EI KÖYHIÄ VASTAKKAIN

Facebook-seinälläni syntyi tasan 2 vuotta sitten keskustelua vihan politiikasta. Se on hyvä ottaa esille.

Moni pienituloinen/vähemmistön edustaja kokee olevansa muita huonommassa asemassa – vammaiset maahanmuuttajia, maahanmuuttajat eläkeläisiä yms. Kuitenkin me kaikki vähäosaiset olemme yhtä arvokkaita ja kärsimme kaikki syrjinnästä ja/tai köyhyydestä. Vertailu ei auta mitään. Se on vain porvarien hajoita ja hallitse taktiikkaa.

Kaikki ovat yhtä arvokkaita

Meillä kaikilla on erottamaton ihmisarvo. Ilman poikkeuksia. Etenkin vähemmistöjen ehdokkaiden pitää muistaa tämä – muillakin on yhtä vaikeaa, eikä omaa asemaa helpota yhtään vertailu. Siksipä olenkin pitänyt koko ajan esillä kaikkien heikko-osaisten asiaa. Ei köyhiä vastakkain. 💖👍

Oheinen 15.7.2017 pitämästäni puheesta muokkaamani teksti liittyy hyvin asiaan. Kyse oli Joukkovoiman mielenosoituksesta nimellä ”Ei köyhiä vastakkain – hallitus ulos”. Olen hiukan tuonut tekstiä ajantasalle, koska puhe on vuodelta 2017.

IHMISARVOINEN ELÄMÄ KUULUU KAIKILLE

Meidän on aika yhdessä pysäyttää köyhien riistäminen. Ei säästöille! Kaikilla ihmisillä on oikeus ihmisarvoiseen elämään. Me kaikki olemme yhtä arvokkaita, vaikka olemmekin kaikki erilaisia.

Toimintakykyrajoitteisia arviolta 15 prosenttia väestöstä ja heidän palveluistaan aiottu säästää noin 283 miljoonaa euroa

Yhden arvion mukaan suomalaisista 15 % on vammaisia henkilöitä/jollain tavalla toimintakykyrajoitteisia. Sipilän hallitus on säästänyt kunnilta yhteensä yli 400 miljoonaa euroa vuositasolla. Hallitus säästi kaikkiaan noin 283 milj. euron säästöt uudistamalla vammaislainsäädännön, korvaamalla laitoshoitoa kevyemmällä palvelulla ja muulla vammaisten ihmisten asumisrakenteen kehittämisellä.

Vammaiset henkilöt joutuvat taistelemaan saadakseen apua

Olen kuullut ympäri Suomen sitä, että vammaiset joutuvat taistelemaan heille lain mukaan kuuluvista oikeuksistaan. Esimerkiksi he eivät saa riittävästi henkilökohtaista apua.

Moni vammainen elää toimeentulon rajoilla, ja joutuu turvautumaan toimeentulotukeen sairauskulujensa maksamiseksi. Vammaisista moni on joutunut mm. Kelan eläkkeiden ja muiden etuuksien indeksijäädytysten takia köyhyysrajan alapuolelle.

Vammaiset, jotka eivät koskaan ole olleet töissä, elävät takuueläkkeen varassa. Takuueläkeläisellä bruttotulo on vuodessa 9 202,20 euroa. Pienituloisuuden raja eli köyhyysraja on Suomessa nettotuloina 14 300 euroa vuodessa. Sairaus, köyhyys ja vammaisuus sopivat todella huonosti yhteen – hän joutuu tinkimään joko ruoasta tai lääkkeistä. Kysyn vaan, mistä asioista vammaisten elämässä voidaan enää säästää?

YK:n vammaisten ihmisoikeussopimuksen on toteuduttava käytännössä

Ihmisille välttämättömiä palveluita ei voi kilpailuttaa

Päättäjät ovat unohtaneet sen, että Suomi on sitoutunut YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksien yleissopimukseen. Se ratifioitiin 10.6.2016. Samaan aikaan vuoden vaihtuessa eduskunta hyväksyi uuden hankintalain. Se sallii sen, että vammaispalveluita ja vanhuspalveluita voidaan kilpailuttaa. Erityisesti kilpailuttaminen koskee kehitysvammaisten ihmisten asumispalveluita. Laitoksessa asuvan vammaisen ihmisen tai vanhuksen koti kilpailutetaan muutaman vuoden välein.

Vuosittain moni kehitysvammainen henkilö joutuu muuttamaan vastentahtoisesti, kun hänen asumispalvelunsa kilpailutetaan. Kehitysvammainen voi joutua muuttamaan ihan muualle päin Suomea.

Tarjouskilpailun voittaneella yrityksellä ei edes välttämättä ole kehitysvammaisten hoitamiseen vaadittavaa osaamista, tai toimipistettä sillä paikkakunnalla missä vammainen asuu.

Vammaisten oikeuksia mitataan rahalla! Kehitysvammaiset ovat nykyajan huutolaisia! Usein edullisin tarjous voittaa kilpailuttamisen. Pakkomuutot ovat YK:n vammaisten oikeuksien vastaisia, sillä tuossa sopimuksessa todetaan vammaisilla olevan oikeus valita asuinpaikkansa ja se kenen kanssa asuu.

EU ei pakota kilpailuttamaan vammais- ja vanhuspalveluita. Toivotaan, että tuleva eduskunta vihdoin hyväksyy Ei myytävänä -kansalaisaloitteen tavoitteet. Se lopettaisi vammaisten henkilöiden välttämättömien ja pitkäaikaisten palveluiden kilpailuttamisen. Täten on toimittu monessa maassa. On häpeällistä, ettei nykyinen eduskunta hyväksynyt Ei myytävänä -kansalaisaloitetta.

Köyhät eivät saa,eikä heidän pidä joutua, taistelemaan keskenään

Ei köyhiä vastakkain -ilmaisulla. tarkoitan sitä, että köyhät eivät saa, eikä heidän pidä joutua, taistelemaan keskenään. Kaikkien köyhien tulisi yhdessä taistella leikkauksia vastaan.

Kaikilla on oikeus ihmisarvoiseen elämään

Äänestetään tänä keväänä inhimillisemmän politiikan puolesta. Tehdään tilaa oikeudenmukaisemmalle päätöksenteolle. Kaikilla on oikeus ihmisarvoiseen elämään, eikä ole hedelmällistä kiistellä siitä kenellä menee huonoimmin. Pelosta, ahdistuksesta ja omaan napaan katsomisesta taitaa olla kyse vihassa kaikenlaisia vähemmistöjä ja köyhiä kohtaan. Paljolti vihapuheessa on kyse oman pelon ja ahdistuksen purkamisesta – vihapuheen pitäjillä ei mene hyvin itsellä. Väitetään esim. että maahanmuuttajat tai vammaiset vievät kaikki tuet, että he saavat parempia palveluita kuin muut. Ihan kuin se, että antaa muille mahdollisuuden samaan kuin itselle olisi itseltä poissa.

Apuväline mahdollistaa vammaiselle ihmiselle normaalin elämän, ei se ole luksusta

Kun vammainen pystyy osallistumaan yhteiskuntaan tuen avulla (ja samalla tämä tuo säästöä), niin tuota tukea kadehditaan ja väitetään, että vammainen saa kaikki edut. Tuki voi olla vaikkapa pyörätuolin antaminen maksutta. Se mahdollistaa vammaisen liikkumisen, ja tuo säästöä kun toimintakykyrajoitteinen ei tarvitse niin paljon avustajan apua. Ei pyörätuoli ole mitään ylimääräistä. Se on kuin kengät terveelle, ilman niitä ei pääse liikkumaan paikasta toiseen.

Miksi vähemmistöille ollaan kateellisia?

Hirvittää se, että ollaan eri vähemmistöille kateellisia. Ja sekin, että vähemmistöt ovat vihaisia toisilleen. Yksi köyhien ryhmä syyttää toista köyhien ryhmää köyhyydestään. Esim. vammaiset syyttävät heihin kohdistuvista leikkauksista maahanmuuttajia tai työttömiä, tai päinvastoin (esim. työttömät syyttävät vammaisia siitä, että työmarkkinatuki on liian pieni).

Surullisena olen kuunnellut joidenkin vammaisten (toki he onneksi ovat vähemmistössä) puheita maahanmuuttajista. Ihan kuin maahanmuuttajat olisivat joku uhka vammaisille. Vammaiset oikeammin tarvitsevat maahanmuuttajia, sillä ilman heitä ei meillä olisi tarpeeksi henkilökohtaisia avustajia tai hoitajia laitoksissa. Ja maahanmuuttajat puolestaan tarvitsevat vammaisia.

Totuus on, että heikko-osaisten pitäisi tukea toisiaan. Viha hajottaa heikko-osaisten kentän, ja silloin pelaamme niiden pussiin, joiden mielestä kaikilta heikko-osaisilta pitää leikata. Meidän pitää tehdä yhdessä töitä heikko-osaisten eteen. Se on todella tärkeää tänä aikana, jona hallitus leikkaa heikko-osaisilta. Ja tätä työtä pitää tehdä yli puoluerajojen. Onneksi moni on tämän tajunnutkin, etenkin joukkovoiman keskuudessa.

Ei leikata niiltä, jotka tukea tarvitsevat. Se takaa yhteiskuntarauhan.

Yhteiskunnan tuleekin tukea niitä, jotka sitä tarvitsevat. Ei saa leikata niiltä, jotka sitä tarvitsevat. Se on tärkeää yhteiskuntarauhan kannalta. Jopa vanhan ajan tehtaan omistaja tajusi pitää hyvää huolta työntekijöistään ja heidän perheistään. Niin pitäisi päättäjienkin tajuta, että on heille edullista pitää huolta köyhistä.

MariAnne Eerikäisen sanoin: ”Vähemmistöjen oikeudet on meidän kaikkien asia. Kaikki kun todennäköisesti kuuluvat johonkin vähemmistöön ja tuntuu aika sattumanvaraiselta, minkä vähemmistöjen oikeuksia poljetaan. Eli jo itsekkäistä syistä kannattaa puolustaa vähemmistöjen oikeuksia. Kun voi olla, että oma vähemmistö on seuraava. Lisäksi, ihmisyys mitataan siinä, miten kohtelemme heikoimmassa asemassa olevia.”

Tarvitaan asennekasvatusta

Kolikon toinen puoli ovat asenteet: on tärkeää, että lapset ja aikuiset ötutustuvat erilaisiin vähemmistöihin, sillä asenteet hälvenevät tiedon ja kokemuksen kautta. Asennekasvatuksen pitää lähteä liikkeelle jo lapsuudesta. Siksi onkin hyvä, että maahanmuuttajat ja vammaiset käyvät lähikoulua – valtaväestö oppii näkemään heitä keskuudessaan.

Kannatankin inkluusiota, jos se on suunniteltu hyvin, ja on varattu tarvittavat resurssit sille, että koulu voi antaa erityistä tuke niille, jotka sitä tarvitsevat.

Kokemuskouluttajia enemmän

Olisi hyvä, jos kunnat järjestäisivät avoimia tilaisuuksia, joihin tulisivat puhumaan erilaiset kokemuskouluttajat. He ovat eri vähemmistöjen edustajia, vammaisia ja kroonisesti sairaita, jotka ovat saaneet koulutuksen omasta asiastaan puhumiselle. Eri vähemmistöjen pitäisi myös olla enemmän esillä medioissa.

Ei syrjintää, rasismia ja kiusaamista

EI syrjinnälle, rasismille ja kiusaamiselle. ”Kun tutustut vammaiseen ihmiseen, et enää tahdo syrjiä. Edes salaa”. Siinä on koko asian ydin.

Itsemääräämisoikeus on keskeinen asia vammaisten oikeuksista puhuttaessa. Moni vammainen voi yhtyä siihen, mitä eräs toimintakykyrajoitteinen henkilö on sanonut, ”Minua niin suututtaa se, että tapaan jatkuvasti sellaisia ihmisiä, jotka haluavat kontrolloida ja holhota minua!” Toinen henkilö kysyy: ”Tuleeko ikinä lakia, jonka mukaan vammainen saisi elää pelotta ja rauhassa ilman, että joku on alvariinsa muuttamassa palveluja/lakeja ja käytäntöjä?”

Toistaiseksi voimassaolevia päätöksiä – vammainen henkilö tarvitsee turvallisuudentunnetta

Lainsäädännön pitää mahdollistaa yhtäläiset oikeudet vammaisille, eikä raha saa olla kriteerinä järjestettäessä palveluja. Vammainen tarvitsee myös turvallisuudentunnetta – ettei hänen tarvitse aina pelätä milloin viranomainen vähentää jo myönnettyjä palveluita. Ettei tarvitse yhä uudelleen hakea palveluita ja etuuksia, joihin on oikeutettu.

STM on kaikessa hiljaisuudessa muuttamassa vammaispalvelulakia, ja tuon uudistamistyön yhteydessä on aikomus yhdistää vammaispalvelu- ja kehitysvammalait. Lakiesityksestä huomasi sen, että sen kautta on tarkoitus saada säästöä. Iäkkäitä ei saa rajata vammaispalvelulain ulkopuolelle, ja vammaispalveluiden maksuttomuudesta tulee pitää kiinni.

Lopetan näihin joukkovoiman aktivistin Marjatta Laihon hienoihin sanoihin: ” Kun vammaisilta viedään palvelut, se koskee myös Sinun, vammattoman, vanhempia, heidän vanhuuttaan raihnaistuessaan. Tai rakastasi, joka istahtaa pyörätuoliin. Vammaiselle oikeudenmukainen maailma on sitä myös vammattomalle. ”

Kuvassa olemme minä ja mieheni iloisina. Teksti: ”Ei köyhiä vastakkain! Me kaikki olemme yhtä arvokkaita. Välitetään toisistamme. #elina2019, #vasemmisto #Uusimaa #nro343

#vasemmistoliitto #ihmisarvo #ihmisoikeudet #yhdenvertaisuus