Kirjailija Panu Rajala arvioi myönteisellä tavalla Ritva Ylösen väitöskirjaa Tervaksinen toteemi. Se on verratonta luettavaa, hän kirjoittaa blogissaan 15.12.

Väitöskirjasta käy Rajalan mielestä selvästi ilmi ”koko kaari Päätalon väheksynnästä vähittäiseen, osin vastentahtoiseen hyväksymiseen”.

Rajala oli itse keskeisiä Päätalon kriitikoita kuvattuna aikana.  ”Toinen tärkeä kriitikko oli tietysti Vesa [Karonen], jonka kanssa melkein vuorovedolla ja rinnan yhteen aikaan Kallea kahlasimme. Eero Marttinen kajautteli omia kehujaan pohjoisesta, ja Pekka Tarkka oli myös asiallisen positiivinen, huomasi varhain Päätalon merkityksen. JP Roos otti sosiologisen tutkintakulman tähän suomalaisuuden järkäleeseen.

Rajala kirjoittaa saaneensa Kallen uuden kirjan aina jouluksi sirolla omistuksella varustettuna. ”Pakkohan siitä sitten oli kirjoittaa ja kommentoida. Ehkä kriitikko ei ollut kaikkein objektiivisin. Välillä uuvahdin kyllä, enkä totta puhuen jaksanut seurata teossarjaa loppuun saakka. Tuleekohan koskaan aika, jolloin niihinkin tekisi mieli palata.”

Sitä Rajala harmittelee, ettei Ylösen väitöskirjalle löytynyt kaupallista kustantantajaa ja se jää sikäli pimentoon.