Kaarina Helin Kallen haudalla. Kuva Seura-lehdestä.

 

Seura-lehdessä on tällä viikolla niin kiinnostava Kalle Päätalo -artikkeli, että on pakko poiketa normaalista ja blogata siitä heti.

Kaikkihan (?) muistavat, miten Pato murtuu -romaanissa yleensä niin säntillinen Kalle hullaantuu Vesilahdella itseään huomattavasti nuorempaan Raijaan. Ratkaiseva askel otetaan koulurakennuksen työmaan harjakaisissa ja se on sitten menoa. Jonkinlaisen uhman valtaan joutunut Kalle jatkaa seurustelua, vaikka tietää, että ennen pitkää käy käry ja avioliitto Lainan kanssa todennäköisesti loppuu siihen. Kun Raija vielä tulee raskaaksi ja synnyttää pojan, on vuorossa liiton katkera loppu.

Suhteen jatkosta Kalle kirjoittaa sen verran, että maksoi elatusmaksut, mutta ei aikonutkaan Raijan kanssa naimisiin.

Seurassa Raija eli 76-vuotias Kaarina Helin kertoo ensi kerran tarinansa. Jo omana itsenään se on meille Kalle-faneille sensaatiomaisen kiinnostava. Lisäksi se selvittää, miten periaatteessa todellista tarinaansa kertonut Kalle kuitenkin sepitti tapahtumia.

Kirjassa Kalle tapaa Raijan ensi kerran Vesilahden työmaalla. Kaarina Helinin mukaan ensitapaaminen oli kuitenkin  Tampereella tammikuussa 1953 Helinin tyttökaverin tupaantuliaisissa. Kaarinan lähtiessä kotiin Kalle pyrki seuraan. Vakituinen suhde alkoi Frenckellin alueella, missä ammattikoulua käynyt 17-vuotias Kaarina kävi jumpassa. Eräänä iltana Kalle oli pihalla vastassa.

Se menee kuitenkin niin kuin kirjoissa, että suhde jatkui Vesilahdella, missä Kalle toimi koulutyömaan rakennusmestarina. Sitä Kalle ei kuitenkaan kerro, että Seppo-nimisen pojan synnyttyä hän kosi Kaarinaa. Kaarina oli kuitenkin jo päättänyt, että naimisiin ei mennä. Kalle oli äkkipikainen ja pedantti, sai oman isänsä tapaan mustasukkaisuuskohtauksia.

Kalle meni naimisiin Leena Janakan kanssa ja sai kaksi tytärtä. Kaarina Helinkin meni naimisiin ja sai Sepon jälkeen neljä lasta. Kalle lähetti Kaarinalle aina uuden kirjansa ja Sepolle joulu- ja syntymäpäivälahjat.

He tapasivat uudelleen vasta 1979 ja siitä pitäen olivat kuukausittain vähintään puhelinyhteydessä.

Päätalon Seppo-poika kuoli syöpään kolme vuotta sitten 54-vuotiaana. Hänellä oli viisi poikaa, joista Kalle Tamminen on julkaissut runokokoelman.

Miksi Valkeakoskella asuva Kaarina Helin tuli julkisuuteen nyt? Syyksi hän sanoo, että oma perhe ja Sepon pojat ovat kärsineet pahansuovista huhuista, joita paikkakunnalla on levitetty. ”Päätin että nyt on korkea aika kertoa totuus. Myös Sepon viisi poikaa kannustivat minua siihen”.