoittaa ennen kaikkea sitä, että me olemme kaikki tasavertaisia. On aivan sama kuka sinä olet, mistä sinä tulet tai mitä kieltä sinä puhut. Kaikilla meillä on energiaa, joka pitää vapauttaa ja tuskaa, mikä pitää purkaa.

Minulle punk rock opetti myös etten tarvitse alkoholia nauttiakseni elämästä. Punk opetti minulle eläinten oikeuksista ja punk on se juurisyy sille, että ryhdyin vegaaniksi. Punk opetti minulle toisten ihmisten huomioon ottamisen, solidaarisuuden ja ennen kaikkea auktoriteetin ja valtarakenteiden kyseenalaistamisen. Ne lyriikat, jotka sytyttivät liekin sydämessäni paremman maailman puolesta, vievät minua vieläkin eteenpäin. Tuota liekkiä ylläpitää muun muassa legendaarisen suomalaisen hardcore punk-bändin Endstandin biisi The Fuel.

If not for yourself, strive for the generations ahead
While there’s still some hope left
The anger running in my veins
Fuels the fire inside
The passion to see things I change
Fuels this burning fight

Maailmassa on vihaa, paskapuhetta ja kahtiajakoa. Punk rock on aina tarkoittanut sitä, että puolustetaan jotain. Tälläkin hetkellä ympäri maailmaa punkkarit puolustavat vähäosaisia ihmisiä. Burmassa esimerkiksi punkkarit ovat aktiivisesti vastustaneet vihapuhetta ja rasismia Rohingya-vähemmistöä kohtaan. New Yorkissa vanhan koulukunnan punkkarit tarjoavat terveellistä kasvisruokaa kodittomille.

Punkin maailmasta tuttu käsite “Positive Mental Attitude” (PMA) tarkoittaa yhtenäisyyttä, myötätuntoa sekä kunnioitusta jokaista ihmistä kohtaan. Me tarvitsemme yksilöitä, bändejä ja poliitikoita joille kaikista tärkeintä on pitää kiinni eettisistä valinnoista. Punk rock laajentaa normaaliuden käsitettä positiivisella in your face – asenteella.