Earth care, people care ja fair share ovat permakulttuurin eettinen pohja
Ihmisen aiheuttama kiihtyvä luonnonvarojen riisto on ollut äärimmäisen tuhoisaa. Metsien – maapallon keuhkojen – hakkaaminen aiheuttaa lajien vähentymisen ja kasvihuoneilmiön lisäksi myös kuivuutta, kun veden kiertokulku häiriintyy. Äärimmäiset sääilmiöt lisääntyvät.
Yhtä aikaa, kun luonnonvarat kuluvat yli maapallon kestokyvyn nousseen kulutuksen, tuloerot repivät kansaa kahtia, köyhyys yleistyy ja heikompiosaisten kohtelu muuttuu julmemmaksi. Sote -uudistus on esimerkki pyrkimyksestä yksityistää terveys- ja sosiaalipalvelut, jotta niiden kautta voidaan ohjata varallisuutta yksityisiin lähteisiin.
Permakulttuuri on keino palauttaa luonnonjärjestys kehittyneeseen yhteiskuntaan. Suunnittelu tehdään harkiten ja pitkäjänteisesti vaikutuksia seuraamalla. Vihreyttä tuodaan kaupunkeihin, pieniltä pinta-aloilta kyetään saamaan suuret sadot esimerkiksi aquaponics vesikiertovieljelmien avulla.
Permakulttuuri on Australiassa alkujaan kehitetty suunnittelumetodi, jota yleisimmin käytetään maatalouden suunnitteluun, mutta sitä voi käyttää myös sosiaalisten rakenteiden kehittämiseen.
Permakulttuurin tukipilarit ovat yleismaailmalliset ja eettiset: maailmasta huolehtiminen, ihmisistä välittäminen, sekä reilu jako. Näiden kolmen tukipilarin varaan rakennettu yhteiskunta kuulostaa idealistiselta yhtä aikaa, kun suurvaltiot jatkavat ydinasekilpavarustelua. Ilmaston lämpiäminen osoittaa, että tuhon on loputtava. Lainsäädäntöä on tiukennettava ympäristön näkökulmasta ripeästi, jotta saamme pysäytettyä lämpenemisen asetettuun tavoitteeseen 1,5 asteeseen.
LAND – kansainvälisesti sertifioitujen permakulttuurikeskusten verkko ylettyy nyt Suomeen
Learning
Activity
Network
Demonstration
Iso-Britanniassa ja Tanskassa yleistynyt LAND -mallitilaverkosto on nyt saatu laajennettua myös Suomeen. Elävän Kulttuurin Koroinen ry Turussa on aktiivisesti osallistunut LAND-verkoston kokouksiin Pohjoismaissa ja kehittänyt toimintansa siihen pisteeseen, että yhdistyksen ylläpitämä Koroisten Kylätalo on ensimmäisenä Suomessa saavuttanut LAND-Center statuksen. Sen ylläpitoon kuuluu permakulttuurisuunnitelman mukainen kehittäminen ja aktiivinen kurssitoiminta.
Elävän Kulttuurin Koroinen
Koroisten Kylätalo on Turun ympäristötietoisuuden helmi!
Koroisilla ollaan eletty monenlaisia vaiheita AMK Kestävän Kehityksen koulutuksen loputtua aloitetun yhdistyksen nimissä. Välillä toiminta oli sammua, mutta 5 vuotta sitten yhdistys saatiin uudestaan nousuun ja tänä päivänä tiloissa pyörii sunnuntaiset teemakahvilat, kestävän elämäntavan aiheisiin liittyviä kursseja, sekä viikkotoimintaa.
Kesäisin Koroinen herää uuteen loistoon eteläiseen Aurajoen rantarinteeseen luodun monivuotisen luomuviljelypalstan kukoistaessa. 4 kertaa vuodessa järjestettävät tapahtumakokonaisuudet – laskiainen, kevätjuhlat, sadonkorjuujuhlat ja kekrit monipuolisen paikalliskulttuurin muodossa tuo paikalle jopa toista tuhatta kävijää.
Koroisilla toimii myös Keraamikkojen Kilta, polkupyöräkirppis Maailman Pyörä, keraamikkojen ja soitinrakentajan yksittäiset työpajat.
Kirjoittaja blogaaja on Elävän Kulttuurin hallituksen jäsen 5 -vuotta, tapahtumavastaava ja käynyt PDC (permaculture design certificate) ja PEC (permaculture educators certificate) koulutukset