Long Play teki viime viikolla jutun etnisestä profiloinnista ja poliisin keskuudessa esiintyvästä rasismista. Pieni osa tätä juttua käsitteli poliisin sisäistä keskusteluryhmää. Jutun varsinainen pääpointti oli, että poliisi suorittaa etnistä profilointia, joka tekee merkittävästä määrästä Suomessa vakituisesti asuvia toisen luokan kansalaisia. joka on laitonta ja jonka tehosta ei ole näyttöjä. Julkinen keskustelu on silti tarttunut juuri tähän Facebook-ryhmää käytyyn keskusteluun.

 

Keskusteluryhmässäkään käyty keskustelu ei toki ole pieni asia. Tämä huomataan myös siitä, millä innolla monet, mm. kansanedustaja Mikko Kärnä, jonka Facebook-toiminnan pohjalta myös Verkkouutiset tarttui juttuun,  ovat halunneet keskustella asiaan liittyen enemmänkin Joukkovoima-ryhmästä tai Vasemmistoliiton jäsenten kommentteihin Facebookissa. Itse poliisin kirjoittelusta Kärnä totesi mm. ”Poliisin työ taas on sen luontoinen, että siinä varmasti syntyy helposti stereotypioita esimerkiksi eri etnisiteeteistä. Tämä on inhimillistä ja en pidä sitä vaarallisena, mikäli se ei vaikuta poliisin virkatehtävien hoitoon”, jatkaen toki ettei tämä ole puolustuspuhe.

 

Ilmeisesti tarkoituksena on yrittää vedota tekopyhyyteen, mikä sinänsä ei vaikuta itse poliisikeskusteluun mitenkään. Poliisin viestit ovat samanlaisia riippumatta siitä, onko joku toinen taho jossain tekopyhä vai ei. Samoin on syytä huomata esimerkiksi se, että Long Play ei nostanut yksittäisiä poliiseja tikun nokkaan (ja sensuroi näiden nimet viesteistä, Fobbaa lukuun ottamatta, jonka asema oli erilainen, koska tämä oli moderaattori), vaan puhui poliisista insitituutiona ja ryhmästä osana laajempaa kokonaisuutta.

 

On kuitenkin syytä huomata, mikä on tärkein ero. Poliisille annetaan poikkeukselliset valtuudet käyttää voimakeinoja yhteiskunnassa. Siksi poliisilta pitäisi teoriassa voida odottaa poikkeuksellista tasapuolisuutta ja sitä, että kaikkia kohdellaan tasavertaisesti, taustasta tai väestöryhmästä riippumatta. Ei pidä lähteä siitä, että stereotypioiden muodostaminen on ymmärrettävää, vaan että siihen pitää kiinnittää poikkeuksellista huomiota. Monia huolestuttaa salaisen FB-ryhmän rasismi juuri siitä syystä, että se menee tätä vastaan, etenkin kun, kuten varsinainen Long Play -juttu muistuttaa, se voi konkretisoitua etnisenä profilointina.

 

Kun tarkastelee, mistä mellakat alkavat, syynä varsin usein on se, että ihmiset ovat kokeneet poliisin toiminnan epäoikeudenmukaisesti omaa ryhmäänsä (etnistä tai esim. nuoria) kohtaan, tämä on konkretisoitunut jonkun kuolemana tai sairaalaan johtavana pahoinpitelynä, ja ajatus laista ja järjestyksestä on murtunut erittäin vahingollisin seurauksin. Tämän tuo myös pitempi Long Play -juttu ilmi. Jos poliisin annetaan toimia ilman yhteiskunnan valvontaa, se saattaa vaikuttaa siihen, että kuvio saattaa toistua täälläkin. Tähän olisi syytä kiinnittää huomiota aivan jokaisen, etenkin niiden, jotka haluavat korostaa ennen kaikkea lakia ja järjestystä.