Terveydenhoidon kulut potilaalle ovat tällä hetkellä kolmen katon alla. Maksukaton ylittyessä tukia saa kela-korvattaviin lääkkeisiin, matkakuluihin ja hoitokuluihin. Terveydenhuollon maksukatot tulisi yhdistää.

Hoitomaksukattoa pitää itse seurata, kela seuraa muita kattoja. Terveyskeskuksesta pitää säilyttää kuitit ja laskut, maksutoimistosta saat maksuvapautuskortin.  Matkakorvauksen alle kuuluu sairaanhoitoon liittyvät matkakulut: lähimpään yksityisen tai julkisen terveydenhuollon hoitopaikkaan tehty matka ja kuntoutusmatkat. Oman auton käytöstä korvataan 20cnt /km. Vuosiomavastuu on 300€.

Kela-korvattavien lääkkeiden hintakatto on 572€. tähän ei kuulu muu oma lääkintä. Jotta lääke on kela-korvattava, pitää saada hintalautakunnan päätös. Lääkkeet saavat vaihtua hintalautakunnan päätösten mukaan ja joskus hintalautakunnan päätöksen saaminen kestää niin kauan, että syöpäpotilaiden kohdalla potilas saattaa jopa menehtyä odottaessaan päätöstä. Harvinaisemmissa sairauksissa lääkevalmistajat eivät välttämättä edes hae päätöstä käsittelymaksujen vuoksi ja näin ollen tärkeisiin lääkkeisiin ei saada kela-korvattavuutta.

Hoitokulukatto on 683€, tämä koskee myös alaikäisiä. Perheessä vanhemmille on omat katot, mutta lapsen hoitokulut voi yhdistää toisen vanhemman hoitokattoon. Maksukattoon ei lasketa hammashoitoa, sairaankuljetuksia eikä lääkärintodistuksia, se kattaa mm terveyskeskus-, poliklinikka-, sairaala- ja kuntoutusmaksut. Esimerkiksi sairaalahoitoon joutuessa maksukaton tullessa täyteen pitää edelleen maksaa 22,50 /sairaalahoitopäivä.

Ongelma on se, että kaikki katot nollaantuvat vuoden vaihteessa ja näin ollen ihminen, joka sairastaa kaikkien tukien varassa joutuu vuoden vaihteen jälkeen maksamaan omavastuita matkoista 300€, hoitokuluista 683€ ja lääkkeistä 572€ eli yhteensä 1555€, joka on vähävaraiselle ihmiselle mahdottomuus.

Ratkaisuna olisi kattojen yhdistäminen ja jaksottaminen. Vähävaraisen ihmisen on erittäin raskas sairastaa, kun vuoden alussa kaikki katot ovat kaukana ja tililtä pitäisi löytyä 1555€. Jos maksukatto olisi yhteinen, se tulisi kuitenkin nopeammin täyteen.  Samalla käytäntö vähentäisi eri tavoin sairaiden ja vammaisten eriarvoisuutta.

Kattojen alle tulee lisätä hammashoito – joka on monen taudin perushoitoa esimerkiksi diabeteksen, MS-taudin ja syövän hoidossa.

Jos katto jaettaisiin 12 kuukaudelle, joka kuulle maksettavaa tulisi 130€.  Verrattaessa tätä summaa toimeentulotuen perusosaan 497€  ja takuueläkeeseen 784€ (josta vähennetään verot)  16% kuukausituloista menisi maksukaton ylittämiseen ja siihen päälle vielä omavastuun ja ei-korvattavat lääkkeet.

Terveyskeskusmaksut ovat kuntakohtaisia. Toisissa kunnissa ei terveyskeskus käynnit maksa mitään, toisissa voi olla käytössä esimerkiksi käyntikertoihin perustuva katto ja näitä käytäntöjä ollaan nyt yhdistämässä.

Yhteenvetona:

– Katot yhteen

– Katto on liian korkealla

Kaikkein paras olisi tietenkin ilmainen terveydenhuolto, joka kustannettaisiin verovaroin.  Silloin säästetään koko laskutusleikin kulut.  Esimerkiksi Espanjassa julkinen terveydenhoito on edellä kävijä tässä.  Terveydenhuollon laadun vertailututkimuksen mukaan (healthcare access and quality index) Espanjassa on maaiiman kahdeksanneksi paras terveydenhuolto.  Kohti espanjan mallia siis, mutta siinä välissä katot kuntoon.