LENTOVERO -KANSALAISALOITE NOUSUKIIDOSSA

Tällä hetkellä kansalaisaloitepalvelun nopeiten allekirjoituksia keräävä aloite vaatii lentomatkustusta verolle.

Li Andersson kertoo videolla omasta ja Vasemmistoliiton kannasta lentoveroon.

Loppukiri on huikeaa seurattavaa!  Kansalaisaloitetta kannatetaan tällä hetkellä 900 allekirjoituksen tuntivauhtia ja tahti kiihtyy koko ajan.  Aloite on jo kerännyt yli 34 000 allekirjoitusta.  Keräysaika päättyy lauantaina 2.11.  Kannatus perustuu kansalaisaktivismiin ja laajaan yhteistyöhön.  Tässä näytetään kansan tahdonvoima.

Olen varma, että allekirjoitukset saadaan.  Olen itse toiminut aloitetiimissä erityisesti aktiivisena viimeisen viikon ajan.  Tämän strategian olin suunnitellut jo aikaa sitten, että tulisin vahvana loppukirivaiheeseen innostamaan kohti nousua ja läpimenoa, sillä mikromuovialoitteen kautta näin, miten tärkeä mahsollisuus loppukiri on.

Aloitetiimiin oli alkanut hiipiä pieni masennus siitä, miten vähän allekirjoituksia siinä vaiheessa oli.  Oma tehtäväni, johon tartuin oli yllyttää ihmisiä uskomaan päämäärään ja palauttaa toivo aloitetiimiläisten sydämiin.  Ja näin hän siinä sitten kävi, että muutaman päivän hehkutuksen jälkeen ryhmän itsetunto alkoi nousta ja sitä myötä ihmeitä tapahtua.

Tavoitteena on siis ilmastopäästöjen hillitseminen verotuksen avulla.  Nykyisin lentämistä tuetaan verovapautuksin kestävämpien matkustusmuotojen kustannuksella.  Paradoksaalista on myös se, että eniten lentävät hyvätuloiset, jotka myös vastustavat eniten lentoveroa.  Usein lentojen maksajana toimii myös yritykset.

Jo allekirjoittaneista löytyy mm Esko Valtaoja, näyttelijä Maria Ylipää, kirjailija Risto Isomäki. muusikot Anssi Kela, Lau Nau, Olavi Uusivirta ja Eva Louhivuori.

”Lentoalaa kuten kaikkia aloja on ohjattava toimimaan kestävämmin.  Eivät firmat sitä hyvää hyvyyttään tee.  Lentovero on yksi keino patistaa, rohkaista ja kannustaa lentämistä ekologisempaan suuntaan”, Esko Valtaoja toteaa.

”Vaikka lentovero on Ruotsissa varsin maltillinen, noin 6 – 40 euroa lennolta, sillä on ollut suuri vaikutus asenteisiin ja arvostuksiin”, Olavi Uusivirta toteaa.  Kolmen suomalaisen kyselytutkimuksen mukaan noin puolet suomalaisista kannattaa lentoveroa.  Finnavian tilastojen mukaan 20 euron vero lentoon toisi valtiolle puolen miljardin lisätulot.

Finavia tilastotietoon perustuen, jos jokaista lentoa verotettaisiin keskimäärin 20€ saisi siitä valtio puoli miljardia verotuloja.

”On selvää, että lentopäästöt on kompensoitava.  Mutta kun me ihmiset olemme tällaisia laiskoja apinoita ja jätämme mielellämme työt toisten tehtäviksi, niin tarvitaan keinoja, kuten verottamista, jotta kompensointi toteutuu”, Esko Valtaoja napauttaa.

Tärkein anti lentoverokampanjoinnissa on ollut uskon vahvistuminen siihen, että pienissä pisaroissa on valtameren alku, siihen, että voimme vielä muuttaa ilmastonmuutoksen laajentumisen suuntaa.  Joukkovoima näyttää kasvonsa.