Perjantaina 3.10. neljä yhdysvaltalaista ylitti rajan Teksasista Tamaulipaksen osavaltioon. Tarkoituksena oli ilmeisesti plastiikkakirurgisen leikkauksen suorittaminen yhdelle seurueen jäsenistä. Joukkio kuitenkin katosi Matamorosin rajakaupungissa ja seuraavana maanantaina kaksi vierailijaa löydettiin kuolleena. Toiset kaksi olivat yhä hengissä, toinen heistä tosin lievästi haavoittuneena. Viikon sisällä perjantaihin 10.10. mennessä Tamaulipaksen viranomaiset olivat tehneet yhteensä kuusi pidätystä, kertoi paikallinen syyttäjänvirasto. Myös sikäläinen Cartel del Golfon osa eli Skorpioni-ryhmä (Los Escorpiones) on julkaissut kirjeen, jossa tapahtumia pahoitellaan ja ryhmän jäsenten kerrotaan toimineen omin päin annettujen käskyjen vastaisesti. Kirjeen mukaan kartellin sääntöihin kuuluu viattomien hengen kunnioittaminen. Kolmella yhdysvaltalaisryhmän jäsenellä oli huumekauppaan suoraan kytkeytyvä rikollinen tausta. Tapahtumat alkoivat puolenpäivän aikaan perjantaina, kun viiden hengen seurue kohtasi luotisateen Matamorosin keskustassa. Sen jälkeen heidät nostettiin pakettiauton kyytiin. Tiettävästi oppaana toiminut meksikolaisnainen kuoli myös vielä pitkälti epäselvissä tapahtumissa, joiden tutkinta jatkuu.
Meksikon yksityiset mediajätit ovat tapansa mukaan heittäneet tulta liekkeihin omien etujensa ajamiseksi. Sanasotaa on syntynyt myös Yhdysvalloissa, jonka suurin kauppakumppani Meksiko on. Teksasin ja Floridan halvan politikoinnin tielle lähteneet republikaaniset kongressiedustajat Dan Crenshaw ja Mike Waltz tekivät jo tammikuussa kansainvälisen lain vastaisen ehdotuksen Yhdysvaltojen asevoimien tuomisesta Meksikoon fentanyylikaupan kitkemiseksi. Keskiviikkona Etelä-Carolinan ja Louisianan senaattorit Lindsey Graham ja John Neely Kennedy puolestaan herättelivät henkiin Donald Trumpin järjetöntä ideaa huumekartellien julistamisesta terroristijärjestöiksi, vaikka Yhdysvaltojen turvallisuusviranomaisten omissa raporteissa on todettu kerta kerran jälkeen, ettei Meksikossa ole havaittu terrorismiin viittaavaa toimintaa. Sekavat sisäpolitiikkaan sekaantumisen ehdotukset eivät ole uusia, sillä Meksikoa sekä siirtolaisteemaa tai huumesotaa on käytetty toistuvasti kovan linjan republikaanien äänten kalastelun välineenä. Yhdysvaltojen tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskuksien (Centers for Disease Control and Prevention – CDC) keräämän tiedon mukaan vuosien 2021 ja 2022 tammikuun viimeisen päivän välillä Yhdysvalloissa kuoli 107 375 ihmistä huumeista ja lääkkeistä saatuihin yliannostuksiin. 67 prosenttia kuolemista liittyi täyssynteettiseen opioidiin nimeltään fentanyyli.
Torstaina presidentti Andrés Manuel López Obrador tapasi hallitusryhmänsä kanssa Valkoisen talon turvallisuudesta vastaavan neuvonantajan Liz Sherwood-Randallin. Teemoina olivat etenkin fentanyyli- ja asekaupan hillitseminen. Meksikon hallitus toimitti pohjoisen virkaveljilleen myös kattavan raportin siitä, mitä se tekee huumekaupan kitkemiseksi. Yli 6,1 tonniin yltävät fentanyylin takavarikot ovat esimerkiksi kasvaneet tällä hallituskaudella 1 049 prosentin verran verrattuna vuosien 2014–2018 tasoon. Kokaiinin takavarikot puolestaan kasvoivat 628 prosentin ja metamfetamiinin takavarikot 128 prosentin verran suhteessa vuosien 2008–2012 vastaavaan tasoon. Huumelaboratorioihin kohdistetut tuhoamistoimenpiteet kokivat 153 prosentin kasvun verrattuna vuosien 2014–2018 tuloksiin. Järjestäytyneeseen rikollisuuteen liittyvät pidätykset ovat nekin lisääntyneet 136 prosentilla edellisen hallituksen tuloksiin verrattuna ja yltävät tähän mennessä 68 944 henkeen. Sherwood puolestaan ilmaisi Joe Bidenin kunnioittavan Meksikon täyttä itsemääräämisoikeutta. Myös Yhdysvaltojen Meksikon suurlähettilään Ken Lee Salazarin lausunnot ovat olleet maltillisia ja yhteistyötä korostavia.
Meksiko aloittaa lisäksi alkavalla viikolla ulkoministeriön johdon toimesta Yhdysvalloissa asuvien kansalaistensa aiheesta tiedottamisen laajan konsulaattiverkostonsa kautta. Nykyinen ulkoministeri ja vuoden 2024 presidenttiehdokkuutta tavoitteleva Marcelo Ebrard Casaubón kiteytti olennaisen 10.3. julkaistuun kirjeeseen, joka vastasi Yhdysvaltojen entisen oikeusministerin William Barrin The Wall Street Journalin sivuilla esittämiin väitteisiin. Esitänkin seuraavaksi siitä kokonaisen käännöksen.
Joulukuussa 2020 Yhdysvaltain silloinen oikeusministeri William Barr antoi julkilausuman, jossa hän tunnusti kansainvälisen yhteistyön tarpeen kansalliset rajat ylittävän rikollisuuden torjumiseksi. Nyt hän vaatii ”paljon aggressiivisempaa yhdysvaltalaista otetta Meksikon sisällä” suostumuksemme kanssa tai ilman sitä. (”U.S. Must Defeat Mexico’s Cartels”, op-ed, 3/03)
Kirjassaan ”The March of Folly” Barbara Tuchman tutkii paradoksia, joka liittyy siihen, miksi hallitukset harjoittavat politiikkaa, joka on vastoin niiden omia etuja. Kuvattaessa Yhdysvaltain sotaa Vietnamia vastaan Tuchmanin teesi on erityisen valaiseva. Ylireagointi ”elintärkeiden etujen” suojelemiseksi on johtanut USA:n resurssien tuhlaamiseen osana suurta suhteetonta hulluutta ja kaikkivaltiuden kuvitelmaa. Mielipidekirjoituksessaan Barr jatkaa tämän epäloogisen perusteen linjaa.
Hänen ehdotuksensa taistella Meksikon kartelleja vastaan rikkoo kansainvälistä oikeutta vastaan ja jättää huomiotta lähihistoriamme. Barr kehuu entisen presidentin Felipe Calderón Hinojosan turvallisuusstrategiaa, mutta se yhdessä USA:sta Meksikoon suuntautuneen valtavan asevirran kanssa johti nykyiseen väkivallan tasoon Meksikossa.
Huumeiden ahnas kysyntä Yhdysvalloissa yhdistettynä armeijatyylisten aseiden laajaan saatavuuteen selittää pitkälti kartellien vaikutusvallan aiheuttaa tuhoa. Tarvitsemme toimivan huumepolitiikan, ja laiton aseiden kulkeutuminen Meksikoon on pysäytettävä.
Meksiko ei tule koskaan sallimaan kansallisen suvereniteettinsa loukkaamista. Olemme Yhdysvaltojen keskeinen kumppani ja meitä on kohdeltava kunnioittavasti. Herra Barrin politiikka johtaisi entistä suurempiin väkivaltaisuuksiin ja uhrilukuihin molemmin puolin rajaa sekä vahingoittaisi entisestään Yhdysvaltain etuja murentamalla kaikenlaisen kahdenvälisen yhteistyön.
Synteettisten huumeiden, erityisesti fentanyylin, tuotanto on uhka molemmille maille. Tätä käsitellään uudessa Kahden vuosisadan yhteisymmärryksen sopimuksessa (Entendimiento Bicentenario), luonteeltaan kattavan ja pitkän aikavälin lähestymistavan turvallisuusyhteistyöhön omaavassa dokumentissa, joka perustuu molemminpuoliseen luottamukseen ja kunkin maan itsemääräämisoikeuden kunnioittamiseen. Yhteistyö on paras tapa edetä, ei mikään järjetön strategia, joka aiheuttaisi valtavia menetyksiä sekä Meksikolle että Yhdysvalloille.
Lähteet: Sin Embargo, El Informador, SPR Informa, La Política, etc.
P.S. Sunnuntaina 12.3. Meksiko näytti mistä tuulee ja löylytti pohjoisen rajanaapurin tähtisikermää, hallitsevaa maailmanmestaria Yhdysvaltoja Phoenixissa, Arizonassa, baseballin MM-kisoissa (World Baseball Classic) vakuuttavin numeroin 11 – 5.
P.P.S. Näin Zócalon torilta käsin vastattiin Yhdysvaltojen tai muiden maiden Meksikoa vastaan juonitteleville tahoille 18.3.2023.