Paikallislehti kertoi, ettei postia kanneta tänäänkään. Postilaiset eivät vieläkään suostu perehdyttämään lakonmurtajia eli vuokratyöntekijöitä, jotka Posti on värvännyt siltä varalta, että työehtosopimukseton tilanne johtaa lakkoon. Työnostaja on asettanut postilaiset siksi työsulkuun.
Paikallinen luottamusmies Heikki Tapperi kommentoi tilannetta eilen Raahen Seudussa:
Mikäli työnantaja jatkaa vuokratyön marssittamista työpaikalle, niin kauan ollaan ilman jakelua. – – Tällainen toiminta vie pohjan työtaistelultamme kokonaan. Olemme sopimuksettomassa tilassa ja neuvotteluja käydään. Tällaista tilannetta ei ole koskaan vielä ollut. En tiedä mistä uudet johtajat ovat oppinsa saaneet. Amerikastako?
Juttelin Tapperin kanssa puhelimessa tilanteesta laajemmin. Hän epäilee kyseessä olevan Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) ja Palvelualojen työnantajat PALTAn testi ensi syksyn neuvottelukierrosta varten.
Posti- ja logistiikka-alan unioni jäi edelliskerralla pois keskitetystä sopimuksesta, joten postilaisten työehtosopimus umpeutui jo tänä syksynä. Keskitetty sopimus takaa useimmilla aloilla työrauhan syksyyn 2016 saakka. Pian sen jälkeen on määrä tulla voimaan liittojen toimintamahdollisuuksia ja työntekijän asemaa heikentävien pakkolakien.
Työnostajat harjoittelevat nyt ay-liikkeen kyykyttämistä ja lakonmurtamista pienen ammattiliiton avulla. Kokeeseen on värvätty mukaan henkilöstöä vuokraava SOL. Tapperi viittaa Yhdysvaltoihin, jossa lakkoilu on henkilöstövuokrauksen vuoksi lähes mahdotonta. Muun muassa Palvelualojen ammattiliitossa on ihmetelty SOL:n toimintaa, joka rikkoo henkilöstövuokrausalan kansainvälisiä sitoumuksia.
Hallitus edellä, valtionyhtiöt perässä
Omaa työtäni ostavan Vasemmistonuorten työelämäjaosto otti kantaa Postin tilanteeseen ja vetosi uhattuna olevan perinteisen neuvottelukulttuurin puolesta. Huoli ei ole kaukaa haettu, jos raahelaisen luottamusmiehen analyysi pitää paikkansa.
Lakkoja lienee murrettu yhtä kauan kuin lakkoiltukin. Vuokratyön luonne työläisten järjestäytymisen murtajana tuli esiin vuonna 2010, kun ”Facebook-ahtaajat” häiritsivät satamalakkoa. Facebook-ryhmänä alkanut rikkurivälitystoiminta kehittyi sittemmin henkilöstöpalveluyritykseksi. Yrityksen nettisivut eivät ole enää käytössä.
Yhteiskunnan asenteiden koventuessa surkuhupaisat Kokoomusopiskelijoiden lakkobussit ja Slushin vastalakot saavat seurakseen vakavia yrityksiä korvata työelämän sopimuskulttuuri sanelupolitiikalla.
Sipilän hallitus on näyttänyt esimerkkiä, jota Posti valtionyhtiönä nyt sujuvasti seuraa. Vuoden päästä mitataan, kuinka hyvin sanelupolitiikka on järjestelmään istutettu. Postilaisten ja koko ay-liikkeen periksiantamattomuus voi nyt näyttää suuntaa silloin nähtäville lakonmurtamisoperaatioille.
Kuva: Marcelo Gerpe