Glenn Diesen

UKRAINAN SOTA & EURASIAN MAAILMANJÄRJESTYS

Glenn Diesen on professorina University of South-Eastern Norway:ssa (USN) ja apulaistoimittaja Russia in Global Affairs -lehdessä. Diesenin tutkimuksen painopiste on Venäjän siirtyminen Suur-Euroopan aloitteesta Suur-Euraasian kumppanuuteen. Diesen on aiemmin julkaissut kymmenen kirjaa, lukuisia lehtiartikkeleita ja on ahkera kirjoittaja kansainvälisessä mediassa. Viimeaikaisia nimikkeitä ovat: Great Power Politics in the Fourth Industrial Revolution (I.B. Tauris), Venäjän konservatismi (Rowman & Littlefield), Eurooppa Suuren Euraasian läntisenä niemimaana (Rowman & Littlefield) ja The Think Tank Racket (Clarity Press)

Kirjan esittelyteksti:
Viisisataa vuotta kestänyt lännen hegemonia on päättymässä, kun taas globaalin enemmistön pyrkimys moninapaisuuteen ja suvereeniin tasa-arvoon perustuvaan maailmanjärjestykseen on nousussa. Tämä terävä kirja käsittelee liberaalin hegemonian hajoamista, mutta huomauttaa, että moninapainen Westfalenin maailmanjärjestys ei ole vielä muotoutunut, mikä jättää maailman siirtymäajanjaksoon. On syntynyt oikeudellinen tyhjiö, jossa vastakkaiset osapuolet kilpailevat tulevan järjestyksen määrittelemisestä.

Ukrainan sota on oire maailmanjärjestyksen romahtamisesta. Sota paljasti liberaalin hegemonian toimintahäiriön sekä vallan että legitimiteetin osalta, ja se käynnisti lännen välityssodan Venäjää vastaan sen sijaan, että olisi turvattu rauha ja sen legitimiteetin lähde.

Välityssota, ennennäkemättömät sanktiot ja pyrkimykset eristää Venäjä muusta maailmasta edistävät liberaalin hegemonian romahtamista. Suuri osa maailmasta vastasi sotaan tehostamalla siirtymistään euraasialaiseen maailmanjärjestykseen, joka hylkää hegemonian ja liberaalin universalismin. Talousarkkitehtuuria organisoidaan uudelleen, kun maailma monipuolistuu ja irrottautuu liiallisesta riippuvuudesta länsimaisesta teknologiasta, teollisuudesta, kuljetuskäytävistä, pankeista, maksujärjestelmistä, vakuutusjärjestelmistä ja valuutoista. Länsimaisiin arvoihin perustuva universalismi korvataan sivilisaatioiden erityisyydellä, suvereeni eriarvoisuus korvataan suvereenilla tasa-arvolla, pakottaminen korvataan neuvottelulla ja sääntöihin perustuva kansainvälinen järjestys hylätään kansainvälisen oikeuden hyväksi. Westfalenin maailmanjärjestys on vahvistamassa itseään, vaikkakin euraasialaisin piirtein.

 

ARVIOITA:

”Diesen on kirjoittanut loistavan kirjan nousevasta maailmanjärjestyksestä. Hän väittää, että nyt muodostuva moninapainen järjestelmä voi olla paljon rauhallisempi kuin äskettäin päättynyt Yhdysvaltojen hallitsema yksinapainen hetki. Mutta Ukrainan sota, Amerikan yksinapaisuuden aikaisen politiikan perintö, on myrkyttänyt kansainvälistä politiikkaa ja vaikeuttanut siirtymistä harmonisempaan Westfalenin järjestykseen. Pakollinen luettava kaikille, jotka haluavat ymmärtää silmiemme edessä tapahtuvan suuren muutoksen globaalissa vallanjaossa.”

JOHN J. MEARSHEIMER, R. Wendell Harrison Valtiotieteen arvostettu professori Chicagon yliopistossa.

”Miellyttävän ja realistisin kuvaus maailmanjärjestyksen kehityksestä, siinä aiheuttamista vaaroista ja niiden suhteesta Ukrainan traagiseen konfliktiin. Diesen hälventää ja korvaa sodan sumun kipeästi kaivatulla historiallisesti tietoisen järjen selkeydellä.”

Suurlähettiläs CHAS FREEMAN, entinen Yhdysvaltain apulaispuolustusministeri kansainvälisistä turvallisuusasioista

”Loistava, syvällinen analyysi Ukrainan sodan juurista ja maailmanjärjestyksen nousevista muutoksista.” JACK F. MATLOCK Jr, Yhdysvaltain suurlähettiläs Neuvostoliitossa, 1987–1991

“Erinomainen kirja! Glenn Diesen tarjoaa erittäin informatiivisen analyysin maailmanjärjestyksen muutoksesta ja jatkuvuudesta vuosisatojen aikana. Täytyy lukea ymmärtääkseni Ukrainan sodan monimutkaisuus historiallisena käännekohtana.”

SSERGEYERGEY KARAGANOV, ulko- ja puolustuspolitiikan neuvosto, Venäjä Puheenjohtajiston kunniapuheenjohtaja

”Laaja-alainen ja innostava tutkimus kiistanalaisista maailmanjärjestysmalleista ja Venäjän ja Ukrainan sodan juurista. Korjaus länsimaisten narratiivien valtavirtaan ja tarjoaa tehokkaan käsitteellisen kehyksen kritiikille. Loistava perustyö.”

RICHARD SAKWA, Kentin yliopisto

“Loistava kirja! Diesen purkaa sotapropagandaa ja hahmottelee, miksi Ukrainan sota on oire romahtavasta maailmanjärjestyksestä.

CLARE DALY, Euroopan parlamentin jäsen

”Mikä onni! Professori Diesen ottaa matkailijoiden suojeluspyhimyksen Christopherin roolin, kun kompastelemme kynnyksen yli vuoteen 2024 – todella rajalliseen vuoteen. Diesen esittelee kiitettävällä rehellisyydellä vähän tunnettuja tosiasioita – esimerkiksi Ukrainasta – osoittaen, kuinka olemme tulleet tähän vaaralliseen vaiheeseen. Jos tosiasiat johtavat tekoihin, voimme vielä selviytyä lännen horjuvan hegemonin tuhosta.”

RAY McGOVERN, entinen CIA:n presidentin tiedote

”Tärkeää luettavaa. Tärkeitä oivalluksia – koska meidän on kohdattava ei-toivottu tehtävä haastaa omat ennakkokäsitykset ja navigoida vieraassa (ei-länsimaisessa) maisemassa – jossa vanhoja vakaata kädensijaa ei yksinkertaisesti ole enää läsnä. Ei enää siellä.”

ALASTAIR CROOKE, entinen brittidiplomaatti

Minulle kysymys on siirtymästä GEOpoltiikasta EKOpolitiikkaan, jota Diesen pohjustaa kirjassaan. Palaan asiaan, jahka kehittelen Diesenin teesejä eteenpäin.

Lähde:

https://www.claritypress.com/product/the-ukraine-war-the-eurasian-world-order/