Vantaan kaupunginvaltuusto käsitteli tänään ensi vuoden budjettia. Pidin keskustelussa seuraavan Vasemmistoliiton ryhmäpuheenvuoron.
Maailmalla on eletty jonkinlaista politiikan superviikkoa, kun amerikkalaiset valitsivat itselleen uuden presidentin vajaa viikko sitten. Jos politiikan ennustajat ja niin sanotut asiantuntijat täällä kotimaassa olivat vaalituloksen ennustamisessa täysin väärässä, voi kysyä missä muissa asioissa he ovat väärässä.
Mutta elämä jatkuu. Maailman tyrskyt lyövät Suomen rannoille monesti kohtuullisen vaimeina. Irti niistä me emme kuitenkaan ole.
Yhdysvaltojen ulkopolitiikan keskeinen tulos on ollut pitkään jatkunut Lähi-idän kaaos ja siitä aiheutunut pakolaisaalto Eurooppaan. Tämä ongelma on pudonnut myös suoraan meidän syliimme täällä Vantaalla. Ja me tietysti otamme vastaan ne, jotka turvaa hakevat ja sitä tarvitsevat.
Vantaa ei muutenkaan elä tyhjiössä. Erityisesti Juha Sipilän oikeistohallituksen leikkauspolitiikka ja suuri sote-yksityistämishanke tuovat ongelmia myös meille.
Sote-ja alueuudistus siirtää paitsi terveydenhuoltoa, myös vanhusten ja vammaisten palveluita ja jopa lastensuojelua yhä enemmän markkinoille. Lisäksi se vie puolet pois kuntien tehtävistä, tuloista ja taseista. Mutta velat jäävät. Raskaassa velkalastissa uivalle Vantaalle tämä on iso kysymys.
Siksi oli hyvä, että Vantaan kaupunki kykeni lähettämään valtiovallalle hyvin kriittisen ja ennen muuta yksimielisen lausunnon koko hankkeesta. Vaikka olemme sisäisistä asioista eri mieltä, joskus on hyvä esiintyä yhtenäisesti kaupungista ulospäin, erityisesti valtiovallan suuntaan.
Vasemmistoliiton tavoite menee vielä hiukan pidemmälle. Olemme varautuneet uudistuksen tuloon, mutta tavoitteemme on, että hallituksen ajama nykyinen sote-malli kaadetaan.
* * *
Kuntapolitiikka on joskus ihmeellinen laji. Vielä vuosienkin jälkeen sen poliittisesti tarkoituksenmukainen joustavuus jaksaa ihmetyttää.
Koko tämän valtuustokauden ajan Vasemmistoliitto on johdonmukaisesti esittänyt parannuksia kaupungin palveluihin, jotka on leikkauksilla joskus ajettu jopa laittomaan tilaan. Esitykset on kuitenkin hylätty suoralta kädeltä.
Yhtään euromääräistä muutosta ei kaupunginjohtajan budjettiesityksiin ole tehty. Edes pilkun paikkaa ei ole saanut muuttaa. Tämä on tulosta Vantaata hallitsevasta virkamiesvallan ja suurten puolueiden ryhmäkurin liitosta.
Nyt edessä ovat kuitenkin kuntavaalit. Siksi ei ehkä ollut yllätys, että yhtäkkiä löytyikin 3,2 miljoonaa ylimääräistä euroa, joilla torjuttiin sosiaali- ja terveyspuolen maksujen korotukset, pehmennettiin ammattiopiston leikkauksia, panostetaan maahanmuuttajien kielokoulutukseen sekä vanhusten kotona asumisen tukeen. Kaikki ovat tarpeellisia ja tärkeitä asioita. Siksi Vasemmistoliitto tuki ja tukee näitä parannuksia.
Silti budjettiprosessista jää ilmaan ainakin yksi kysymys. Koko valtuustokauden virkamiesjohto ja suuret puolueet ovat painottaneet, että parannuksia palveluihin ei voi tehdä, koska kaupungin raskas velkataakka ei sitä salli. Kertokaa meille, miksi velkaantuminen on ollut ongelma koko menneen valtuustokauden, mutta vaalien alla se ei sitä olekaan?
* * *
Vasemmistoliiton keskeinen tavoite budjettineuvotteluissa oli torjua sosiaali- ja terveyspuolen asiakasmaksujen rajut korotukset. Tässä me onnistuimme.
Toinen tärkeä tavoitteemme oli subjektiiviseen päivähoito-oikeuteen tehtyjen rajoitusten purkaminen. Siinä me epäonnistuimme.
Vasemmistoliiton mielestä varhaiskasvatus on nimenomaan lapsen oikeus. On väärin, että lapsia rangaistaan, jos perheessä on työttömyyttä. Saadaanko vantaalaisessa pulkkamäessä nyt kuulla lapsen äänellä: minä en saa olla tarhassa koko päivää, koska isillä ja äidillä ei ole töitä?
Varhaiskasvatuksen rajoittaminen tarkoittaa kovaa sosiaalista kahtiajakoa ja uloslyömistä jo ennen kouluikää.
Vasemmistoliiton ryhmä ei ole tyytyväinen päätökseen, jonka mukaan rajoitusten vaikutuksia vain selvitellään. Selvitys sinällään on varmasti tarpeellinen ja sen pitää johtaa myös oikeisiin johtopäätöksiin.
Kaikille asiasta kiinnostuneille, kehotamme lukemaan Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Anderssonin jutun Kansan Uutisista, jonne hän on kerännyt perheiden kokemuksia päivähoito-oikeuden rajoittamisesta. Siellä on myös vantaalaisten vanhempien hyvin selviä terveisiä Vantaan päättäjille. Päivähoito-oikeuden rajoittamisella vain vaikeutetaan tavallisten ihmisten arkea.
Siksi tarjoamme muille ryhmille mahdollisuutta äänestää täyden päivähoito-oikeuden puolesta tämän päivän budjettikäsittelyssä.
Lisäksi esitämme, että yksityisille päivähoidon tuottajille määrätään kaupungin puolelta samat velvollisuudet kuin kunnalliselle päivähoidolle pitää huolta myös erityislapsista.
* * *
Vasemmistoliitto puolustaa julkisia hyvinvointipalveluita niiden yksityistämistä ja markkinoille viemistä vastaan. Siksi olemme olleet koko valtuustokauden johdonmukaisesti arvostelleet palveluseteleiden käytön laajentamista. Tällä linjalle olemme edelleen.
Siksi esitämme, että palveluseteleiden käytön laajentamisesta luovutaan sosiaali- ja terveyspalveluissa.
Lisäksi esityksemme on, että kun palvelusetelituottajia valitaan, vältetään sellaisia yrityksiä, joiden omistusten ketju päätyy veroparatiiseihin. Hoivapalveluiden suurimmista yhtiöistä tällaisia on neljä viidestä. Se ei ole reilua suomalaista yhteiskuntaa kohtaan. Iso siivu näiden yhtiöiden tuloista Suomessa tulee kuntien maksamista palveluista sekä kela-korvauksista eli meidän yhteisistä rahoistamme.