Kävin eilen Tampereella olleessa antifasistisessa mielenosoituksessa. Mielenosoitukset vaikuttavat usein erilaisilta ns. livenä kuin median ja somen silmin. Livenä meininki on usein joko pirteää tai sitten vähän tylsää seisoskelemista ja talsimista, median perspektiivi on lähinnä poliisin tekemisissä, kiinniotoissa ja kahakoissa. En siis onnistunut näkemään kahakoita, enkä erityisemmin natseja tai muuta äärioikeistoakaan. Toki en myöskään esim. lähtenyt mukaan, kun porukka spontaanisti lähti oikeustalolle Keskustorilta, jossa varsinainen mielenosoitus oli, vaan menin oikeustalolle pällistelemään vasta vähän myöhemmin, ja lähdin myös oikeustalolta paikalliseen ravitsemusliikkeeseen ennen kuin mielenosoitukset lähtivät sieltä pois.

Kokonaisuutena huolestuttavinta ei ole se, että noin Vastarintaliike saa Ruotsista haalimalla sata natsia marssimaan Tampereen keskustaan, vaan se Soldiers of Odin- ja Suomi Ensin -toimijat tekevät nyt avoimesti yhteistyötä Vastarintaliikkeen kanssa. Mukana menossa on kuvien mukaan ollut myös puolueesta erottamisestaan huolimatta Tampereen Perussuomalaisten sivuilla paikallisosaston puheenjohtajana mainittu Terhi Kiemunki, joka on myös varavaltuutettuna edelleen valtuustoryhmän jäsen.

Samoin huolestuttavaa on se, miten moni nettikommentoija nimenomaisesti haluaa ilmeisesti esittää natsit mahdollisimman positiivisessa valossa ja näiden vastustajat mahdollisimman negatiivisessa. Monet esimerkiksi ottavat ilmeisen vakavissaan sen ajatuksen, että kyse olisi sananvapaudesta, koska PVL itse ilmoitti marssivansa ”sananvapauden puolesta”. Vaikka emme huomioisi sitä, että PVL:n oma tavoite on ”kansalle vihamielisen median kieltäminen”, eli sananvapauden lopettaminen, on syytä huomata, että sananvapaus ei ole vain sitä, että hallitusvalta itse pyrkii olemaan rajoittamatta sananvapautta. Sen pitää myös pitää huolta, että muut tahot eivät tee niin. Jos maassa on PVL:n kaltainen natsijärjestö, joka hakkaa ihmisiä kotiovelle netissä kirjoittelusta tai potkii kirkkaassa auringonilmassa Jimi Karttusen katuun maahan sylkemisestä ja vielä palkitsee aktiivinsa tästä, tämä ehkäisee sananvapauden toteutumisen. Järjestön kieltäminen on tällöin sananvapauden turvaamista, ei sen rikkomista.

Vielä vaikeampi on kuitenkin ymmärtää sitä, että halutaan kieltää, että natseja on ylipäätään olemassa. PVL ilmoittaa sivuillaan avoimesti, että sen tavoite on rakentaa pohjoismainen kansallissosialistinen valtio. Järjestön jäsenet ja tukijat tervehtivät puhujiaan nostamalla kättään yläviistoon eli tekemällä ns. natsitervehdyksen, ja järjestön mainoksissa on Adolf Hitlerin kuva. Tästä huolimatta nettijankkaajat kovasti haluaisivat keskustella siitä, onko natseja ollut missään olemassa 40-luvun Saksan jälkeen, olisivatko todellisia fasisteja sittenkin antifasistit ja miten loukkaavaa on, että suvaitsevaisto sanoo natsiksi kaikkea, mistä ei tykkää.

Melkein pidän litteään maahan tai siihen, että Englannin kuningatar on reptiliaani, uskomistakin rationaalisempana kuin tätä ”eivät natsit oikeasti ole natseja” -showta. Maan ympäri kiertäminen tai Elisabeth II:ta lähietäisyydeltä katsomaan meneminen kun vaatii kuitenkin reaalielämässä vähän vaivaa, natsien toteaminen natseiksi vain sitä että kirjoittaa Googleen ”vastarintaliike”.