Tämä blogi on jatko-osa aiemmalle, joka kannattaa lukea myös.

On luvallista järjestää mielenosoituksia. On luvallista osallistua mielenosoituksiin. On luvallista osallistua mielenosoituksiin, vaikka kaupungissa samaan aikaan olisi mellakoita.

Monesta annetusta mielipiteestä, kansanedustajia myöten, saa kuvan, että heti kun jossain kaupungissa mellakoidaan, kaikki mielenosoittaminen muuttuu epäsuotavaksi ja kyseenalaiseksi. Monta kertaa on esim. toisteltu, että rauhanomaiset mielenosoittajat ovat myös syypäitä mellakkaan, koska väkivaltaiset voivat sulautua näiden joukkoon. Vaaditaan tuomitsemista. Kun tuomitaan, vaaditaan lisää tuomitsemista, kunnes lopulta päädytään siihen, että pitäisi tuomita mielenosoittaminen yleensä.

Tämä on todella vaarallinen tie. Kun kyse on G20-kokouksen kaltaisista tapahtumista, mieltä tullaan osoittamaan aina. G20-kokouksessa maailman mahtiherrat ja -rouvat, diktatuureista ja demokratioista, linjaavat siitä mitä koko maailma tekee. Muutaman vuoden päästä isäntänä toimii päitä katkova tyrannimaa. Kansalaisyhteiskunta joko katselee vierestä tai osoittaa mieltään.

Mustiin blokkeihin osallistuvia ei kiinnosta – pardon my French – *vittujakaan* se miten Angela Merkel, Mikko Kärnä tai Li Andersson tuomitsee heidän toimintansa, paitsi sen suhteen, onko siitä heille taktista ja strategista etua vai ei. Mustiin blokkeihin osallistuvat tekisivät mitä tekisivät, oli paikalla satatuhatta muuta mielenosoittajaa vai ei, välittämättä ”joukkoon sulautumisista” – tunnistamattomuus on mustan blokin tarkoitus joka tapauksessa. Mellakoijia ei pelota pois mielenosoittamisen haukkuminen. Sen sijaan se voi pelottaa pois ne, jotka osoittavat mieltään väkivaltaa käyttämättä.

Lopulta tämä kehitys voisi johtaa siihen, että ainoina jäljellä olevina vaihtoehtoina G20-kokouksen tai muiden vastaavien tapahtumien (joista G20 ei suinkaan ole edes epäilyttävimmistä päistä) vastustamiseen on purra nyrkkiä television ääressä tai olla osa mustaa blokkia. Sellaista maailmaa en halua, koska siinä ei enää vain pala autoja tai hakata ihmisiä, vaan tulee ruumiita.