Kalle ja Riitu Oriveden maisemissa vuonna 1954. Auton täytyy olla Ford de Luxe.

Aini Vääräniemeltä Päätalo-instituutista tuli tiedote, joka kertoo Kallen kulkuneuvoista. Mukana on sellaistakin tietoa, jota ei kirjoista löydy. Pistän tiedotteen ulos sellaisenaan.

 

ARKISTON KERTOMAA – KALLE PÄÄTALON KULKUNEUVOJA

Kalle Päätalon kirjojen lukijat tietävät, että Kalle on kirjoittanut Iijoki-sarjaan omasta ja muiden selkosen ihmisten elämästä lähes kaiken. Arkistosta löytyy kuitenkin monia nykyajan ihmistä kiinnostavia asioita, joita ei löydy kirjoista. Näitä asioita on löytynyt Professori Kalle Päätalon arkistojen yhdistäminen sekä Koillismaan kulttuuriperinneaineiston järjestäminen –hankkeessa, joka on ollut käynnissä vuoden alusta saakka.

Kallen kirjoista voidaan lukea, että hänen ensimmäinen polkupyöränsä oli Viktoria Verke –merkkinen ja sen hän osti Poijulan Kallelta. Toinen kuuluisa ajoneuvo Kallella oli moottoripyörä IC-350, jota hän käytti ollessaan Taivalkoskella kunnan rakennusmestarina vuonna 1951-52.

Eräs mielenkiintoinen dokumentti, jota ei ole kirjoissa mainittu, on Tampereen poliisilaitoksen Kalle Päätalolle 7.12.1946 määräämä polkupyöränumero. Kalle pyöräili työmatkat polkupyörällä sekä Tampereella että Taivalkoskella. Tampereen dokumentin teksti kuuluu näin: Herra Kalle Päätalo on ilmoittanut aikovansa tässä kaupungissa ajaa polkupyörällä. Tämän johdosta määrätään hänen polkupyöränsä varustettavaksi numerolla 3101. Ohjeistuksena on muun muassa seuraavaa: Polkupyörässä tulee olla varmasti toimiva jarrulaite ja soittokello merkinantoa varten, samoin takana heijastuslaite sekä poliisin antama numerolevy. Takapyörän lokasuojan tulee ainakin alaosaltaan olla maalattu valkoiseksi.

Kalle kohosi auton omistajaksi ollessaan rakennusmestarina Tampereella. Ensimmäinen auto oli Ford de Luxe. Sen jälkeen hänellä oli Volvo-merkkisiä autoja, ensimmäinen ostettiin vuonna 1963. Sillä autolla perhe kävi Norjassa lomamatkalla, viimeisellä, joka tehtiin Kallen ollessa Rakennusliike Aaltonen & Lehtonen palveluksessa. Matka kesti runsaat kaksi viikkoa, ja kilometrejä Volvoon kertyi2672 km. Nämä tiedot löytyvät taulukosta, jonka kirjailija teki matkan kilometreistä ja auton bensiininkulutuksesta.

Pidettyään puheen lapsuudenkotinsa Kallioniemen kartanolla 9.7.1989 Uneutettu vonkamies –patsaan lahjoitustilaisuudessa, Kalle kirjoitti puheen kommentiksi, että patsas tuli kuljetuksineen likimain samoihin hintoihin kuin hänen sillä hetkellä omistamansa Volvo 740 GL.

Professori Kalle Päätalon arkistojen yhdistäminen sekä Koillismaan kulttuuriperinneaineiston järjestäminen –hankkeen hankevastaavana toimii Aini Vääräniemi. Hankkeen rahoitus tulee Euroopan maaseuturahastosta ja rahoittaja on Koillismaan Leader-toimintaryhmä Myötäle ry. Leader-toimintaryhmä on rekisteröity maaseudun kehittämisyhdistys, joka rahoittaa yleishyödyllisiä ja elinkeinotoimintaa edistäviä hankkeita sekä myöntää yritystukia. Myötäle ry:n toiminta-alueeseen kuuluvat Taivalkosken ja Posion kunnat sekä Kuusamon kaupunki.

www.taivalkoski.fi/paatalo-instituutti