Viime päivinä on syntynyt kohu – ja hyvin perustein – siitä, miten sähkön siirtohintoja on Suomessa nostettu rajusti – pahimmillaan jopa kymmenillä prosenteilla.
Kaikki tosiasiat viittaavat ulkomaisen omistajan isoon puhallukseen ja kokoomuksen harjoittamaan poliittiseen linssiin viilaamiseen. Jälkimmäisen ytimessä on puolestaan horjumaton sekä vanha- (ja väärä)uskoinen vakaumus yksityisen omistamisen autuaaksi tekevään voimaan tämän puoleisessa maailmassa.
Skandaalin keskellä on ollut erityisesti Caruna, joka muodostettiin, kun valtionyhtiö Fortum möi pois omat verkkonsa runsas pari vuotta sitten ulkomaisille ja yksityisille pääomasijoittajille. Niitä olivat australialainen First State Investments ja kanadalainen eläkeyhtiö Omers sen omistaman Borealis – yhtiön kautta.
Kaupan hyväksyi pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) hallitus talouspoliittisen ministerivaliokunnan kokouksessa joulukuussa 2013. Asia tuotiin päätettäväksi ilman ennakkovaroitusta. Vasemmistoliitto oli ainoa puolue, joka vastusti kauppaa. Tuolloin ministerinä ollut puheenjohtaja Paavo Arhinmäki varoitteli, mitä tuleman pitää. SDP:lle ja vihreille diili kelpasi.
Julkisuudessa Caruna on perustellut kohtuuttomia hinnankorotuksia sähköverkkoon tehtävillä investoinneilla. Koska myrskyt ja lumi ovat aiemmin aiheuttaneet sähkökatkoja, pitää tuhansia kilometrejä kaapeleita nyt kaivaa maahan.
Mutta tästäkö on vain kyse – vaikka ymmärrämmekin australialaisten ja kanadalaisten sijoitusyhtiöiden hädän ja kyyneleet sen edessä, että vuonna 2013 moni maaseutupaikkakunta Suomessa menetti sähköt pitkiksi ajoiksi poikkeuksellisten sääolojen takia?
Voittoa kai sijoitusyhtiöt ovat tulleet tänne tekemään.
Näin kertoo Helsingin Sanomat tänään (2.2.2016):
”Monikansallisille yhtiöille tyypillisesti omistukset on sijoitettu verosuunnittelun kannalta edullisesti.”
Ja että:
”Ylen tekemän selvityksen mukaan Caruna maksoi toissa vuonna Suomen valtiolle veroja liiketuloksestaan vain 1,6 prosenttia kierrättämällä sisäisiä lainoja konserniyhtiöiden välillä.”
Joulukuun 12. päivä 2013 Iltalehti kertoo, miten pääministeri Jyrki Katainen (kok.) ja Jan Vapaavuori (kok.) kertovat, että hätää ei ole.
Jyrki Kataisen mukaan ”kauppa ei nosta sähkönsiirron hintaa asiakkaille”, minkä lisäksi Jan Vapaavuori todisti, että ”mitään hintapiikkiä ei pystytä rakentamaan”.
Juuri kokoomuslaisessa ajattelussa yksityinen omistaminen on paras sosiaalinen innovaatio ja inhimillisen olemisen korkein muoto. Teoriassa ajatus on kaunis, mutta käytännössä se ei valitettavasti toimi. Sähkönsiirtomaksuihin liittyvä kohu on osoitus siitä, että yksityinen omistus – varsinkin kun kyse on monopolista – johtaa hyvinvointitappioihin.
Vasemmistolaisen ajattelun ydintä on se, että demokraattisella päätöksenteolla pitää olla sija myös talouselämässä. Tämä ei tarkoita, että valtio määrittelee sen, millä hinnalla vasemman jalan kumisaappaita saa myydä kuluttajille, jotka tarvitsevat oikean jalan saapasta.
Se tarkoittaa sitä, että valtion omistamien yhtiöiden pitää ottaa toiminnassaan huomioon myös kohtuullinen hinnoittelu, työllisyys, ympäristö ja aluepolitiikka.
Näin eivät ole valitettavasti toimineet Suomen Posti tai optioahnehtijoiden johtamaksi ja kokoomuksen ohjaamaksi viime vuosina annettu Fortum.