Joensuulaisporukka ( täydennettynä “muukalaisilla”) käväisi MatkaKarjalan halpismatkalla Pietarissa 30.3. – 2.4. Ohjelma oli karsittu (hotelliyöpymiset, aamiaiset ja pelkkä Pietari-kiertoajelu, yht. 4 vrk / 195 ,- ) ja omatoimisuus valttia.
Tällaiset “vapaat” halpismatkat ovat yhä suositumpia ja varsinkin nuoriso matkailee omatoimisesti, jopa vierastaa valmismatkoja…, ehkä turhaankin (?). Hyvin suunniteltu teemamatka antaa joskus paljon ja moni kohde tulee helpommin tutuksi.
Joensuusta Pietariin lähti ay-aktivisteja AKT:n ja PAM:n porukkaa. Kun jengiä ei saatu kokoon tarpeeksi, seuraan liittyi muitakin. Bussi oli täysi, yli 40 innokasta Venäjä-kävijää. Monet olivat veteraaneja, joille Venäjä ja venäjän kieli jo neuvostoajoista tuttu, muutamille uusi Venäjä uusi elämys.
Viime viikonloppuna vietettiin Suomessa pääsiäistä, (joka Venäjällä alkaa viikkoa myöhemmin, pitkäperjantai siis 6.4. ), mutta jo nyt Aleksanteri Nevskin Luostarikirkko, upeasti restauroitu mosaiikkikoristeltu ” Kirkko Veren päällä”, entinen ateismin museo eli Kazanin kirkko ja Vladimirin kirkko olivat näköjään suosittuja kohteita. Ne olivat monena päivänä täynnä paikallisia, sillä Kemerovon tulipalokatastrofi sai kansan kirkkoihin – sekä rukoilemaan viattomien lapsiuhrien puolesta että vaatimaan paloturvallisuuden parantamista kautta maan.
Omatoimisia matkailijoita kiinnostivat myös modernin taiteen keskus Erarta, KHL-jääkiekko, Pushkinskaja 10 -Art Center, John Lennon-temppeli, Dostojevskinn kotimuseo, Iisakin kirkko, Venäläinen museo, uusi kauppakatu Rubinstein, supermarket “Gallereja”, “Kulkukoira”-kapakka ja pelkkä guljailu kaupungilla, siinä sivussa syrjäkujien halvat ruokapaikat.
Dostojevski-kierros
Hullumpi ei ollut Dostojevski-kierroskaan. Sen voi aloittaa vaikka lopusta eli Dostojevskin haudalta Aleksanteri Nevskin luostarin TIHVINÄN hautausmaalta, josta löytyy monen muunkin venäläisen 1800 -luvun kulttuurihenkilön komea hautapaasi. Vähän kauemmaksi, luostarikirkkoa vastapäätä on haudattu Leninin henkivartija , ja Ville Haapasalon jälkeen tunnetuin suomalainen eli EINO RAHJA.
Hautausmaalta voi jatkaa metropysäkin välin ( Ploshad Aleksandra Nevskogo – Ploshad Vosstanija) ja kävellä Moskovan asemalta Dostojevskin kotimuseoon (Kuznetsnyi Pereulok 5 / 2), sieltä Vladimirin kirkkoon (Dostojevskin kotikirkko), Dostojevskin patsaalle ja vaikka lounaalle ravintola “Dostojevskiin”, joka sijaitsee aivan Dostojevski-hotellin tuntumassa, sata metriä Nevskin valtakadun suuntaan.’ (Varoitan: ei halpispaikka). Dostojevskin kotimuseon väki järjestää vuosittain heinäkuun 1. päivä omanlaisensa DOSTOJEVSKI-juhlapäivän, jolloin kirjailijan romaanien roolihahmot vaeltelevat kaduilla ja monenlaista happeningia tapahtuu museon ja patsaan seutuvilla…
Sen, joka haluaa “Rikoksen ja rangaistuksen” maisemiin eli Rodion Raskolnikovin jalanjäljille, on otettava metro Heinätorille (=Sennyi Rynok) ja kysyttävä tietä niihin Gribojedovin kanavanvarren prostituution, kapakka-Pietarin ja rikollisuuden kaameimpiin kortteleihin, jotka eivät ole paljon muuttuneet 150 vuodessa…
En kerro osoitteita – se on parhaaksenne…
Mutta lopuksi jokunen vinkki (näin pääsiäistunnelmissa myös kirkkoja) erilaisesta Pietarista:
Aleksanteri Nevskin Luostarikirkko ja ”Tihvinän hautausmaa”)
/ Aleksanteri Nevskin aukio, ”Moskva”-hotellia vastapäätä / rakennettu 1700-luvun alussa
Verikirkko (”Spas na Krovi”), Kanal Gribojedova 2 b /
metro Nevski prospekt / rakennettu 1883-1907
Kazanin kirkko (ent. ”Ateismin museo”). Kazanin aukio 4 /
metro Nevski prospekt / rakennettu 1801-1811
ks. tietoja kirkoista:www.cathedral.ru
Erarta, Nykytaiteen museo / Vasilinsaari, 29.linja, dom 2 /perustettu 2010 (=”Maailman parhaita nykytaiteen temppeleitä”!)
Dostojevskin kotimuseo / Kuznetsnyi pereulok 5 / 2
”Pushkinskaja 10 – kulttuurikeskus” / metro Moskovski vokzal / Avantgarde “Art Center”,
sis.käynti Ligovski prospekt 53 / taidegallerioita, avantgarde- näyttelyitä, rockkonsertteja – ja kuuluisa ”John Lennon Temppeli”
Faberge-museo / Fontanka 21 / ent. ”Ystävyystalo” , Carl Fabergen kuuluisat pääsiäismunat, museo avattu 2013
Literaturnoje Kafe / Nevski prospekt 18, toim.1800-luvun alusta, ei halpispaikka
(juuri täältä kansallisrunoilija Aleksander Pushkin suuntasi kohtalokkaaseen kaksintaisteluunsa, Mustan joen rannalle…)
Kulttuurikahvila ”Kulkukoira” (”Brodjashsaja Sobaka”) /
Taiteiden aukion kulmatalo nro 5, /kellarikuppila lähellä hotelli ”Evropeiskajaa” , perustettu 1911, yhä halvemman kulttuuriväen kantakuppila ja varietee-performanssi-paikka
Kansankuppiloita (Rjumotshnaja-kapakat) mm. osoitteissa:
Italianskaja ulitsa 10, Stremjannaja 22, Pushkinskaja 1,
Finski pereulok 7 (Suomen asemaa vastapäätä)
Paremman väen juoma- & ruokapaikkoja( mm. etnisiä ):
Ulitsa Rubisteina / koko kauppakadun mitalla / mm. kirjailija Sergei Dovlatovin kotikulmat ja patsas / Rubinsteina 23
Öisinajattelija, palveuksessanne