Yhdysvaltalaisella medialla on ennenkin ollut tapana ottaa ulkomaisia elokuvia ja sarjoja ja tehdä niistä amerikkalaisia versiota, ja House of Cardsin suosion jälkeen oli luonnollista että muutkin tahot kuin Netflix tekisivät poliittisia draamasarjoja. Varmasti monella suomalaisella on edelleen totuttelemista että uudelleenversiointi kohdistuisi erityisesti suomalaisille niin rakkaaseen poliittiseen draama/komediasarjaan. HBO-versiointi meille kaikille tutusta ”Jytkyoopperasta”, joka Suomessa on jo kuudennella kaudellaan, on pyörinyt jo muutaman jakson ajan Suomenkin televisiossa. On siis aika pohtia, miten hyvin ”Trump” vastaa alkuperäistä show’ta.

Jo ennen sarjan alkua keskustelua herätti kiinteistöpohatta Donald Trumpin päätös esittää itseään, tai pikemminkin hyvin karrikoitua, parodista versiota siitä, millainen perinteisesti enemmänkin demokraatteja tukenut Trump olisi oikeistopopulistisena johtajana. Tämä onkin selvästi vaikuttanut myös siihen, millainen amerikkalaisversio Jytkyoopperan päähenkilö Timo Soinista olisi. Silti moni suomalainen voi huomata, että jo tässä varhaisessa vaiheessa Trump-hahmossa on paljon Soinia, vaikka tietysti myös tietyillä modernisoinneilla. Esimerkiksi suomisarjassa joka jakson päättänyt ja yhteenvetänyt kohta, jossa Soini kirjoittaa yömyöhään jakson tapahtumista ”Plokiinsa”, on vaihtunut yölliseen twiittausmyrskyyn. Silti monet peruskonflikteista – yhteenotot instituutioiden kanssa, hahmon kyvyttömyys keskittyä valta-asemansa vastuisiin populististen konfliktien sijaan – ovat meille tuttuja.

Suomalaista mediaa kiinnosti ennen jenkkisarjan Suomen ensi-iltaa se, miten suomalaisen poliittisen järjestelmän eri puolet saataisiin sovitettua amerikkalaiseen kontekstiin, jossa monia Suomen poliittisen järjestelmän tehtäviä ei ole. Tässä on onnistuttu vaihtelevasti. Esimerkiksi Matti Putkonen -hahmon on sekä olemukseltaan että yleiseltä rooliltaan hämäräperäisenä taustapiruna ilmiselvästi ollut vahvasti Steve Bannon -hahmon vaikuttimena, mutta AY-taustasta on jouduttu itsestäänselvistä syistä luopumaan – sen sijaan Bannonista on tehty entinen mediapäätoimittaja, missä tähän on ehkä yhdistytty varhaiskausien Reijo Tossavainen -hahmoa. Samoin poliittiset nuorisojärjestöt eivät ole Yhdysvalloissa suuressa roolissa, joten Sebastian Tynkkysen amerikkalaisvastine Milo Yiannopoulos joutuu olemaan jonkinlainen kiertelevä provokaattori, ei instituutioissa toimiva sellainen.

Monet miettivät etukäteen, miten Riikka Slunga-Poutsalo -hahmo toteutettaisiin maassa, jossa puoluesihteerit ovat pienemmässä roolissa kuin Suomessa, mutta Kellyanne Conway – kampanjapäällikkö ja strategisti – on jo lainannut lentäväksi lauseeksi muodostuneen ”Näin nämä asiat koetaan” -hokeman ”alternative facts” -muotoon. Toisaalta jotkin Trump-show’n hahmot on kiinnostavasti otettu Jytkyoopperaa tärkeämpäänkin rooliin – esimerkiksi Mika Niikko -hahmo on nyt selkeästi varapresidentti Mike Pence. Kun otetaan huomioon, minkälaisen reaktio Niikko-hahmo on Suomessakin saanut kaikessa karikatyyrimaisyydessään aikaan uskovaisten kristittyjen parissa, voimme vain kuvitella minkälaisena pilkantekona amerikkalaiset kristityt tulevat maalliselta HBO-kanavalta Pence-hahmoa pitämään.

Mysteeriksi jää toki edelleen, tulemmeko näkemään muitakin Jytkyoopperan hahmoja. Esimerkiksi aloitusjaksossa vilahtanut Richard Spencer saattaa kehittyä samaan suuntaan kuin Suomi-sarjan tämänhetkisen kauden keskeisessä vastakkainasettelussa oleva Jussi Halla-aho – tai sitten johonkin ihan muuhun suuntaan. Nähtäväksi jää myös, onko Teuvo Hakkarainen jo liiankin suomalainen hahmo amerikkalaiseen televisioon. Entä miten pitkällä aikavälillä se, että Jytkyoopperan toistuva kuvio, jossa Soini-hahmo yrittää luoda aivan liian läheisiä suhteita Yhdysvaltoihin, on muutettu Trump-hahmon Venäjän vokotteluksi, tulee toimimaan? Suomalaisesta perspektiivistä vaikuttaa aivan liian epäuskottavalta, että amerikkalainen presidentti tekisi jotain tällaista.

Joka tapauksessa kaikki suomalaiset lienevät iloisia suomalaisen draaman läpimurrosta. Lehdistä voimmekin jo lukea, että Jytkyoopperan konsepti on myyty jo moneen muuhunkin maahan – Itävallassa tosin sarja siirrettiin toistaiseksi telakalle pilottijakson jälkeen ja Ranskakin vielä pohtii sen toteuttamista, mutta ehkäpä joku päivä sarja nähdään Ruotsissa, Saksassa ja monessa muussakin maassa. ”Tuli iso jytky”, Soini-hahmoa lainataksemme.