Lieksan vaskiviikko on päättymässä. Loppuhuipennus meinasi jäädä jalkavaivaiselta Öisinajattelijalta melkein kokonaan väliin. Onneksi on radio…

Kovatasoista trumpetinsoittoa

Niin, Yle ykkönen lähetti keskiviikkona 25.7. suorana Raimo Sarmakselle omistetun trumpettikisan loppuhuipennuksen. Noin 50 trumpetinsoittajaa yli 20 maasta osallistui alku- ja välieriin.

Lieksan kirkossa (jossa on erinomainen akustiikka!) järjestettyyn loppukilpailuun karsittiin kolme: vain 17-vuotias kiinalainen Xiang Guo, kolumbialainen Juan Avendo ja bulgarialainen Miroslav Petkov.

Kaikilla oli samat pakolliset kuviot soitettavana – Haydn ja Goedicke. Taustalla säesti Jyväskylän sinfoniaorkesteri, kapellimestarina Tibor Boganyi. Tuomaristoa johti vaskiviikon taiteellinen johtaja Jouko Harjanne, trumpetisti itsekin. Valinta ei ollut vaikea; sen verran improvisoiden ja huikealla tempolla loppukilpailussa puhalteli kolmikon kokenein eli Miroslav Petkov. Erityisesti Goedicke-osuus oli – radiostakin kuultuna, vaan ei nähtynä – aivan huikea!

Trumpetti on näköjään aika ILMEIKÄS SOITIN huolimatta simppelistä ulkonäöstään verrattuna moneen muuhun vaskisoittimeeen, vaikkapa käyrätorveen.

Miklos Nagy

Lieksan kulttuurikeskuksessa jo aikaisemmin esiintynyt unkarilainen käyrätorvisti Miklos Nagy (& Friends) oli pienoinen pettymys. Piano ja torvi sopivat kyllä hyvin yhteen taiturimaisissa jaksoissa, mutta välillä tuntui että Nagyllä olisi ollut jopa vaikeuksia torvensa kanssa. Amatöörikuuntelijana vaikea sanoa. Loppuhuipennus, jossa olivat mukana myös vetopasuunan ja trumpetin soittaja, oli komeaa kuultavaa alkukömmähdysten jälkeen.

Nagyn konsertissa iso sali ei ollut puoliksikaan täysi. Välispiikkejä ei ollut lainkaan ja koko konsertti kesti vain vajaat 40 minuuttia. Minusta on turha olettaa, että yleisöä saataisiin hurjasti mukaan ellei meitä amatöörejä valisteta mitä musiikkia milloinkin soitetaan! Ja ellei taiteilija sano sanaakaan yleisölleen…

Boston Brass

Hurjassa vedossa ollut amerikkalainen maineikas vaskikvintetti Boston Brass soitti ensimmäisen ”klassikko”konserttinsa Lieksan kirkossa. Mukana oli omia sävellyksiä Romeo ja Julia- sekä vuodenaika- teemoineen, mutta myös tunnetumpaa tavaraa kuten Fire Dance ja Sabre Dance. Kvintetti taputettiin kaksi kertaa takaisin lavalle ja juuri Aram Hatsaturianin Sabre Dance / Miekkatanssi päätti esityksen.
ks. täältä aikaisempi Boston Brassin Sabre Dance

Boston Brassin alkuperäisjäsen Jeff Conner on ollut mukana jo neljännesvuosisadan. Hän on trumpetisti kuten Jose Sibajakin. Muut kvintetin jäsenet soittavat käyrätorvea, pasuunaa ja tuubaa.
Pakko sanoa: enpä olisi uskonut millaisia syvällisiä soundeja vaskisoittimista lähtee kun asialla on osaava porukka – ja akustiikka toimii!

PS. Bostonin pojat räjäyttivät kuulemma kulttuurikeskuksessa pankin tiistain toisessa ”jatsahtavassa” iltakonsertissaan. Sinne en päässyt paikalle, mikä jäi kaihertamaan. Fly Me to the Moon, Autumn Leaves, Summertime ja Caravan … jäivät näin kuulematta hienon kvintetin tulkitsemina.

Pari huomiota Lieksan vaskiviikosta

Varsinaisen vaskiviikon oheistapahtumat kevyemmän musiikin puolella järjestettiin vasta remontoidussa Lieksan jäähallissa. Siellä esiintyjäkaarti on ollut melkoinen (Anna Eriksson, Pave Maijanen, Amorphis…), mutta yleisöä ei aina kuulemma niinkään paljon.
Ymmärrän, että markkinatalous määräilee myös näitä kuvioita, mutta kysyn vaan: onko tarkoitus samalla ”vierottaa” nuorempi yleisö vaskisoittimista omiin ympyröihinsä kun konsertit ovat päällekkäisiä? Olisiko sittenkin järkevämpää järkätä Lieksassa – ja jäähallissa – tapahtumat aivan eri viikkoina?

Monet lieksalaiset ovat kaivanneet vanhaa kunnon vaskitelttaa. Sateinen sää varmasti verotti pihasoittojen (joita toki oli useita) kuulijoita. Ihmeellistä, että Lieksan keskeinen tori kumisi tyhjyyttään koko vaskiviikon. Eikö iso sirkusteltan tapainen ”vaskiareena” olisi mitä loistavin, näkyvin ja kuuluvin kiintopiste, jonne suurempikin yleisö osaisi suunnistaa? Siellä voisivat esiintyä myös aloittelevat vaskisoittajat – ja ilmaiseksi!

Öisinajattelija