Ukrainan tunnetuin bandurayhtye Trio Oriana konsertoi jälleen Suomessa. Konserttikiertue on tänä vuonna mitä ajankohtaisin Ukrainan sodan jatkuessa. Suomen vierailu on alkanut syyskuun lopulla (Loimaa, Somero, Kankaanpää, Kontiolahti) ja kiertue jatkuu nyt syys-lokakuun vaihteessa ainakin Haminassa, Ristiinassa, Äänekoskella, Haapajärvellä, Kalajoella, Ulvilassa ja Forssassa.

Trio Oriana on esiintynyt monilla musiikkifestivaaleilla, konserteissa ja kilpailuissa ( Puola, Ranska, Italia, Saksa, Tsekki, Ruotsi, Suomi ) – yhdistäen banduraa, suomalaista kannelta ja soinnikasta laulua. Bandura on perinteinen ukrainalainen kansansoitin, selvästi vähintäänkin sukua kanteleelle. Konserttisoitin on kauniisti muotoiltu ; siinä on 61 kieltä ja se painaa noin 8 kiloa. Orianan jäsenet tutustuivat banduran “sisarsoitin” kanteleeseen Suomen vierailulla 2018 ja ovat siitä lähtien sovittaneet musiikkiaan myös suomalaiseen kantele-makuun.

Ammattilaiskokoonpano koostuu kolmesta taitavasta naismuusikosta, jotka hallitsevat tyylilajeja kansanmusiikista jazziin. Trio Orianassa esiintyvät banduran säestyksellä:

Natalija Hotsyk (sopraano)
Iryna Hubjak (mezzosopraano)
Julija Rudnytska (altto)

Trio on kotoisin Ternopil-nimisestä ukrainalaisesta kaupungista (Ternopiliä ei pidä sekoittaa Tshernobyliin, HUOM!). Ternopil on 500 vuotta vanha kulttuurikupunki, puolalaisten perustama, sittemmin myös Itävaltaan kuulunut alue. Nykyisin länsiukrainalaisen Ternopilin asukasluku on noin 220 000 ja se sijaitsee alueen tunnetuimmasta suurkaupungista Lvivistä 130 km itään.

 

Ohjelmisto ja Kontiolahden konsertti OHTO-auditoriossa 28.9.

Trion konserttiohjelmisto on monipuolinen. Sen pystyi kuulemaan 28.9.Kontiolahden hienossa Ohto-auditoriossa (jossa oli valitettavan vähän yleisöä!): kansanlaluja ukrainaksi, Mun kanteleeni kauniimmin selvällä suomen kielellä , Hallelujah -sovitusversio englanniksi ja lopuksi Ukrainalainen rukous , “Rauha Ukrainaan!” -vetoomuksin. Ohjelmisto vaihtelee eri konserteissa kansanmusiikista klassiseen ja hengelliseen musiikkiin, nykysäveltäjien teoksista jazziin. Trio esittää niin instrumentaaliteoksia kuin banduralla säestettyjä vokaaliteoksia, mutta konserteissa, kuten nyt Kontiolahdellakin, kuultiin myös lauluja a cappella -esityksinä. Suurin osa teoksista on trion muusikoiden omia sovituksia.

PS. Trio Orianan ja kiertueen ”BANDURA JA KANTELE – YLIVOIMAINEN LIITTO”. esittelytekstissä todetaan muun muassa:

“Ollessaan ensimmäisellä konserttikiertueellaan Suomessa marraskuussa 2018 banduristitrio Orianan jäsenet tutustuivat suomalaiseen kansansoittimeen. He innostuivat – ovathan bandura ja kantele ikonisia ja omintakeisia musiikillisia symboleita, jotka sisältävät valtavan määrän kulttuurista ja henkistä perintöä. Suomessa trio Orianan muusikot huomasivat, miten suurella kunnioituksella suomalaiset suhtautuvat kansansoittimeen. Samat tunteet kohdistuvat Ukrainassa banduraankin. Ajatus musiikista samanaikaisesti banduralla ja kanteleella tuntui heti houkuttelevalta. Tulos oli innostava: kantele ja bandura soivat erinomaisesti yhdessä täydentäen ja rikastuttaen toisiaan. Banduristitrio Oriana puolestaan on ylpeä siitä, että se on Ukrainassa ensimmäinen tunnettu yhtye, joka on yhdistänyt ukrainalaisen banduran ja suomalaisen kanteleen”.

Ja vielä: Joensuun torilavalla järjestetään Ukrainan tukikonsertti sunnuntaina 2.10. klo 14 alkaen. Mukana ovat mm. Virpi Erosen luotsaama Trio Trikolori (Jäähyväiset aseille) ja ukrainalainen laulaja Anastasia Motkina.

Öisinajattelija