Lapset olivat koko viikon kipeinä ja vietimme monta päivää neljän seinän sisällä. Viikon lähestyessä loppuaan alkoi mökkihöperyys ja seinähulluus vallata. Torstaina laitoin ystävälle tekstiviestin: ”Tarvitsen loman perheestäni, minne mennään?” Vastaus tuli nopeasti: ”Riittääkö kylpylä vai tarvitaanko pidempi loma?”
Tilanne ei ollut niin kriittinen, että täytyisi ajaa viikonlopuksi Las Vegasiin tai Palm Springsiin, joten päätimme mennä perjantai-illaksi Los Angelesin korealaisessa kaupunginosassa sijaitsevaan Wi Spahan. Löysin Grouponitkin ja 25 dollarin sisäänpääsy laski 15 dollariin.
Perjantai-iltana suljin ulko-oven perässäni syvään tyytyväisyydestä huokaisten ja jätin samalla taakseni kärventyneen päivällisen ja nahistelevat lapset. Ja aviomiehen, mutta en keksinyt hänelle mitään sopivaa adjektiivia (kärsivällinen?). Ajoin hakemaan ystäväni ja auringon laskiessa Los Angelesin ylle ajoimme korealaiseen kylpylään Wilshire boulevardille. Matkalla käytiin tehokkaasti läpi kaikki viikon dramaattisimmat ja huolestuttavimmat tapahtumat. Sovittiin, että ne jäävät autoon, kun astumme kylpylän ovesta sisään.
Hurautimme kylpylän eteen ja jätimme auton avaimineen parkkipaikkatyöntekijöille. Tarkistin, että onhan minulla käteistä juomarahaa varten. Juomarahan jättäminen ei ole pakollista, mutta kuuluu tapoihin ja epäilen, että työntekijöiden palkka ei ole järin suuri, jolloin juomarahat tulevat tarpeeseen.
Korealaisessa kylpylässä sisäänpääsymaksulla saa käyttöönsä kaikki kylvyt ja saunat 24 tunnin ajan. Kylpylä on auki yötä päivää. Naisten ja miesten kylpytilat ja perussaunat ovat eri kerroksissa ja kolmannessa kerroksessa on Jimjilbang, yhteistilat, missä on ravintola (korealaista ruokaa, totta kai), lepomattoja nokosten ottamista ja lepäilyä varten ja erikoissaunoja. Kylpytiloissa ollaan ilkosen alasti (vaikeaa joillekin amerikkalaisille ystävilleni ja jatkuva ihmettelyn aihe), mutta yhteistiloissa käytetään kylpylän paitaa ja sortseja.
Lisämaksusta voi nauttia myös hieronnoista ja muista hoidoista. Oma suosikkini on kolme kymppiä maksava ”buff”, jossa mustiin rintsikoihin ja pikkuhousuihin pukeutunut korealainen nainen rapsuttaa karhealla pesulapulla ja saippualla päästä varpaisiin. Siinä lähtevät kuolleet ihosolut ja rupeaa veri kiertämään. Olo on uudistunut sen jälkeen. Hoitojen jälkeen työntekijä antaa kirjekuoren, johon jätetään juomaraha lopuksi kassalle. Yleinen jomarahasuositus on 10-20% palvelun hinnasta. Jätän aina 20% ravintoloissa ja palveluissa, koska tiedän, että palveluammateissa juomaraha muodostaa Amerikassa merkittävän osan palkasta.
Halusimme jutella, joten emme varanneet hoitoja. Likosimme ensin kuumissa kylvyissä ja vilvoittelimme kylmäaltaassa. Kävimme kaikissa kylpylän saunoissa tässä järjestyksessä:
- Tavallinen sähkösauna – eroaa suomalaisesta siinä, että lämpötila on kovin mieto, vettä ei saa heittää kiukaalle ja saunassa on televisio, josta seurataan korealaista saippuasarjaa.
- Höyrysauna – peruskamaa, mukava sauna, paljon höyryä, ei eukalyptystä, ei valittamista.
- Jääsauna – voi vilvoitella saunojen välillä
- Savisaunassa voi kaivautua savipalloihin, lämpötila mieto, televisio häiritsee rentoutumista ja saunasta tultua savipalloja löytyy varpaiden välistä. Antaisin viisi tähteä, jos ei olisi sitä televisiota.
- Suolasaunassa ei ole televisiota, lämpötila on miellyttävä, valaistus himmeä ja lämpimien mineraalirakeiden päällä on mukava pötkötellä ja katsella suolaisia seiniä.
- Jade-saunassa on jade-kiveä seinillä ja sillä on jotain terveysvaikutuksia. Jade-sauna ei tehnyt meihin suurta vaikutusta. Joku nuoripari katsoi siellä myös Youtube-videota ja se häiritsi.
- Kuuma sauna 214 F (101 C) – lämpötila puhuu puolestaan. Kiukaille ei heitetä vettä.
Lomailta teki tehtävänsä ja palasin kotiin neljä tuntia myöhemmin virkistyneenä ja rentoutuneena. Ostin pari Grouponia lisää. Ne täytyy käyttää kesäkuuhun mennessä. Jos haluat kurkistaa kylpylään, katso tämä Conan O’Brienin video hänen käynnistään Wi Spassa.