Protestit alkoivat heti vaalien jälkeisenä päivänä. “Ei meidän presidenttimme”, huusivat tuhannet mielenosoittajat tänään New Yorkissa ja tukkivat kaikki kadut Trump Towerin ympärillä. Mielenosoituksia pidettiin myös muun muassa Chicagossa, Bostonissa, Washington DC:ssä, Seattlessa ja Austinissa. Black Lives Matter -aktivisti Keegan Stephan sanoo, että kansanliikkeitä tarvitaan nyt entistä enemmän. ”Menkää kaduille, yhdistykää, organisoitukaa.”

Brooklynin Bay Ridgessä monet naiset ja arabiyhteisö ovat järkyttyneet”, kertoo Dan Esposito. ”Mutta on myös perheitä ja miehiä, jotka ovat hurmoksessa.”

Eilen vaalituloksen varmistuttua New York mykistyi. Ihmiset lamaantuivat, kaduilla ja baareissa kuului itkua. “Missä on liberaali media silloin, kun sitä tarvitaan?”, huudahti nainen paikallispubissa. Ihmiset kaipaavat vastauksia ymmärtääkseen, mitä tapahtui.

Bernie Sanders varoitti heinäkuussa demokraattista puoluetta: ”Miljoonat amerikkalaiset ovat vihaisia ja turhautuneita talousjärjestelmään, joka on tuhoamassa keskiluokan.” Jacobin Magazine kirjoittaa, että Sandersin tavoitteet tekivät hänestä vaalien suosituimman poliitikon. Mutta viesti oli väärä demokraattisen puolueen eliitille, joka valitsi Hillary Clintonin jo kuukausia ennen demokraattien esivaaleja, ja kampanjoi häntä superrikkaiden vaalirahoitusten turvin.

Reutersin tekemän kyselyn mukaan 72% äänestäjistä arvioi, että nykyinen talouspolitiikka hyödyttää rikkaita ja valtaeliittiä. “Sekä Obama että Clinton vakuuttivat puheissaan, että systeemi toimii, vaikka se ei toimi”, kirjoittaa The New Republic –lehti. Hillaryn kampanjan vastaus Trumpin sloganiin oli ”Amerikka on jo mahtava”. Se oli väärä vastaus. Amerikka on mahtava – rikkaille.

“Meillä oli ehdokas, joka olisi voittanut, ja puolue missasi mahdollisuuden”, sanoo Majority Reportin toimittaja Sam Seder.

Kauhukapitalismi on nyt saanut kauhukabinettinsa. Reality-teeveen aivopesemät ihmiset tarttuivat viimeiseen oljenkorteen ja voittivat reality-presidentin puhtaana käteen. Äänestäjät ympäri Eurooppaa ovat myös tarttuneet äärioikeiston tarjoamaan rasismin ja nationalismin pelastusrenkaaseen. EU ja länsimaat kiemurtelevat kiusaantuneina. Ensin piti niellä Boris Johnson ja nyt Donald Trump. Yhdysvaltoja, joka on lännen johtotähti, johtaakin nyt rasisti ja maahanmuuttovastainen öykkäri.

Kanadan lähetystön nettisivut kaatuivat heti voiton jälkeen, kun amerikkalaiset tutkivat maastamuuton mahdollisuutta.  ”Nyt ei lähdetä mihinkään vaan aletaan taistella Trumpin hallintoa vastaan ja demokraattisen puolueen uudistamiseksi”, sanoo The Young Turks netti-teeveen Cynkyr Uygur. Monet ovat jo vaatineet demokraattipuolueen johtoa irtisanoutumaan, ja uuden johdon hakua Bernie Sandersin johdolla.

Obaman äänestäjistä seitsemän miljoonaa jäi kotiin. Mustaihoinen nuori mies istuu junassa numero 3, joka kuljettaa köyhää mustaa väkeä Brooklynin Crown Heightsista duuneihinsa. “En vain pystynyt äänestämään Hillarya”, mies sanoo. Ja samaa sanovat Marilyn Carino, Patrick Martinez ja Dan Esposito, jotka äänestivät Jill Steinia (Vihreä puolue). Martinezille viimeinen pisara oli se, että Hillary pysyi hiljaa Pohjois-Dakotan öljyputken rakentamisesta.

Majority Reportin Sam Seder muistuttaa Obaman virheistä. “Talouskriisin aiheuttaneita Wall Streetin rikollisia ei ole rangaistu”, hän sanoo. “Ei ole autettu niitä, jotka menettivät kotinsa asuntokuplassa.” The Young Turks muistuttaa, että Obama lisäsi massavalvontaa ja kasvatti NSA:ta. Pettymys Obaman kauteen kuuluu jopa Harlemissa. Kaivattua muutosta ei tullutkaan. Jacobin Magazinen mukaan Obaman kaudella demokraatit ovat hävinneet tuhatkunta osavaltion lainsäätäjän paikkaa, kaksitoista kuvernöörin virkaa, 69 edustajainhuoneen paikkaa ja 13 senaattorin paikkaa. Presidentinvaalin häviö ei tullut tyhjästä.

Valtamedia esittää järkyttynyttä, mutta tuntuu unohtaneen, että se on itse tarjonnut ilmaista mainostilaa Trumpille silmittömät määrät – puhumatta juurikaan Trumpin politiikan sisällöstä. Kun hän sitten voitti republikaanien ehdokkuudeen, media siirtyi yhtenä rintamana valkopesemään Hillary Clintonia. Ne harvat toimittajat, jotka käsittelivät Clintonin tekemisiä kriittisesti ja analysoivat Wikileaksin vuotamia John Podestan meilejä, saivat kuraa niskaansa ja heitä syytettiin Trumpin kannattajiksi. MSNBC:n Rose Maddox kiirehti myös twiitissään syyllistämään Jill Steinin (Vihreä puolue) ja jopa oikeistolibertaari Gary Johnsonin äänestäjiä siitä, etteivät he äänestäneet Hillarya.

“Ennustamisen sijaan media voisi keskittyä todellisuuden setvimiseen.” – Yleisradion toimittaja Salla Vuorikoski Twitterissä.

Trump kritisoi vaalikampanjassaan valtaeliittiä ja lobbaajia, ja lupasi vaihtaa heidät tuoreisiin kasvoihin, mutta Trumpin kauhukabinetissa istuu jo liuta konkaripoliitikkoja kuten Newt Ginrich, Rudy Giuliani ja Chris Christie. “Maan johtoon nousevat kaikkein korruptoituneimmat poliitikot”, arvioi Jacobin Magazine. Myös suuryritysten lobbarit ovat jo käyneet palaveeraamassa, kertoo The Intercept. Trumpin neuvonantajina toimivat muun muassa Koch Industriesin, Disneyn, Goldman Sachsin ja Verizonin nykyisiä ja entisiä lobbareita. Presidentti nimeää hallintoonsa noin 4000 virkamiestä, ja kuvernööri Chris Christie, jonka omaa henkilöstöä on tuomittu vastikään virkarikoksista New Jerseyssä, kerää Trumpin hallintoa. Hän on Interceptin mukaan jo tavannut Wall Streetin, Saudi-Arabian ja kauppasopimus TTP:n lobbareita.

Kun republikaaneilla on 20.1. 2017 alkaen valta Valkoisessa talossa sekä enemmistö senaatissa ja edustajainhuoneessa, Yhdysvaltojen politiikka tulee tekemään monia täyskäännöksiä. Mike Pence on jo ilmoittanut, että Obaman hyväksymät seksuaalivähemmistöjen oikeudet tullaan perumaan. Vaalikampanjassaan Trump lupasi purkaa Obamacaren. Uygyr arvioi, että Trump vetää Yhdysvallat Pariisin ilmastonsopimuksesta ja purkaa Iran-sopimuksen. ”Hän väittää neuvotelleensa paremman TTP-diilin ja allekirjoittaa kauppasopimuksen”, Uygur ennustaa. Republikaanit jarruttivat yli vuoden Obaman ehdokkaan hyväksymistä Korkeimman oikeuden tuomariksi niin että aika loppui, ja Trump saa nyt nimeätä konservatiivin tuomariksi. Naiset pelkäävät, että tällöin Trump yrittää kumota oikeuden aborttiin. niin kuin on uhannut.

Tascha van Auken toimii Bernie Sandersille vaalityötä tehneessä ruohonjuuriorganisaatiossa New Yorkissa. Hän kertoo, että Sandersin vaalikampanja ei organisoinut ruohonjuuritasoa ylhäältä, vaan ryhmät toimivat itsenäisesti. “Nyt meillä on valmius myös toimia itsenäisesti”, hän sanoo. ”Ja aiomme toimia.” Trump antaa varmasti aihetta.

Bernie Sanders kommentoi keskiviikkona vaalitulosta näin: “Trump hyödynsi kurjistuneen keskiluokan vihan ja kyllästymisen valtaeliitin talouspolitiikkaan ja mediaeliittiin. Ihmiset ovat väsyneet tekemään pitkiä työpäiviä nälkäpalkalla samaan aikaan kun rikkaat rikastuvat eivätkä maksa verojaan. Mikäli Donald Trump haluaa työskennellä työtätekevien olojen parantamiseksi, minä ja muut edistykselliset olemme valmiita yhteistyöhön. Jos hän harjoittaa rasistista, ulkomaalaisvastaista, seksististä ja ympäristöä tuhoavaa politiikkaa, tulemme vastustamaan häntä raivokkaasti.”

 

“Miksi joka vaaleissa vaaditaan aina muutosta? Koska kapitalismilla ei ole ratkaisuja luomiinsa ongelmiin.” Left I on the News Twitterissä