Muutin Helsingin Vesalasta Joensuun Niinivaaralle 30 vuotta sitten. Alunperin pohjalaisena laajaa peltomaisemaa tuijotelleena “Mää-ihmisenä” olen muuttunut pikku hiljaa “Mie-kielen” käyttäjäksi kun asuinpaikka ja osoitteet ovat vaihtuneet Joensuu-Lieksa-Joensuu-välillä. Kielen tai murteen oppii lapsen lailla matkimalla ja asumalla tietyllä kielialueella.

Niinpä pohjalaisesta saunavihtasta on tullut Karjalassa saunavasta. Tuo vihta on termi, jota käytetään Porvoo-Oulu-linjan länsipuolella, vankempaa tekoa oleva vasta kuuluu itäiseen puhetapaan. Tosin myös raamatusta löytyy viikunalehtinen vihta, jolla Aatami ja Eeva peittelivät alastomuuttaan, mutta se ei liene nykyisen saunavastan tarkoitus.

Mutta asiaan! Tämä Öisinajattelija-blogi on (mielestäni) opettavainen puheenvuoro ilmastonmuutoksesta. Sen pohjana on maapallon ilmaston kiistaton lämpeneminen ja esimerkiksi luotettavat säähavainnot siitä, että syyskuu 2024 oli Suomessakin suht lyhyen mittaushistorian lämpimin kuu. Kaikista lämpimin kuukausi se sattui olemaan juuri Itä-Suomessa. Joensuu oli myös Suomen vähäsateisin keskisuuri kaupunki juuri syyskuussa.

Se näkyi ja tuntui järvivesien korkeana lämpötilana , kaivojen tyhjenemisenä ja luonnon sekä eläinkunnan outona käyttäytymisenä.

Taloyhtiössämme on viikottain ilmainen lenkkisauna, jonne silloin tällöin teen kesäkuukausina saunavastan. Tykkään koivuvastan tuoksusta ja vihtomisen muista hieronnallisista terveysvaikutuksista verenkierrossa ja kehossani.

Tein koemielessä saunavastan Joensuun laitaman keskenkasvuisista rauduskoivuista myös 1.10.2024 tiistain lenkkisaunavuorolle. Nuo koivut nimittäin viheriöivät vielä lokakuun alussa reippaasti eivätkä puut olleet aikeissa pudottaa lehtiään. Muutos on hämmästyttävä, koska muistan vielä hyvin 1950-60-lukujen saunomiset kotimökillä Kannus-Parsialassa. Lokakuussa käytettiin jo isän juhannuksen jälkeen tekemiä ja vintillä kuivaamia saunavihtoja, koska koivut olivat jo ajat sitten pudottaneet lehtensä ja ruskakin oli pitkällä syyskuussa.

Ilmastonmuutos on siis saunavasta-esimerkissäkin tosiasia. Villisti vihtomalla sain 1.10.-tekemästäni saunavastasta irtoamaan vain muutaman koivunlehden! Uskokaa tai älkää?

Lyhyestä virsi kaunis: ilmastonmuutos etenee hurjaa vauhtia!

Öisinajattelija