Mikä ihmeen ilmastotavoite? 1,5 for dummies like me:

Nyt kun koronan aikaan moni on tutkinut tilastoja ja meillä on kokemus siitä, mitä on kriisin kumulatiivinen kehitys, meidän pitäisi pystyä näkemään ilmastonmuutoksen todellinen uhka (kts kuva, maapallon lämpeneminen kiihtyy)


Jatko-osa omavaraisblogaukseeni:

”1,5 astetta on kasvun pysähtymisen tavoite –  jo vakava tila.  6 edustaa jo maailman loppua sellaisena kuin sen tunnemme.  Sille välille mahtuu traaginen kehityskaari, jota emme halua joutua kokemaan – maailma muuttuu hiljalleen elinkelvottomaksi.

Irralliset numerot asteina kuulostavat vähäisiltä, mutta 1,5 on 25% 6:sta.  Monien ihmisten kuulee sanovan, että sää on aivan yhtä kylmä/kuuma kuin vuosikymmeniä sitten – ja tämäon hyvinkin totta, sillä 1,5 asteen eroa on hyvin vaikea huomata.  Ihmiselle Suomessa tämä ei tunnu paljolta, mutta maailman ekosysteemissä tämä on valvata ero!”

Viihdytin itseäni matemaattisilla tehtävillä yön inspiroivina hetkinä laskemalla kuinka suurta osuutta hävittäjien hiilidioksidipäästöt vastaavat koko energiasektorin päästöistä.

Sitten lähti tonkiminen ”lapasesta” – keräilin & laskin mm seuraavia lukuja:

Liikenne kaikenkaikkiaan fossiilisten polttoaineiden vuoksi aiheuttaa n 20% kasvihuonepäästöistä.  Energiasektori taas on kokonaisuudessaan 75% koko Suomen kasvihuonepäästöistä.

Loput energiasektorin isot päästölähteet ovat mm rakentaminen, työkoneiden päästöt ja lämmitys jne. Näiden yhteismäärä on 70% energiasektorin kulutuksesta.  Näihin vaikuttaa erityisesti sijaintimme vuoksi ilmasto, maan sisäiset välimatkat sekä teollisuus.

Korona pysähtyi, kun laitettiin maapallo ”kiinni” 2 kuukaudeksi ja sinä aikana opeteltiin hygieniaa. Ero ilmastonmuutokseen on, että ”itämisaika” ja ”sairauden kesto” ovat huikeasti pidemmät. Jos virus saatiin kuriin viikoissa, niin ilmasto ei hätkähdä niin pienestä. Hidastuminen on ajassa vuosien prosessi.

Meidän on puututtava asiaan nyt. Kehitys on eskaloitumassa, kuin vaarallisin virus!
50v 1900 – 1950 = 0,1 astetta
20v 2000 – 2020 = 0,1 astetta

Mitä tarkoittaa 0,1 astetta? Päästöjen määränä 1/4 koko ilmakehän co2:sta!

Josko tämä auttaisi ymmärtämään nousun jyrkän kumulatiivisen ”kulman”. Mikäli viiva olisi suora ja suhde lämpenemisen ja hiilidioksidin määrän välillä olisi 1:1, tarkoittaisi, että 2. maailmansodan aikoina ei olisi ollut hiilidioksidia ilmassa lainkaan 😉  No olihan silloin ja siksi voimme päätellä, että kurvi nousee, kuin koronaluvut konsanaan!

Fun facts:

  • Suomalaisten välillisesti muissa maissa kulutuksen kautta aiheutuvat kasvihuonepäästöt ovat 30% lisä päästöihimme ja hiilijalanjälkeemme.
  • Kemianteollisuuden suurimpia kasvihuonekaasujen tuottajia on lannoitteiden ja typpihapon valmistus.
  • Väkilannoitteet lisäävät maatalouden hiilidioksidipäästöjä
  • Metsätalous nielee yli 20% Suomen sähkönkulutuksesta

Ja ne hävittäjät – Ilmavoimien vuotuispäästöt vastaavat 10% koko Suomen jätteiden käsittelystä aiheutuvista kasvihuonepäästöistä tai 1,5% koko Suomen liikenteen päästöistä.

Onko helpompi saada 1% muutos aikaan ilmavoimien toiminnassa (hävittäjät), jätteiden käsittelyssä vai liikenteessä?

Korona osoitti, että liikennettä pystymme vähentämään, mutta ei yksistään riitä.  Maailman ylikulutuspäivä siirtyi elokuuhun – 3 viikkoa aiempaa myöhäiseksi, joten aivan mitättömäksi ei jäänyt koronan vaikutus.  Kuitenkin ylikutuspäivä pitäisi saada siirrettyä taaksepäin vuoden vaihteen yli tasolle, jolla luonnonvarat riittävät maapallon eliöstön tarpeisiin.  Tarvitaan vähennyksiä kaikille saroille, sekä suuri lisäys monimuotoisuuteen, jotta ekosysteemit pysyvät toimivina!

(Lähteet: tilastokeskus, puolustusvoimat.fi, ilmasto-opas.fi, Helsingin Sanomat, Yle)