Tohtori Björn Wahlroos pistäytyi Suomessa kommentoimassa maailman menoa EVA:n Jaakko Iloniemi – luentolaisuudessa 30. 5. 2022. Paikalla oli myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Kun pari päivää sitten Washington Post kertoi Bidenin kosiskelleen Suomea NATO:n jäseneksi jo viime vuoden puolella, niin nyt Wahlroos suorasukaiseen tapaansa kertoi syynkin siihen:

… meistä tulee Naton jäseniä, olen varma ja pidän sitä erittäin tärkeänä, mutta olen myös sitä mieltä, että Natolle on itse asiassa hieman tärkeämpää saada erityisesti Suomi jäseneksi kuin Suomella tulla NATO:n jäseneksi siitä yksinkertaisesta syystä …. että NATO:lla ei ole olemassa käyttökelpoista puolustussuunnitelmaa Baltian maille ellei Suomi tarjoa maantieteellistä, logistista ja sotilaallista tukea ja siksi meidät otetaan hyvin vastaan NATO:ssa ja mistä olen hyvin, hyvin onnellinen”

Wahlroos siis ilahtuu siitä, että suomalaiset saavat mahdollisuuden osallistua sotaan Balttiassa. Tämä NATO:n intressi saada Suomi vastuuseen myös Baltian maiden puolustamisesta on ollut tiedossa ainakin 1990 –luvulta lähtien, jolloin juuri tämä oli keskeinen syy siihen, että Suomi ei avannut keskusteluja NATO -jäsenyydestä.

NATO tarvitseekin sitten enemmän Suomea kuin Suomi NATO:a.  Biden ei siis ollut vilpitön todetessaan, että Putin halusi ”suomalaistaa” Euroopan ja sen seurauksena Eurooppa ”NATOlaistui” (Biden 27.5.2022).

Todellakin, Putin aloitti kyllä sodan mutta Biden viritti konfliktin Eurooppaan koeponnistamaan ja kuluttamaan Venäjää tulevaa USA vs. Kiina maaottelua varten.

Onpa todella mielenkiintoista nähdä minkälaisen sopimusehdotuksen kanssa NATO aikanaan tulee – jos tulee –  Suomen eduskuntaan hakemaan ”maantieteellistä, logistista ja sotilaallista” tukea itselleen. Tuota ehdotustahan ei tietenkään ole pakko hyväksyä.

 

Viitteet

Remarks by President Biden at the United States Naval Academy’s Class of 2022 Graduation and Commissioning Ceremony MAY 27, 2022  10:37 A.M. EDT

https://www.whitehouse.gov/briefing-room/statements-releases/2022/05/27/remarks-by-president-biden-at-the-united-states-naval-academys-class-of-2022-graduation-and-commissioning-ceremony/

Björn Wahlroos, Dr .Remarks 31.5.2022 Jaakko Iloniemi Lecture May 30th 2022. EVAthinktank

https://www.youtube.com/watch?v=ZOZJVo7IW4Q

Davis Ingatius 2022. Salainen suunnittelma, joka piti Valkoisen talon askeleen Venäjän edellä WaPo 26. 5. 2022.
https://www.washingtonpost.com/…/biden-white-house-secret…/