Uusi kansalaisaloite on avattu kansalaisaloite.fi -palveluun.  Aloitteessa vaadimme lakivalmistelun aloittamista hävittäjähankintojen pysäyttämistä ja uudelleenarviointia varten.

Allekirjoitussivu

Toivomme apua kaikilta jakamaan aloitetta ja keräämään allekirjoituksia!

Perustelut:

– Koronapandemian aiheuttama taloudellinen ahdinko tulee todennäköisesti johtamaan syvään lamaan. Terveydenhuollon, yritysten ja työttömyyden aiheuttamat lisätarpeet tulee priorisoida hävittäjähankintojen edelle.

– Hävittäjähankinnan elinkaarikustannukset kohoavat todennäköisesti yli 30 miljardiin euroon.

– Uutissuomalaisen teettämän kyselyn mukaan yli puolet suomalaisista näkee aiheelliseksi lykätä hävittäjähankintoja (lähde 1: ”USU: Yli puolet suomalaisista siirtäisi hävittäjien hankintaa”, 10.4.2020, Verkkouutiset).

– Hävittäjien käyttötarkoitus puolustuksessa on kyseenalaistettu monien asiantuntijoiden toimesta – Jouni Suistola, emeritus professori ja dosentti (lähde 2: ”Hävittäjiä ollaan ostamassa Suomeen ky­see­na­lai­sel­la tavalla”, 8.4.2020, Kaleva).

– Ohjusjärjestelmän ympäristökuormitus ja elinkaarikustannukset ovat merkittävästi pienemmät verrattuna hävittäjiin.

– Kalusto, jonka hankintaa harkitaan, on nopeasti kehittyvän teknologian rinnalla valmiiksi vanhanaikainen valinta.

– Useat hallituspuolueiden kansanedustajat vastustavat hanketta (lähde 3: ”Kansanedustaja: Koko HX-hävittäjähanke suunniteltava uusiksi”, 2.4.2020, Uusisuomi, lähde 4: ”Kansanedustaja Jukka Gustafsson syyttää Suomea perusopetuslaista lipsumisesta ja haastaa 10 miljardin euron ”HX-tabun”– Hävittäjämäärä voi alittaa kenraalin ”kriittisen rajan””, 24.3.2020, Uusisuomi)

– Pitää myös nostaa esille ja pohtia vaarantaako hävittäjähankinnat Suomen ulkopoliittista turvallisuutta (lähde 5: ”Kansanedustaja selventää: tästä syystä hävittäjähankinta vaarantaisi Suomen turvallisuutta – hävittäjät keskeinen osa ”sotilaallista liittoutumista Naton ja Yhdysvaltain blokkiin”, 29.8.2019, Iltalehti).

– ”Monitoimihävittäjillä ei ole juuri muuta käyttöä kuin rynnäköinti maakohteita vastaan. Ne eivät pysty ohjusten tai rakettien torjuntaan, ja siksi koneita käytetään pääasiassa hyökkäyksiin maakohteita vastaan.” – Pentti Sainio, toimittaja ja tietokirjailija (lähde 6: ”Tuleeko hävittäjähankinta Suomen kallein virhe?” 3.4.2020, Le Monde diplomatique).