Esa Pakarinen (1911-1989) syntyi sata vuotta sitten Pohjois-Karjalan Rääkkylässä köyhän kyläsuutarin poikana ja joutui työelämään murrosikäisenä. Nuoruusvuodet kuluivat 1920-30-luvulla ahdasmielisessä ja oikeistolaisessa Joensuussa niin rankoissa ja epävarmoissa hommissa, että välillä hirttoköysikin kävi mielessä. Nälkääkin nähtiin. Harva tietää, että Pakarinen oli noina aikoina myös TUL-aktiivi, työväen urheilumies ja monen lajin harrastaja. Kun musiikkikin kiinnosti, hän päätyi puolittain sattumalta Keskiyö-nimiseen työväenyhdistyksen iltamaorkesteriin, jossa rumpuja pärisytti tuleva poliitikko-legenda – VarmaKosto Turunen.
Esan sydän oli sodan viihdytyskiertueiden jälkeen jatkossakin – Varkauden vuosina – vasemmalla ja mies paljon vakavampi kuin roolien pekka puupäät, severi suhoset ja neiti impi umpilammet antavat ymmärtää. Kun ura urkeni maineeseen 1950-luvun alussa, tuli hänestä toki myös aito naistenmies. Hän ehti olla kolme kertaa naimisissa, vaikka oli miltei aina matkan päällä ja piti Pekka ja Pätkä -filmausten välillä hovia hotelli Tornissa.
Kun kunto huononi 1980-luvun Varkaudessa ja kuolo kolkutteli jo ovelle, Esa Pakarinen halusi itselleen hautakiven Rääkkylän tuvan raunioilta. Siinä kivessä sattui olemaan hänen suuresti ihailemansa Mihail Gorbatshovin kaljun syntymäläikkää muistuttava kuvio ja siitä Esa oli peräti mielissään. Elämänsä viimeiset vuodet Esa nauhoitti ja videoi epätoivon vimmalla yhä uusia ja uusia kappaleita (joita ei toki enää kelpuuttanut levyille asti). Ystävien mukaan hän seurasi muun touhun ohella aktiivisesti Neuvostoliiton ”avautumista” ja perestroika-kehitystä.
Rillumarei & Pakafolk
100-vuotias Rillumarei-Pekka Puupää on jo virallisestikin ”kanonisoitu” huuliveikko, mutta vakavampi Esa Pakarinen on yhä tutkimatta. Näinä päivinä Suomessa starttaa kaksikin juhlavuotta juhlistavaa Pakaris-kiertuetta. Helsingistä lähtee liikkeelle Esa Pakarinen Juniorin ja Maarit Niiniluodon luotsaama Rillumarei-revyy. Joensuussa oltiin ajoissa juhlimassa jo Pakarisen 100-vuotissyntymäpäivänä. Pakafolk -kiertue debytoi nimittäin 9.2.2011 Wanhan Jokelan Sointu-klubilla ja salintäyteinen yleisö oli täysillä hengessä & hetkessä mukana – ja myyty!
Pakafolk-jengiin kuuluvat menestyksekkäästä Folkswagen-ryhmästä tutut Timo Munne, Jari Lappalainen ja Joonas Ojajärvi. Täydennysmieheksi haitariin on otettu Kuisma Lipponen, joka on juuri valmistunut Joensuun konservatoriosta. Kuisma onkin loistovalinta – lupaava ja nyt jo taitava Pakaris-henkisesti näppäilevä hanuristi!
”Nykyään on mälsää”
Pakafolkin tavaramerkki on sama kuin Folkswagenilla: laulusolisti Timo Munnen muuntautumiskyky, välispiikit ja aikamoinen lavashow. Täytyy myöntää, että juuri laulajana Timo on kehittynyt vuosi vuodelta. Pakafolkissa yhtyvät tunteelliset melodiat ja juoksutukset hurjaan jenkkaan, polkkaan, punkfolkkiin ja mitä niitä onkaan. Pakaris-tunnelmaa lietsovat esitys esitykseltä vaihtuvat spiikit.
Mukana Wanhassa Jokelassa oli taattua Pakaris-kamaa kuten Lentävä kalakukko, Suhmuran Santra, Meiltähän tämä käy, Kuti kuti kuti kut kut…, mutta myös hempeän melodisia välipaloja: Syksyn saapuessa, Asfalttikukka ja Orvon osa. Orvon osa nosti palan kurkkuun! Se on elokuvasta Pekka ja Pätkä puistotäteinä, mutta – Timo Munnen tulkitsemana – niin koskettavaa Tovo Kärkeä, että vanhaa ryysyköyhälistön miestä riipaisee…
Pakafolk esitti myös aivan uutukaista Pakaris-tuotantoa siinä mielessä, että sävelsalaatti-potpuri kolmesta Pekka ja Pätkä-elokuvasta ( …lumimiehen jäljillä, …sammakkomiehinä, ..mestarimaalareina) ei ole aikaisemmin ollut esillä – sen paremmin levyllä kuin Pakarisen itsensä ohjelmistossa.
Esa Pakarisen myöhäisen ”rockkauden” tuotantoa oleva, ja Kari Kuuvan aikoinaan sanoittama Nykyään on mälsää oli saanut hieman uudenlaiset sanat ja vielä hurjemman tempon. Timo Munne riehui laulajana siihen malliin, että yleisön oli pakko tulla mukaan: ”Kyllä nykyään on mälsää, mälsää, mälsää…toista oli viiskytkuus, kun rokki oli….
PS. Pakafolk-kiertue Rääkkylän koulukeskuksessa 13.2. klo 15. Sitten on luvassa kymmenkunta konserttia ympäri Suomea – myös Venäjän puolelle, Aunukseen mennään elokuussa.
Rillumarei-revyy taas esittäytyy Joensuun Carelia-salissa 13.3. Olkaa kuulolla, ottakaa Pakarinen omaksenne!
Joensuun virallinen Öisinajattelija