Hävittäjähankintoja ei juurikaan mediassa olla uskallettu suoraan kyseenalaistaa, vaikka kyse on kymmenistä miljardeista euroista.  Arviot vaihtelevat hävittäjän elinkaarikustannuksen hinnasta 500m€ ja jopa 2mrd€ välillä.

Suomessa on 7000 asunnotonta.  Varovaisimman arvion mukaan hävittäjä jaettuna kodittomien määrällä = noin 71 000 euroa.  Väitän, että alle puolella tästä hinnasta saataisiin kodittoman elämä tuetusti raiteilleen ja pitkällä tähtäimellä se toisi säästöjä yhteiskunnalle.

Millainen olisi yhteiskunta ilman kodittomia?  Millaista olisi asua maassa, joka olisi maailman ensimmäinen maa ilman asunnottomia kansalaisia?  Pahoinvointi lisää pahoinvointia, mutta hyvinvoinnista pitää huolehtia.

Toki vapaaehtoinen asunnottomuus on sallittava, mutta siitä päivästä eteenpäin, kun ihminen hankkiutuu asunnottomien palveluiden piiriin, hänelle pitäisi taata asunto.  Tämän varmistaisi kaupungille suunnattu uhkasakko, mikäli alle 25 vuotiaat ja perheet eivät saa kotia 3 kuukaudessa ja yli 25 vuotiaat 6 kuukaudessa.

Kodittomuuteen johtavat seikat ovat moninaiset.  Velkaantuminen eri syistä on yleisin syy.  Tällä hetkellä perintäfirmojen laillinen koronkiskonta on suuria yhteiskunnallisten ongelmien aiheuttajia.

Me emme tarvitse 40mrd€ arvosta hävittäjiä minnekään.  Jo niiden rakentainen on ilmastonmuutoksen edetessä törkeää luonnonvarojen tuhlaamista.  Miten moni kansa on köyhtynyt kurjuuteen asevarustelukilpailun vuoksi.  Koko valtion budjetti on 55mrd€ vuodessa.  Hävittäjät maksaisivat jokaiselle suomalaiselle vauvasta vaariin 7000€/henkilö.  Hävittäjien hankinta vie maamme yhä syvempään köyhyyteen.

Halusin tuoda esiin vastakkainasettelun hävittäjien ja asunnottomuuden väliin, koska on väistämätöntä, että hävittäjähankinnat luovat lisää asunnottomuutta.