IMG_3838

Golden poppy kuuluu Amerikan alkuperäiskasveihin. Se putkahtaa esiin täällä kuivilla alueilla keväisin sateiden jälkeen. Istutin niitä pihallemme, koska ne pärjäävät ilman kastelua.

Hei vaan ja terveisiä täältä meiltä taas!

Täällä on kevät selvästikin tullut etuajassa. Päivän ylimmät lämpötilat keikkuvat yli 25 asteessa. Ei vielä ole liian kuuma. Kalifornian kultaiset unikot ovat monin paikoin kukassa, samoin muut luonnonkukat. Nurmikkommekin alkaisi sadekuurojen jälkeen vihertää, elleivät kanat napsisi jokaisen esiin puskevan ruohonkorren nokkaansa.

Käännöstöiden takia joudun googlailemaan aina yhtä sun toista (hakuhistoriani on aikamoinen!), varsinkin kun ulkosuomalaisena en tahdo pysyä kielen kehityksessä ajan tasalla. Viime viikolla eksyin kielitoimiston vuoden 2015 sanapoimintoihin etsiessäni tietoa siitä, käytetäänkö suomen kielessä ”emoji”-sanaa ja miten se taipuu.

Vuoden sanapoiminnat osoittautuivat kiinnostavaksi luettavaksi muutenkin. Opin paljon uutta. En esimerkiksi tiennyt uudesta verbistä sipilöidä, joka kuulostaa aika hauskalta, mutta en osaisi käyttää sitä lauseessa (laittakaa esimerkkejä kommentteihin!).

Musta perjantai oli listalla – joo, olen siis aivan ajan hermolla (ks. blogikirjoitukseni joulukuulta).

Nämä samaa tarkoittavat sanathan olivat lähes runollisia (ja uusia minulle): unimuna, unikapseli, unikupla, uniputki (engl. sleep podsleeping pod) – lentokentille japanilaisen esikuvan pohjalta kehitetty kotelo, jossa voi levätä esim. jatkolentoa odottaessaan.

Lavatanssijumpasta en ollut vielä kuullut, mutta kuulostaa mahtavalta. On pakko googlata löytyisikö tästä jumppavideota. Voisi olla hitti Losissakin. Seuraava bisnesidea minulle, jos kyllästyn saippuantekoon?

Olen nähnyt täälläkin myynnissä kylmäuutettua kahvia eli kylmäkahvia (kuulemma kesän 2015 trendijuomaa Suomessakin). Menee siis sanontakin nyt uusiksi: Kylmäkahvi kaunistaa (ei siis kylmä kahvi kaunistaa!). Tai ehkä ”kylmäuutettu kahvi kaunistaa”?

Tämä oli mahtava: kuha (leik.) kunhan. Te varmaan tästä jo tiesitte, mutta miksei kukaan ole minulle kertonut? Selitys kielitoimiston sivuilla: ”Sosiaalisessa mediassa levisi syksyllä 2015 villitys, jossa puhekielistä kuha-sanaa käytetään kunhan-sanan sijasta erilaisissa lausahduksissa, esim. ’talvi ei pääse yllättämään – kuha vaihtaa talvirenkaat’. Sutkaukseen liittyy usein eri lähteistä koostettu kuva, jossa kuha-kala toimii ilmauksen kertomalla tavalla (esim. vaihtaa rengasta).” Tykkään!

Aikuispakkaus – Marttaliiton kehittämä, mm. tiskiharjan ja villasukat sisältävä selviytymispakkaus kotoa pois muuttaville nuorille. No jopas jotakin! Tämä veti sanattomaksi. Täytyy googlata…

Tätä sanaa en tahtonut ensin oikein edes ymmärtää:

Hyväntekeväisyysyhteiskunta – USA:n mallin mukainen monia palveluja pitkälti yksityisen rahoituksen avulla tuottava yhteiskunta (hyvinvointivaltion vastakohtana)

En ollut tätä termiä kuullut ennen. Äkkiseltäänhän kuulostaa jotenkin positiiviselta, että tehdään paljon hyväntekeväisyyttä. Pidän jollain tasolla tässä kulttuurissa ihailtavanakin, että ihmiset tekevät niin paljon vapaaehtoistyötä ja ovat aina auliisti lahjoittamassa muille omastaan, vaikka omasta ajastaan, jos muuta ei liikene.

Olen ihaillut keräyksiä, jotka aloitetaan sukkelaan ja empimättä, kun jonkun perheen koti esimerkiksi palaa eikä vakuutus korvaa (tai vakuutusta ei ollut). Ihmiset joukolla lahjoittavat tavaroita, vaatteita ja rahaa, sen mitä vain suinkin pystyvät antamaan. Kun jollekin syntyy vauva, heille tuodaan aterioita ja lahjoja ja näin varmistetaan äidin ja vauvan ja koko perheen hyvinvointi. Antajille tulee hyvä mieli ja saajille tulee olo, että välitetään. Sama ilmiö käynnistyy, kun perheestä joku joutuu sairaalaan. Sairaalakuluihin kerätään joskus ihan netissä rahaa – terveydenhuoltokuluthan voivat USA:ssa pahimmillaan viedä henkilökohtaiseen konkurssiin.

Amerikkalaisten auttamishalusta tulee hyvä mieli. Mutta ei yhteiskunta hyväntekeväisyyden varassa kyllä tosiaan hyvinvointivaltio voi olla, ainakaan kaikille. Hyväntekeväisyys on kuitenkin satunnaista, eikä kata kaikkia ja osa ihmisistä jää turvaverkkojen ulkopuolelle. Näen heitä joka päivä tuolla kadulla kerjäämässä rahaa ruokaan, enkä totu siihen koskaan. Tällä hetkellä voin auttaa heitä ainoastaan hyväntekeväisyydellä, äänestääkään en vielä voi. Jos jotain positiivista hakee, tämä yhteiskuntamuoto edes motivoi ihmisiä auttamaan ihan tosissaan lähellä olevia. Pitäisi laittaa se kansalaisuushakemus vireille jo äänioikeuden takia!

Kirjoitellaan taas!

Sirpa