Mestarillista katutaidetta Tallinnassa: Banksy möistatus – töeline geenius”

Kirjallisuusharrastuksissa tuli pieni tauko kun vietimme syyslomaa lokakuun puolivälissä Tallinnassa. Kun kirjoittelee ja lueskelee kaikenlaista päivittäin, on hyvä harrastaa välillä muutakin: vaikka pyöräilyä, sienestystä, kirkkomusiikkia tai taidetta.

Pieni Viro, Tartto ja Tallinna, on kulttuurisesti toista maata kuin suppeasti taide-elämyksiä tarjoava Suomi. Tallinnan Telliskivi 60 M-hoone -osoitteessa on tarjolla 27.10. saakka katutaiteen mestarin, salaperäisen “Banksyn” maailmaa kiertävä taidenäyttely. Sen vaimoni bongasi netistä hyvissä ajoin ja “Banksy” oli eittämättä reissumme pääkohde. “Inglish”-ylivallan maailmassa yli 200 teoksen “elämäkertanäyttely” tunnetaan parhaiten nimellä The Mystery of Banksy – A Genius Mind”

https://mystery-banksy.ee/fi/

(Pitää tässä välissä kuitenkin todeta, että noin 70 Banksy-teosta oli näytteillä ensi kertaa Suomessa, nimittäin Mäntän Vilppulassa, Serlachius-museossa kesällä 2021. Se oli Mäntältä mahtava kulttuuriteko, joka jäi meiltä kokematta!)

 

Mysteeritaiteilija “Banksy”

Banksy sai aikanaan mainetta ensimmäisenä varteenotettavana graffiti-taiteilijana Englannin Bristolin kapinallisilla kaduilla jo 1980-luvulla, missä huomiotaherättävät, radikaalit ja kantaaottavat ja kapitalismia kriittisesti ironisoivat graffitit ja yön pimeydessä syntyneet pikamaalaukset rikkoivat rajoja ja jopa pöyristyttivät kaupungin porvaristoa . Tallinnan Telliskiven näyttelyesite kertoo:

”The Mystery of Banksy – A Genius Mind” esittelee kaikki Banksyn kuuluisat teokset, ja kutsuu katsojan näkemään taiteen vaikuttamisen välineenä. Näyttelyn teokset on erityisesti tätä erikoisnäyttelyä varten monipuolistettu eri medioissa: graffitit, valokuvat, veistokset, videoinstallaatiot, vedokset kankaalle, alumiinilevyille, forexille ja pleksilasille. Näyttelyn ainutlaatuisesti rakennettu maailma antaa kävijöille kattavan käsityksen ja ymmärryksen tämän nerokkaan taiteilijan työstä. Näyttely on kunnianosoitus taiteilijan poikkeukselliselle uralle ja nerokkuudelle: Banksya lainatakseni ”Copyright is for losers”.

Mitä mysteeritaiteilijasta ja Tallinnan näyttelystä jäi sitten mieleen? Ainakin hurja yleisömenestys, kohtuuhinta ja katselijoiden ihastuneet repliikit. Jonotus kannatti, sillä sisällä avarissa näyttelytiloissa oli rauhallisen viipyilevä, töllistelevä meininki. Ei kiirettä, kuvaaminen sallittu ja mielipiteiden vaihto.

Banksy-taiteessa keskeinen puoli on sanoma, kekseliäisyys, pikatoteutus ja kaikenkattava ironia. Kriittisyys ulottuu melkein kaikkialle. Nauraa voi niin kapitalismille, mainoksille, sodalle kuin tosikkomielenosoittajille. Taiteellekin: ainakin kun katselee vähemmän hymyilevää MonaLisaa, jolla on AK 47-konepistooli kädessä – tai brittipoliisia, joka näyttää keskisormea. Kenelle?, ehkä mielenosoittajille. Kuuluisimmassa graffitissa mielenosoittaja heittää poliiseja kohden kukkakimppua. Sodan väkivaltaa ei silti unohdeta. Palestiina on vahvasti esillä vaikka kuvassa, missä lapsijoukko leikkii asekasan päällä. Ukrainan raunioita, jopa taidetta raunioissa, esitellään kokonainen salillinen. Lenin rullalautailee, sotilaat maalaavat rauhanmerkkiä. Toiseksi viimeisessä salissa voit istua “metroasemalle” ja seurata kymmenminuuttisen verran kuinka metrojuna vie tunnetuimpia Banksy-graffiteja ajasta ikuisuuteen.

Onko tuntematon Banksy sittenkin taiteilijaryhmä ja rahasampo?

Tallinnan 200 Banksy-teokset ovat upeita kopioita. Aidoista maksetaan… ja on jo maksettu 6- jopa 7-numeroisia dollareita ja euroja. Banksy pysyy silti mysteerina ja tuntemattomana. Voi tietysti leikkiä ajatuksella, että näin on toteutunut kapitalismin ihannetie ryysyistä rikkauteen…, jos siis oikeasti Bristolin slummeista ja kaduilta on noustu tälle taiteen tasolle. Ja säilytetty lahjomaton kriittisyys. Veikkaan silti, että koska työteliäisyyden ja tuotannon määrä on näinkin valtava, Banksyn takana saattaa olla isompikin ryhmä (maailman kriisipesäkkeissäkin) matkustelevia, yhä vielä samoinajattelevia ja taiteilevia entisiä graffitimestareita, joilta taidekaupan meklarit ja suuret huutokaupat vievät leijonanosan tuloista (?).

ps. toivoisin mieluusti olevani väärässä!

Öisinajattelija