Nimenomaan kurdit ovat ne, jotka ovat tehneet jalkatyön taistelussa ISIStä vastaan.  He ovat ottaneet 12000 ISIS vankia ja 10000 jihadisti vankia ja palauttaneet normaalin elämän ISIS:in valtaamille, kurjistamille alueille.

Taistelut ISIStä vastaan olivat äärimmäisen raskaita.  Jatkuvassa vaarassa eläminen ja sotiminen mm Raqqan raskaan, pitkittyneen kapunkisodan ytimessä on ollut uuvuttavaa ympärivuorokautista työtä.  Kurdit ovat taistellen palauttaneet elämänilon alueille, joista sen on ISIS kadottanut.  Lapset saavat jälleen pelata jalkapalloa ja naiset kulkea vapaasti ilman miespuolista saattajaa.

Rojava on edistyksellinen, demokraattinen, feministinen, rauhanomainen aluehallinto.  Rojavat eivät ole uhanneet ketään, vaan heidän asevoimansa on keskittynyt puolustamiseen.  Turkki leimaa kurdit nyt terroristeiksi.  Todellisuudessa kurdit on jätetty oman onnensa nojaan.  Taistellessaan ISIS:tä vastaan he menettivät yli 11000 henkeä omistaan, samaan aikaan, kun Turkki käytti pakolaistilannetta hyväkseen saadakseen rahaa ja irtopisteitä EU:lta.

On mahdotonta pitää huoli ISIS vangeista yhtä aikaa, kun Turkki hyökkää modernilla sotakalustollaan.  Se on jo pommittanut vankilan lähistöä niin, että erittäin vaarallisia ISIS vankeja on karannut.  Väistämättä tässä tulee sellainen olo, että USA ja Turkki haluavat ISIS:in vapautuvan jatkaakseen tuhoamista Lähi-Idän alueella tavoitteenaan todennäköisesti paikallisten luonnonvarojen riistäminen. 

Turkki ei välitä pakoteuhkauksista, vaan sanoo toimivansa omien päämääriensä sokaisemana, vaikka muut valtiot tuomitsisivat sen teot.  EU:n tulee ottaa pakotteissa välittömästi käyttöön tiukin mahdollinen linja.  Ei ole moraalisesti hyväksyttävää sotaa, mutta tämä hyökkäys on likaisinta, käsittämättömintä toimintaa aikoihin.  Ihmisten kärsimys on hintana, riiston välineenä, poliittisen teatterin pelilaudalla.  USA:n vastuuta sodan tukijana alkumetreillä ei voi jättää kansainvälisesti tuomitsematta.

Sodan kasvot ovat monet.  Suorien henkilövahinkojen lisäksi se romuttaa infrastruktuuria, sairaat jäävät vaille hoitoa, taudit leviävät, ruoan saatavuus hankaloituu.  Kotinsa menettäneet pakolaiset menettävät ihmisarvonsa leireillä.  Sodan vaikutukset ulottuvat sukupolvien ketjussa vielä kauas tulevaisuuteen.

****

Ihmisen motiivit ovat mustat.  Mustat kuin ruuti ja sen polttama liha.
Tappajan kädet ovat vereen tahritut.  Synkkä on ahneen mielen viha.
Lasten elämät valuvat, kuin kyyneleet maahan
unohdettu on ihminen pakoon juoksevan kehon sisällä
Surmanlintujen vatsat aukeavat, talot, kadut, mielet repeävät, lieskat nuolevat loput

Henkensä menettäneiden siviilien uhriluku kasvaa, kuin sekunttiviisari raapii tietään eteenpäin, minuutista toiseen, odotuksen tunnit, pimeyteen vajoavat päivät, ulvovat sireenit, pakoon, juokse, pakoon

Tähdenlento piirtyy mustaa taivasta vasten
Toivon maailman rauhaa, niinkuin olen toivonut aina, kun olen tähdenlennon nähnyt.
Nyt tartun tähteen kiinni, silmät kyynelissä kysyn – milloin rauha saapuu?

****

Maailman kansat – yhdessä vaadimme koko maailmaan oikeutta elää tasapainoista onnellista elämää.

Meidän ei tule hyväksyä tapahtunutta.  Sodan kierre täytyy katkaista!

Meidän tulee vaatia EU:lta äärimmäistä väkivallatonta puuttumista tilanteeseen talouspakotteilla ja diplomaattisilla pakotteilla. 

Meidän tulee vaatia oikeudenmukaisuutta!

Kaikki puhe terrorismista on turhaa sanahelinää, jos salitaan Erdoganin hyökätä sitä voimaa vastaan, joka on kukistanut ISIS:in!