Kallen toinen kertomuskokoelma sisältää Rakennustaito-lehdessä ilmestyneitä erätarinoita. Lähes kaikissa seikkailevat rakennusmestari Usko Limitys ja selkosen ikämies Juuso. Usko Limitys ei mene läheskään yksi yhteen todellisen Kallen kanssa, mutta omakohtaiset kokemukset näistäkin tarinoista tulevat läpi.

Selkosten viljastajasta saa varmasti enemmän, jos on itse kala- tai erämies. Minua tarinat eivät juuri puhutelleet, mutta mukava oli lukea, että Kallella oli tällainenkin aiemmin itselleni tuntematon puoli. Pitkän proosan mies osasi sanoa sanottavansa napakastikin. Monet tarinat kylläkin töksähtävät, kun Kallen on pitänyt kirjoittaa lehden antamassa mitassa.

Harvakseltaan ilmestyvästä lehdestä luettuina Kallen erätarinat ovat muutenkin toimineet paremmin kuin näin yhteen putkeen luettuina, sillä ne ovat turhan samankaltaisia. Juuso on päänsä pitävä pääkkö, jolle Uskon on turha tarjoilla omia ideoitaan. Jos tarjoilee liian innokkaasti, rottiutuu helposti riita ja sovut särkyvät viikoiksikin. Lopulta ne kuitenkin korjataan asiasta numeroa tekemättä.

Kallen lyhyissä tarinoissa on mukavan kepeä tyyli ja esimerkiksi pimeitä iltoja kaverusten yhteisellä kalamajalla hän kuvailee mukavan tunteikkaasti. Vaikka aihe ei nappaakaan, oli tämäkin puoli Kallen kirjailijantaipaleelta kiinnostavaa luettavaa.

Kustantaja olisi voinut mainita jossain, milloin nämä tarinat alunperin ilmestyivät.

Kalle Päätalo: Selkosten viljastaja. 508 sivua, Gummerus 2000.