Suomen on vallannut yllättävä Päätalo-ilmiö. Kalle Päätalosta intoillaan lukupiireissä ja blogeissa, eivätkä toimittajat kirjoita selkosen pojasta enää vähätellen. Kalle Päätalon omaelämäkerrallista Iijoki-romaanisarjaa on alettu verrata Karl Ove Knausgårdin ja Marcel Proustin teoksiin. Tuoreen ulkoasun saanutta Iijoki-sarjaa aletaan tänä syksynä julkaista uudelleen. Gummerus aloittaa uusintapainokset sarjan kahdella ensimmäisellä osalla.
Kalle Päätalo (1919–2000) oli Koillismaan Taivalkoskella syntynyt ahkera kirjoittaja, jonka laajan tuotannon rakastetuimmat teokset löytyvät omaelämäkerrallisesta 26-osaa ja noin 17 000 sivua käsittävästä Juuret Iijoen törmässä -suursarjasta, joka valottaa elävästi suomalaista lähihistoriaa. Jo Päätalon aikana näitä kirjailijan yksityiselämää tarkasti kuvaavia kirjoja luettiin paljon, mutta kulttuuripiirit eivät ottaneet omakseen kouluttamatonta ja köyhästä maalaisperheestä ponnistanutta Päätaloa.
Ajat ja asenteet kuitenkin muuttuvat, ja Päätalo on noussut uudenlaiseen suosioon uuden polven keskuudessa. Iijoki-sarjan lukemisesta on tullut tavoiteltava ja innostava haaste, johon Gummerus vastaa julkaisemalla kirjoja uudelleen. Sarjan ilmettä haluttiin kuitenkin tuoda lähemmäs tämän päivän lukijaa. Iijoki-sarjan uudesta ulkoasusta järjestettiin lukijaäänestys, johon yli tuhat lukijaa osallistui. Voittajaksi valikoitui Laura Noposen suunnitteleman vaihtoehto selkeällä äänten enemmistöllä.
”Tuherrat nuita kirjotuksiasi. Sitte taas yönseuvut ja pyhänaijjan niitä parsit läkkikynän kansa… Etkö tuota ole nähny, minkälaiseksi Satusetäksi ihminen muuttuu kun heittäytyy novellin lorsaajaksi. Satusetä niitä vain puhhuu, mutta sinä rupesit vielä paperille rustaamaan…” Näin synkästi suhtautuu Kallen Hermanni-isä poikansa alkavaan kirjoitusharrastukseen.
Iijoki-sarjan kaksi ensimmäistä osaa Huonemiehen poika ja Tammettu virta kuvaavat kirjailijan lapsuusvuosia ja kansakouluaikaa. Varhaisvuosina tiedonhaluisen pikkupojan maailmaan ei paljon mahdu: äiti ja isä, kotoisalla Jokijärvellä kulkevat tukkilautat, outoja puhuvat kulkumiehet ja kylän ankarat huivipäiset naiset. Sitten alkaa kansakoulu, ja maailma laajenee hiukan. Isommat pojat ja opettajat alkavat vaikuttaa Kallen elämään, mutta keskiössä säilyvät Kallioniemen kotimökki ja railakkaan temperamenttiset, värikkäällä murteella lointelevat vanhemmat. Päätalo kuvaa 20-luvun suomalaista elämänmenoa lapsen tarkkanäköisyydellä ja ainutlaatuisella kertomisen ilolla.
Kalle Päätalo: Huonemiehen poika 605 sivua Ovh. 27,00 €
Kalle Päätalo: Tammettu virta 632 sivua Ovh. 27,00 €