Barack Obama on kärsivän näköinen. Tehtävä on loppusuoralla ja hän haluaisi jäädä ihmisten mieliin hyvänä presidenttinä. Ja nyt televisiotoimittaja haluaa tietää mitä hän aikoo vastata Standing Rock Sioux –heimolle, joka on pyytänyt presidenttiä pysäyttämään Pohjois-Dakotan öljyputkityömaan. Alkuperäiskansa pelkää, että öljyvuoto tuhoaa joet, josta he saavat vetensä. Lisäksi työmaa on myllertänyt Siouxien pyhät paikat ja hautausmaita. Tämä on taistelu, jonka Obama haluaa taatusti siirtää seuraajalleen.

Siouxit perustivat elokuun alussa leirin Cannonball -joen äärelle sen jälkeen, kun Energy Transfer Partners aloitti putken rakennustyöt heidän maillaan, aivan joen tuntumassa. Lupa oli saatu viranomaisilta, mutta ei Siouxeilta. 3,75 miljardia maksavan putken on määrä kulkea Etelä- ja Pohjois-Dakotan kautta Illinoisiin ja Iowaan, josta edelleen junalla eteenpäin. Se siirtää raakaöljyä puolisen miljoonaa barrelia päivässä ja tulee muodostamaan toisen putken kanssa Bakken Crude öljyverkon, joka kulkee Kanadan rajalta Texasin rannikolle. Hanke on valtava. Heti kättelyssä poliisille myönnettiin kuusi miljoonaa dollaria Dakotan työmaan suojeluun.

Poliisi on käyttänyt suhteetonta väkivaltaa Standin Rockin rauhallisiin vedensuojelijoihin. Se on pippurisumuttanut, käyttänyt kyynelkaasua ja äänitykkiä, ampunut kumiluodeilla, pidättänyt kovakouraisesti ja sulkenut heitä koirakenneliin. Kansalliskaarti on pystyttänyt tiesulkuja ja lennokit ovat pörisseet päivin ja öin leirin yllä. Kuta enemmän poliisi on lisännyt voimaansa, sitä enemmän leirissä on käynyt tukijoita. Heitä on tuhansia. Muita alkuperäiskansoja, ympäristöaktivisteja Ecuadorista ja Michiganin Flintistä, jossa vesi on ollut juomakelvotonta nyt kaksi vuotta. Keystone öljyputkitaistelun aktiiveja. Näyttelijä Shailene Woodley ja Democracy Now! kanavan toimittaja Amy Goodman. (Molemmat pidätettiin ilman mitään syytä.) Näyttelijä Mark Ruffalo on tehnyt suoraa lähetystä ja Joan Baez on laulanut. Oseti Sakowin leirissä liehuu nyt satojen alkuperäiskansojen lippuja, heimojen kokoontuminen on historiallinen. Enää ei taistella vain vedestä vaan alkuperäiskansojen oikeuksista ja ympäristön tulevaisuudesta. Vastapuolella on amerikkalaisten jatkuva öljyn tarve ja suuryhtiöiden edut.

Presidentti on lysähtänyt kasaan tv-ruudussa. Virkaan pyrkiessään hän lupasi suojella alkuperäiskansojen maita ja oikeuksia. Nyt hän kertoo televisiotoimittajalle, että vaihtoehtoista reittiä tutkitaan, mutta tutkimuksiin menisi viikkoja. Siouxit vaativat, että työmaa keskeytetään heti. “Neuvottelut on käynnistettävä heimojen ja alueen maiden omistajiensa kanssa. Tämä on meidän suvereenia aluettamme”, sanoo Standing Rock Siouxien heimojohtaja Dave Archambault Democracy Now! kanavalla. Heimojohtajan mukaan ei ole kyse pelkästään heidän vedestään. “Suuryhtiöt ja investoijat eivät ahneudessaan välitä ympäristölle aiheuttamistaan haitoista”, hän sanoo. “Meidän on alettava kunnioittaa luontoa ja vettä koko maailmassa. On luovuttava fossiilisten polttoaineiden käytöstä ja sijoitettava uusiutuviin energiamuotoihin.”

Miksei tämä ihminen ole ehdolla Yhdysvaltain presidentiksi?

Nyt tv-toimittaja kysyy Obamalta, kuinka hän vastaa vedensuojelijoille, jotka ovat vedonneet että poliisi lopettaisi väkivallan käytön. Hankala paikka. Poliisi on militarisoitunut voimakkaasti Obaman kaudella ja panssariajoneuvoja, vesisuihkuja ja pippurisumutteita on käytetty muun muassa Black Lives Matter protesteissa. Obama kiemurtelee kahden tulen välissä. Sekä poliisilla että mielenosoittajilla on oikeus toimintaansa, mutta väkivallasta tulee pidättyä jne.

Morton Countyn sheriffi on puhunut julkisuudessa väkivaltaisista mellakoista, vaikka vielä ei ole nähty ainuttakaan videota, jossa kukaan muu kuin poliisi itse olisi käyttänyt väkivaltaa. No poliisi sai ilman todisteitakin tiistaina neljän miljoonan lisärahoituksen Dakota Pipelinen työmaan suojeluun. Sioux-johtaja ihmettelee, mistä poliisit ovat nyt putkahtaneet. “Sen jälkeen kun Pohjois-Dakotassa alkoi öljybuumi vuonna 2003, ihmisiä virtasi osavaltioon, ja rikollisuus kasvoi räjähdysmäisesti”, Dave Archambault kertoo. “Huumerikoksia, prostituutiota, raiskauksia ja murhia. Poliisi ei ole ollut suojaamassa meitä tältä rikollisuudelta.”

New Yorkin keskusrautatieasemalla kokoontuu joka ilta ryhmä vedensuojelijoiden tukijoita, jotka kiertävät kaupunkia ja pysähtyvät milloin mihinkin kertomaan Standing Rockin taistelusta ja alkuperäiskansojen oikeuksista. Yhtäkkiä JPMorganin kohdalla ryhmä koukkaa sisään. NYPD:n poliisit, jotka ovat sankoin joukoin seuranneet kulkueen vieressä, rynnivät perään. Vartijat sulkevat ryhmän rautaverkon taakse, mutta nämä kertovat aulassa olijoille mic check metodilla, kuinka JPMorgan rahoittaa ja mahdollistaa vesistölle vaarallisen putken rakentamista. “Pankit, joita käytämme joka päivä, kuten HSBC, Citibank, Credit Suisse ja Deutche Bank ovat myöntäneet putkea valmistukseen satojen miljoonien lainat”, aktivistit kertovat, ja kehottavat kuluttajia vetämään rahansa pois pankista. Alkuperäiskansaan kuuluva Abbey vaatii myös työmaan pysäyttämistä heti. “Jos odotellaan viikkojen ajan kuten Obama sanoo, putki voi olla sinä aikana vedetty. Näin ei saa käydä.”

Myös Norjan suurin DNB pankki on myöntänyt 333 miljoonan dollarin lainan Dakota Pipelinelle. Ylen mukaan Norjan Sosialistinen vasemmistopuolue on vaatinut, että DNB ja Norjan öljyrahasto vetäytyvät putken rahoittamisesta. Norjan öljyrahasto on vakuutellut, ettei se rahoita hankkeita, jotka loukkaavat ihmisoikeuksia.

Taisto kiihtyy päivä päivältä, mutta ehtiikö Obama pois alta ja siirtää homman seuraajalle? Vihreän puolueen presidenttiehdokas Jill Stein ja demokraattien esivaalikisan hävinnyt Bernie Sanders ovat puolustaneet Siouxien oikeuksia. Hillary Clintonin vaalitoimisto Brooklynissa ei ottanut vedensuojelijoita vastaan ja Hillary antoi lausunnon, jossa ei sano mitään. Donald Trump ei ole kommentoinut asiaa lainkaan, mutta lehdet ovat spekuloineet hänen yhteyksillään Energy Transfer Partnersiin. Se on varmaa, että öljyputki rakennetaan, jotain kautta.

Ps. Kiitospäivänä Standing Rockin leiriin tulee esiintymään muusikko Jackson Browne, jota Energy Transfer Partnersin toimitusjohtaja Kelcy Warren kuulemma fanittaa. Saapa nähdä, voiko laululla parantaa maailmaa.