Miksi glyfosaatti (Roundup) -kasvimyrkky on ihmiselle vaarallinen?

Glyfosaatti on myrkky, joka vaikuttaa kasvien sikimaattikiertoon tappaen kasvit. Ihmisillä ja eläimillä ei sikimaattikiertoa ole, joten ainetta markkinoidaan vaarattomana eläimille. Glyfosaatin on sittemmin todettu vaikuttavan myös mikrobeihin, joilta tämä sikimaattikierto löytyy.  Eläimet – ihminen mukaan luettuna – ovat riippuvaisia mikrobien toiminnasta elimistössään, mm suolistomikrobit ovat tärkeässä asemassa ihmisten terveyden kannalta, joten myrkky on siksi vaarallista myös meille.

Älä altista itseäsi suolistomikrobien tuhoutumiselle

Tämän hetkisistä glyfosaatin lähteistä mainittava on erityisesti ulkomainen vilja, jota Suomeen tuodaan paljon.  Suuri osa kotimaisista leivistä on leivotta ulkomaisesta viljasta.  Ongelmat alkavat heti lahden toisella puolen.  Pakkotuleennuttaminen on   laajalti käytössä oleva maanviljelyn tehokeino, jossa vilja kypsytetään valmiiksi tappamalla se glyfosaatin avulla.  Tällöin säästetään rahaa viljan kuivauskustannuksissa, koska kaikki vilja valmistuu samanaikaisesti.  Tällaiseen viljaan jää kuitenkin glyfosaattia, joka kulkeutuu ihmisten elimistöön.  Omaa pohdintaani on, johtuuko tästä koko ajan yleistyvät vilja-allergiat ja monenlaiset suolisto- ja vatsavaivat?  Myös viljan lisäksi itse suosittelisin välttämään geenimanipuloidulla rehulla ruokittujen kanojen munia.

  • Suosi kotimaista
  • Suosi luomua
  • Vältä geenimanipuloituja tuotteita

Glyfosaatti pois vähittäiskaupasta – Glyfosatprodukter bort från detaljhandeln!

-Adressilla vetoamme vähittäiskauppaketjuihin ja myyjiin (Kesko, SOK jne) glyfosaattia sisältävien tuotteiden (kuten Round-Up) myynnin lopettamiseksi

ALLEKIRJOITA ADRESSI TÄÄLTÄ (Text också på svenska)

Adressin tarkoitus on saada glyfosaattituotteet pois markkinoilta koko Suomessa seuraavin keinoin:

– Vetoamme vähittäismyyjien omaan aktiivisuuteen myynnin lopettamiseksi (vähittäismyyjälista, joista Plantagen jo lopettanut Roundupin myynnin)
– Vetoamme kuntien viheryksiköihin käytön lopettamiseksi lukuunottamatta vieraslajitorjuntaa
– Toimitamme adressin ympäristöministeriöön ja ympäristövaliokuntaan tukemaan valtakunnallista päätöksentekoa

Adressi ei ota kantaa ammattilaiskäyttöön maanviljelyssä tai vieraslajien torjunnassa.

Geenimanipulointi ja glyfosaatti käsi kädessä tuhoamassa Amazonian sademetsiä

Geenimanipulaation avuin on kehitetty lajikkeita, jotka kestävät glyfosaattikäsittelyn.  Bakteerista on siirretty kasveihin geeni, joka kestää glyfosaattia. Kun viljellään glyfosaattiresistantti ”roundupready” -siementä, voidaan viljelyn aikana ruiskuttaa myrkkyä, jolloin kaikki rikkakasvit kuolee.  Kun viljelyn aikana käsitellään kasveja, jää glyfosaattijäämiä.  Jäämiä on erityisesti geenimuunnelluissa kasveissa ja tähän liittyy myös globaalit ongelmat: valtavat peltoalueet ja viljelmät, joista saadulla rehulla ruokitaan Suomessakin eläimiä.

Geenimuunteluja glyfosaattikestäviä lajeja, ei viljellä Euroopassa.  Geenimuunnelluille kasveille: soija, maissi, rapsi sekä puuvilla raivataan tilaa tuhoisia metsäpaloja apuna käyttäen Etelä-Amerikassa.  Erityisesti soijaa tuodaan meidän eläimille rehuksi Suomeen – 13-20% siipikarjan rehusta on geenimuunneltua soijaa pääosin Brasiliasta. Samalla kun on kaadettu sademetsää, pienet tilat ovat hävinneet ja ylikansallisten yhtiöiden viljelijät ovat ottaneet kaiken haltuunsa.  

Pelasta Pörriäinen

YLEn näkyvä ”Pelasta Pörriäinen” -kampanja on tuonut tänä kesänä laajaan tietoisuuteen mehiläisten ja muiden pölyttäjien kaventuneet elinolot, sekä vähentyneet kannat.  Tässä kohtaa katseemme kääntyy jälleen glyfosaattituotteisiin.  Glyfosaatti tappaa myös hyönteisten mikrobeja ja näin vaikuttaa suoraan pölyttäjien määrään.

”Täydellinen apuväline”
”Raivaa helposti”

”Käsittele hyötykasvimaa”
”Hävittää rikkakasvit juurineen”

Näin meille markkinoidaan glyfosaattia sisältävää Roundup kasvintorjunta-ainetta.  Maailmalla glyfosaatin käyttöä ollaan jo kieltämässä useissa valtiossa, tuorein uutinen Meksikosta:  Mexico Announces Phase-Out and Ban on Glyphosate Herbicides

Voikukaton nurmikko on niin ”old school”!

Tärkeää on myös ”rikkaruohojen” hyväksyminen osaksi monimuotoisuutta.  Esimerkiksi voikukka kuohkeuttaa savimaata, eikä siitä ole mitään todellista haittaa.  Haitta on puutarhurin korvien välissä.  Voikukka on myös erittäin terveellinen villivihannes, kaunis, kirkkaankeltainen alkukesän ilonaihe, jota itse toivon omalle pihalleni mahdollisimman paljon!

  • Levitä tietoa Roundupin vaaroista
  • Kerro tästä lähikauppiaallesi

Linkkejä:
Suomalaistutkijat havaitsivat Roundupin vaikuttavan lintujen kehitykseen – onko kritisoitu rikkaruohomyrkky luultuakin vaarallisempaa?

Rikkaruohomyrkky glyfosaatti saattaa uhata arvaamattomilla tavoilla ihmistä, koska se häiritsee mehiläisen mahan mikrobien toimintaa.