HESARI on huolissaan siitä, että poliitikot ovat irronneet reaalimaailmasta.
Keskeinen ongelmammehan on oikeastaan yksityinen velka, ei valtionvelka. Yksityisen velan määrä on vaarallinen, jos se on liian korkea suhteessa BKT:hen. Julkisen taloudenhan pitäisi olla pääsääntöisesti alijäämäistä, jotta se antaisi mahdollisuuden vastaaviin ylijäämiin yksityiselle sektorille. ”Valtionvelka ei kuormita tulevia sukupolvia, vaan tuottaa rahavaraa nykyisille sukupolville” (Keen, 2022, 97).
Eikös raha irronnut reaalimaailmasta viimeistään silloin kuin se irrotettiin kultakannasta, jotta USA sai siirrettyä muille maksettavaksi Vietnamin sodan aiheuttamia menoja reservivaluutansa, USdollarin, kautta? Siirryimmehän jo tuolloin fiat -valuuttaan, jolla ei ole mitään suhdetta luonnon realiteetteihin vaan vain meidän ihmisten keskinäiseen luottamukseen. Rahaa on sen jälkeen ollut painettavissa loputtomasti, luonnon – ihminen mukaan lukien – resursseja on silti ja alati on vain rajallisesti.
Entäpä jos kysymys onkin juuri tästä: dollarin asema reservivaluuttana on ohi kuten se oli aikoinaan Alankomaiden guldenilla ja Iso-Britannian punnalla? … ja edessä on jälleen paluu kovaan valuttaan? Raha on siis sidottava – tavalla taikka toisella – luonnon rajallisiin resursseihin. Siis uusi maailmanjärjestys? (ks. kuvat, Dalio, 2021).
Raha on väline organisoida potentiaalisia mutta rajallisia resursseja. Raha ei synnyttä grammaakaan ainetta, eikä jouleakaan energiaa. Sen avulla voidaan vain siirtää ajassa ja paikassa olemassa olevien potentiaalisten mahdollisuuksien realisoitumista. Raha on siis vallan väline.
Siten ajatus, että rahalla voidaan tehdä lisää rahaa, tarkoittaa resurssien siirtämisestä taskusta, paikasta, maasta tai ajasta toiseen, ei niiden lisäämistä. Talous, joka lähtee liikkeelle rahasta ja palaa hommat tehtyään lisääntyneeseen rahaan, voi toimia vain, jos uskotaan resurssien loputtomaan lisääntymiseen. Kun näin ei ole, edessä on … rahan arvon lasku, inflaatio.
Vaikka keskuspankit tekevät rahasta valuuttaa, siis luotettavan maksuvälineen, ja pystyvät jossakin mitassa säätelemään valuutan määrää ja siten sen hintaa, niin niillä ei ole mahdollisuutta määrittää valuutan arvoa kuin välillisesti, jos niinkään. Jos inflaatio pääsee karkuun nykyisen reservivaluutan isäntämaassa USA:ssa ja keskuspankki ei voi nostaa rahan hintaa suurten yksityisten velkojen takia, niin edessä on uuden reservivaluutan etsiminen. Siirtymä toiseen valuuttaan, euroon tai Kiinan renminbiin, siis uusi maailmanjärjetys, jota Ray Dalio ennakoi, ei ole vielä ratkaisu. Se johtaisi geopoliittisten mannerlaattojen liikkeisiin ja mitä todennäköisimmin sotaan, muodossa tai toisessa.
Tarvitsemme sen sijaan pikemminkin systeemin muutoksen, siis uutta taloustiedettä, jota puolestaan Steve Keen ehdottaa. Sen lähtökohtana on, että 1) luonto on rajallinen ja 2) raha määrittää nuo rajat, 3) energian kulutus on rajattava kestävälle tasolle, 4) varallisuuden on jakauduttava reilusti. (Keen, 2022).
Olisiko tämä reaalisesti mahdollista? Ainakin se on erityisen toivottavaa 10 miljardille ihmiselle ja biosfäärille, kaikelle. ”Reaalimaailmassa rajallisuudet voittavat aina” HESARI päättää pääkirjoituksensa. Totta.
Viitteet
Mahdottomuuksia rajattomassa maailmassa. Helsingin sanomat, pääkirjoitus 23.01.2022.
https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000008553130.html
Keen, S. 2022. The New Economics. Wiley. Kindle Edition.
Dalio, R. 2021. Principles for Dealing with the Changing World Order. Avid Reader Press / Simon & Schuster. Kindle Edition.