10 -vuotta taaksepäin olin 4 pienen lapsen yksinhuoltaja.  Rahat olivat todella tiukassa.  Tiedän miltä tuntuu, kun pitää joka eurosta priorisoida mihin se laitetaan, kun ei ole varaa edes käytettyihin talvikenkiin.  En ostanut 10 vuoteen juuri mitään vaatteita uutena, muutamia alusvaatteita tai kenkiä lukuunottamatta.

Lapsiperheiden köyhyys on nostettu viime aikoina esiin.   Köyhyydessä elää 120 000 lasta.  On naiivia väittää, että suomalaisilla lapsilla olisi yhtäläiset lähtökohdat tulevaisuuteen.  Rahattomassa yhden aikuisen perheessä ei ole samoja resursseja tukea lapsia koulutyössä, kun pyykkivuori kasvaa moninkertaista vauhtia ja kaikilla lapsilla on omat tarpeensa täytettäviksi.

Sen jälkeen, kun toimeentulotuki siirtyi kelan hoidettavaksi on lapsiperheiden ongelmat lisääntyneet huomattavasti.  Harkinnanvaraisen sosiaalityön piiriin pääseminen ei ole helppoa ilman lastensuojelun asiakkuutta.  Ei kuitenkaan ole tarkoituksenmukaista, että jokainen yksinhuoltaja ilmoittautuu lastensuojeluun vain saadakseen lapselle vaatteita ja yhden harrastuksen.

Yksinhuoltaja tarvitsee enemmän tukea, kuin kahden vanhemman perhe.  Jos vertaa monilapsista yh-perhettä keskivertoperheeseen, on selvää, että yh-perheen taloudelliset haasteet ovat moninkertaiset.  Yksinhuoltajan resurssit suoriutua jo pelkästään kaikista kotitöistä ilman kumppanin tukea on suuri haaste!  Joitain vuosia takaperin säästin 4 kuukautta, että sain lapseni leirikoulun maksettua.  Yritin saada maksuaikaa, mutta luokan Wilmassa syntyi sellainen myrsky, etten edes halunnut lukea niitä kymmeniä riitaisia viestejä!  Jätin sähkölaskun maksamatta ja maksoin sen myöhemmin koroilla.

Myös aiemmat velat, epävarma työllisyystilanne, sairaus perheessä, mielenterveyshaasteet ja päihdeongelmat vaikuttavat yhtä lailla 2 vanhemman perheen selviytymiseen.  Sosiaaliavun piiriin pääseminen on kuitenkin hankalaa.  Kela ei huomioi toimeentulotukea jakaessaan menoina esimerkiksi velkojen maksua, jolloin todellisuus voi olla se, että perheellä ei jää velkojen maksun jälkeen perustoimeentuloon yhtään rahaa, eikä siltikään saa apua esimerkiksi lääkehankintoihin, joka taas on toimeentulotukiasiakkaan etu.

Synnytin 3. lapseni suunnitellulla keisarinleikkauksella.  Koska tämän jälkeen ei saa nostaa 5 kiloa painavampia taakkoja, pyysin kunnalta apua.  Minulla oli nimittäin puulämmitys ja pari alle 5 vuotiasta taaperoa, joten nostoja päivän aikana tarvittaisiin varmasti.  Jotta sain kunnalta (Turku) perhetyö-/kodinhoitoapua synnytyksen jälkeiseksi kuukauden mittaiseksi ajaksi, minun piti tehdä itsestäni lastensuojeluilmoitus!  Tämän jälkeen minun piti ottaa vastaan inhottava ja epäasiallinen lastensuojeluvirkailija, joka teki tupatarkastuksen ja alkoi esitellä minulle huostaanoton mahdollisuutta ratkaisuna kodinhoidon avuksi!  Minulla ei ollut mitään muuta ongelmaa, kuin se että lääkärin määräyksestä en saanut nostaa kuukauteen 5kg taakkaa ja rahat tietenkin oli tiukassa, mutta siihen en apua hakenut, eikä sitä tarjottu.

Myös kodittomuuden kohdatessa huostaanotto on kaupungin ratkaisu, eikä suinkaan asunnon etsiminen.  Autan juuri tällä hetkellä naista, joka on joutunut tällaiseen lohduttomaan tilanteeseen.  Velkaantuneena ja luottotiedot menettäneenä hän on jäänyt asunnottomaksi, lapsi on huostaanotettu ja kaupunki tarjoaa apuna vain Raunistulan yömajaa.  Naisella ei ole päihdeongelmaa, mutta kaupunki on ajanut hänet niin ahtaalle, että toivottomuus tukahduttaa arjen.

Huostaanoton nouseminen harkituksi bisnekseksi on puhuttanut myös viime vuosina.  Lastensuojelupalveluiden pitäisi aina ensisijaisesti tähdätä perheen eheyttämiseen ja ennen ulkopuolista sijoitusta pitäisi tarkoin harkita mahdollisuus sijoitukseen esimerkiksi isovanhemmille.  Lastensuojelun tulisi olla voittoa tavoittelematonta toimintaa ja mahdollisuus väärinkäytöksiin tulee estää lainsäädännöllä.  Yksityisten toimijoiden mukaantulo on enemmän kuin kyseenalaista!

Omassa kunnassani sain läpi valtuustoaloitteeni siitä, että sosiaalityöntekijöiden tulisi tarjota toimeentulotukiasiakkaille ilmaisia kansalaisopistokursseja.  Pieni askel kuntamahdollisuuksien puitteissa.  Valtakunnallinen tavoitteeni olisi perustulo lapsikorotuksilla ja yh-korotuksella, sekä lastensuojelulain ja bisneksen teon tutkiminen.  Ensisijaista tulisi olla biologisen perheen tukeminen.