Kimmokkeen tähän blogiini sain HS -jutusta ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri, jonka kehoitan lukemaan, sekä omakohtaisesta kokemuksesta parhaan ystäväni, Heikin, syövän hoidossa.

Saattohoitokoti kielsi reseptilääkkeen käytön

Heikki sairasti kivuliasta syöpää lähes viisi vuotta. Hän olisi ollut alusta asti valmis aloittamaan kannabishoidon, mutta reseptejä kirjoittaville lääkäreille pääsy oli niin vaikeaa, että se onnistui vasta hänen viimeisenä elinvuotenaan. Syöpä oli edennyt laajalle luustoon ja aiheutti koko aikaista tuskaa. Hän kuitenkin sai lääkekannabiksesta apua kipuihin. Opiaatteja Heikki ei voinut sietää, koska niiden aiheuttama tokkura ja sekoilu ei tukenut hänen hyvinvointiaan. Kun Heikki siirtyi viimeisiksi elinkuukausikseen saattohoitokotiin, saattohoitokodin lääkäri kielsi häntä käyttämästä lääkekannabista, johon hänellä siis oli resepti. Ainoa syy kieltoon oli lääkärin asenne kannabista kohtaan. Lopulta Heikin oli pakko alistua vahvaan opiaattihoitoon, joka sumensi hänen viimeisiä elinviikkojaan tarpeettomasti.

20 vuotta kärsimystä ilman hoitoa

Eräs kansalaisaloitteen laatijaryhmästä kertoo: Minulla on aika raskas diagnoosikombo, johon olin yrittänyt hakea apua jo teininä. Sain liudan erilaisia arvausdiagnooseja, kunnes pääsin ensimmäistä kertaa hoitoihin. Hoidoilla tarkoitan psykiatrisia- ja lääkärikäyntejä. Koko vuoden arviointijakson ajan söin minulle määrättyjä lääkkeitä jotka aiheuttivat lihomista, seksihalujen häviämistä ja vaikka mitä. Vähän ennen arviointijakson päättymistä kokeilin kannabista ekan kerran kunnolla. Kasvi vei aivan kaikki oireet kerrasta pois ja sain happea ensimmäistä kertaa eläessäni. Aloin itkemään onnesta, koska en ollut kokenut mitään sellaista. Seuraavalla viikolla kerroin lääkärilleni kokeilusta ja siitä kuinka paljon se auttoi. Otin aiheesta vielä selvää ja vein mukanani kansiollisen tutkimusmateriaaleja juuri minun sairauksieni hoidosta. Se oli viimeinen kerta kun mua enää otettiin vakavasti. Sain merkinnän papereihin ja hyvä kun sain enää edes buranaa kuumeeseen. Psykalta sanottiin suoraan, että he eivät halua jatkaa kunnes annan puhtaat virtsanäytteet. Ongelmaksi vaan muodostui se, että en halunnut enää käyttää niitä vahvoja mielimömmöjä, kun tarjolla oli jotain paljon tehokkaampaa, mutta turvallisempaa. Sairaudet joista puhun ovat: PTSD, epävakaa persoonallisuus, adhd ja silloin oli vaikea-sateinen masennus. Itse en pääse käsittelemään asioita kunnes laki muuttuu. Sit saatan ehkä viimein 20v kärsimyksen jälkeen päästä korjaamaan itsenikin.

Euroopan parlamentti vetosi lääkekannabiksen puolesta

Kuten HS artikkelissa mainittiin, lääke hyvä vaihtoehto monille, myös tälle henkilölle. Ongelma on se, ettei reseptiä saa. Syytä voi vain spekuloida, laista se ei yksin ole kiinni, sillä reseptien kirjoittaminen on mahdollista. Kuten HS -jutussa mainittiin: ”Lääkekannabiksen käyttö romahti Kelan paimenkirjeen jälkeen. Euroopan parlamentti vetosi vastikään lääkekannabiksen puolesta, mutta Suomen viranomaisten linja on toinen.” Mikäli tällaisessa tapauksessa potilas päätyisi valitsemaan toimivan lääkkeen laittomasti, joutuisi hän elämään muiden ongelmiensa lisäksi jatkuvassa stressissä ja pelossa jäädä kiinni lain rikkomisesta. Syrjäytyminen yhteiskunnasta olisi erittäin todennäköistä ja muiden ongelmien kasaantuminen sitä myötä.

Kannabiksen vapauttaminen pieneen yksityiskäyttöön ja lääkkeeksi on mielestäni ehdottoman tärkeää nykyajan tiedostavassa maailmassa. Siitä seurauksena mm:

 • Poliisien resurssit eivät kulu turhaan näpertelyyn, vaan heidät saadaan vapautettua tärkeämpään työhön
 • Vakavasti sairaat ihmiset saavat tarvitsemansa lääkitykset
 • Alkoholin vakavien haittavaikutusten määrä vähenee
 • Suomi on erinomainen hampun kasvatusmaa myös pohjoisessa yöttömän yön vuoksi ja meillä olisi erinomaiset mahdollisuudet päästä markkinoilla kärkisijoille laadun kannalta
 • Verotuloja valtiolle
 • Rikollisuus vähenee
 • Syrjäytyminen vähenee
 • Ongelmakäyttäjät uskaltavat hakea hoitoa
 • Mm Ms-taudin, parkinssonintaudin, syövän ja sarjoittaisen päänsäryn hoidossa kannabishoito on kiistattomasti saanut hyviä tuloksia.
 • Lisäksi hamppu on hyödynnettävissä vaateteollisuuteen, rakennusteollisuuteen mm ruokana, öljynä, eristeenä, maanparannuskasvina, viherlannoitteeksi, jne…

  Kysymykseni onkin:
  MIKSI SUOMI EI HALUA LIEVENTÄÄ SAIRAIDEN KIPUA?

Allekirjoita aloite:

Itse olen täysin kansalaisaloitteen takana ja kutsun sinua allekirjoittamaan aloitteen oikeusministeriön palvelussa:

Kansalaisaloite kannabiksen käytön rangaistavuuden poistamiseksi