Blogin alussa tuli hämmästellyksi sitä, ettei Taivalkosken metsätyömailla ollut Kallen kirjojen perusteella edes ammattiyhdistystä eikä seudulla ollut Suojeluskuntaa lukuun ottamatta poliittista toimintaa. Kallen mukaan hän ei voinut kirjoihinsa muutakaan kirjoittaa, koska tuo oli se todellisuus.
Sodan jälkeen Tampereen seudulla tilanne on täysin toinen. Edes vuoden 1918 haavat eivät ole umpeutuneet ja nyt asetelma on lisäksi kääntynyt päälaelleen. Kommunistit ovat saaneet toimintaoikeudet, mutta Suojeluskunta ja Lotta-järjestö on lakkautettu.
Kalle on edelleen epäpoliittinen, mutta käsittää kuuluvansa työläisiin ja tilaa Kansan Uutisten edeltäjää Vapaata Sanaa sen alusta alkaen. Ei niinkään poliittisista syistä kuin lehden kulttuuriosaston takia.
”Vapaan Sanan kirjoituksista huokuu vaiennettuina pidettyjen ihmisten tarve sanoa lopultakin oma mielipiteensä”, hän kuitenkin havainnoi.
Kirjoituksissa on Kallen makuun liikaa jälkiviisautta, mutta yllättävän vähän kostonhalua. Yllättävän siksi, että Siiranmäen vankileirissä Kalle oli tavannut katkeroituneita ja kostolla uhkailevia vasemmistovankeja.
Sielukas mies ja kommunisti
Kallen ensimmäisiä tuttavia Messukylässä on Eero Järvi. Hän oli toiminut sodan aikana maanalaisessa vastarintaliikkeessä ja jopa sabotöörinä. Kallen on vaikea uskoa, että suorastaan sielukas Eero Järvi on kommunisti, sillä Siiranmäen kokemusten perusteella hänelle oli muodostunut käsitys, että kommunistit ovat ynseitä ja kyräileviä, jopa aateveljilleen.
Tarinointi Järven kanssa avaa Kallelle uuden todellisuuden. Vasta nyt hän ymmärtää, että kommunistijohtajia pidettiin oikeasti ennen sotaa vankiloissa aatteensa takia. Siiranmäessä hän oli kuullut myös lahtarien kiduttaneen kommunisteja, mutta pitänyt tätä liioitteluna. Eero Järven kanssa keskusteltuaan Kalle ymmärsi, että tarinat olivat totta.
Kuka oli Matti Lindqvist?
Maaliskuussa 1945 Kalle äänestää ensimmäisissä vaaleissaan SKDL:oa ja hänen ehdokkaansa Matti Lindqvist myös valitaan eduskuntaan. Sen nimistä SKDL:n kansanedustajaa ei kuitenkaan ole olemassakaan enkä löydä vuonna 1945 valituista ketään häntä muistuttavaakaan. Ketä Kalle siis äänesti? Ja äänestikö SKDL:oa ollenkaan? Vai onko kyseessä kirjailijan vapaus, jolla hän tehostaa kuvaamaansa muutosta maan poliittisissa oloissa?
Auttaisivatko Kuusisen Ukin antamat tuntomerkit arvoituksen ratkaisemisessa:
”Satu-Matti pistää porvarilta suun tukkoon! Ruutinkeksijä Masa ei ole, mutta sanoo kokoomuslaiselle päin naamaa. Jos nyt joku hullu kokoomuslainen edes äänestetään eduskuntaan…”
Selkosen sanontoja
Moni muu näehenhi selekosten nuorimies kulki ennen sottia miehen kirjolla. Mutta kun sotareissulla mäeskäytettiin vitulla päähän, töpehti kyrpä järet vähintään karvamättääseen, jos ei sen sissään.
Tiedätkö, muistatko
Vastaus: Leevi oli nytkin hajulla, mutta Kallen ensimmäinen sotakuukausipalkka vastasi 30 kuutiometrin halkojen hakkaamista.
Kysymys: Mikä oli Herkolle ratkaiseva asia, että Laina on mieluinen miniä?