Jo useammasta Vasemmistoliiton järjestöstä on tullut esityksiä, että minun pitäisi asettua ehdolle Uudenmaan Vasemmistoliiton puheenjohtajaksi. Viimeksi tätä esitti Vantaan kunnallisjärjestö.
Ja mikäs siinä. Kokemusta on jo jonkin verran, sillä kaksi viimeistä vuotta olen ollut piirijärjestön varapuheenjohtaja ja sitä ennen vuoden puheenjohtajana.
Uusimaa on Suomen suurin vaalipiiri. Silti Vasemmistoliiton kannatus täällä on selvästi pienempi kuin Suomessa keskimäärin. Se on Uudellamaalla puolueen perusongelma, johon on saatava muutos.
Ensimmäinen askel on se, että Uudenmaan Vasemmistoliiton toiminta pitää politisoida. Politiikka pitää palauttaa järjestötoimintaan. Yhteiskunnalliset asiat ovat syy, miksi ihmiset tulevat mukaan puolueeseen ja jäävät, jos ovat jäädäkseen. Vaikka järjestömuodollisuudet on hoidettava, tappaa niihin juuttuminen helposti monen uuden aktiivin innostuksen.
Myös vaalit pitää nähdä osana laajempaa poliittista kampanjointia yhteiskunnan muuttamiseksi.
Tulevien kuntavaalien ytimessä pitää olla kamppailu julkisten palveluiden puolesta sitä vastaan, että ihmisten terveydellä, vanhusten ja vammaisten hoidolla, lastensuojelulla tai päivähoidolla tehdään yhä enemmän bisnestä ja aliverotettuja voittoja. Kamppailua pitää käydä sekä ennen että jälkeen vaalien.
Kuntavaalit hävitään, jos ajatellaan, että niissä voi nostaa esiin vain kuntien päätösvallassa olevia asioita. Vaalit pitää kääntää laajaksi protestiksi nykyistä oikeistohallitusta ja sen rajusti eriarvoistavaa ja koulutusvihamielistä politiikkaa kohtaan.
On hoidettava paitsi vaalit, myös käytettävä täysimääräisesti nykyisiä asemia. Vasemmistoliiton valtuutettujen pitää olla jokaisessa Uudenmaan kunnassa kaikkein aktiivisimpia. Meidän on tehtävä myös kuntarajat ylittäviä, yhteisiä aloitteita. Ne voivat koskea kunnan yhtiöiden läpinäkyvyyden lisäämistä, uusia työllisyystoimia tai vaikka sitä, että kunnat eivät tee ostoja yhtiöiltä, joiden jäljet päätyvät veroparatiiseihin.
Piirijärjestön pitää tarjota kaikki mahdollinen tuki paikalliselle kuntavaalityölle, mukaan lukien taloudellinen apu.
Mahdollisissa maakuntavaaleissa alkuvuodesta 2018 on jatkettava samalla teemalla. Sote-uudistus ja sen tuoma pakkoyhtiöittäminen on Suomen historian suurin yksityistämisprojekti, johon yhdistyy keskustan kova valtapolitiikka. Meidän pitää pysäyttää se.
Myös alkuvuodesta 2018 pidettävät presidentinvaalit antavat Vasemmistoliitolle mahdollisuuden kampanjoida rauhaan pyrkivän, realistisen ulkopolitiikan puolesta nykyistä pelottelun ja vastakkainasettelun ilmapiiriä vastaan. Vasemmistoliitto voi olla näyttämässä Suomelle paluuta tuomarista lääkäriksi.
Haluan piirin puheenjohtajana olla myös tukemassa Vasemmistoliiton uuden puoluejohdon työtä. Se tarkoittaa sitä, että puolue tekee aktiivisesti omia aloitteita eikä tyydy vain reagoimaan muiden asettamaan esityslistaan.
Muun muassa näitä tavoitteita haluaisin edistää Uudenmaan Vasemmistoliiton puheenjohtajana – yhdessä kaikkien aktiivien ja jäsenten kanssa.