Samalla kun koko muu maailmaa keskittää voimansa maailmanlaajuisen kriisin synnyttäneen koronapandemian vastaisiin toimenpiteisiin, jatkaa Turkki brutaalia sotaansa kurdeja vastaan. Samalla Turkki viittaa kintaalla YK:n vetoomuksille aseellisten konfliktien lopettamiseksi koronakriisin ajaksi.

Turkin armeija pommitti Behdinanin aluetta ja Makhmurin pakolaisleiriä Etelä-Kurdistanin alueella Pohjois- Irakissa keskiviikkona 15. huhtikuuta. Makhmurin leirillä henkensä menetti kolme naista, heidän ollessaan paimentamassa karjaa laidunalueella.

Kurdistanin alueellisen hallinnon (KRG) pääkaupungin Erbilin eteläpuolella sijaitseva Makhmurin pakolaisleiri on koti pääasiassa niille pakolaisille, jotka pakenivat Turkin harjoittamaa veristä repressiota Turkin puolelle sijoittuvalta kurdialueelta 1990-luvulla. Pommitus tapahtui aikana, jolloin Makhmourin leiri kärsii jo yhdeksättä kuukautta KRG:n asettamasta saarrosta. Kovien saartotoimien lisäksi, leiri on ollut eristettynä monta päivää koronavirukseen varautumisen takia.

Leirin naisten neuvoston koordinaattori Nuran Sezginin mukaan, yksi kuolonuhrista menehtyi kauppasaarron takia, koska saarto esti avun saapumisen ajoissa. Sezgin sanoi myös, että useita pakolaisia oli loukkantunut ja joidenkin loukkaantuneiden tila oli vakava.

”Turkki ei anna Makhmourin pakolaisleirin kurdiasukkaiden olla rauhassa. YK on vedonnut koronakriisin ajaksi kansainvälisen tulitauon puolesta, johon Turkki vastaa pommittamalla pakolaisia. EU:n ja YK:n täytyy puuttua tilanteeseen. Hiljaisuus antaa vain Turkille tilaa toimia”, painottaa ihmisoikeusaktivisti ja Paraisten Vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu Lotta Laaksonen.

Kurdien demokraattinen yhteisökeskus (NCDK) tuomitsee voimakkaasti tämän pakolaisiin kohdistetun pelkurimaisen, halveksittavan ja rikollisen teon. NCDK kunnioittaa uhreja ja osoittaa myötätuntonsa heidän perheitään ja kaikkia niitä leirin asukkaita kohtaan, joille joukkomurhasta on aiheutunut tuskaa.

Vaadimme kansainvälisiä yhteisöä, Euroopan unionia ja etenkin Suomea tuomitsemaan tämän hyökkäyksen ja vaatimaan Erdoganin hallintoa lopettamaan laittoman sotansa välittömästi.

Turkin valtion sotarikokset on lopetettava!

Kurdien demokraattinen yhteisökeskus – NCDK
24.04.2020