Ystävänpäivänä 14.2.2022 hieman ennen viittä iltapäivällä Hondurasin ulkoministeriö kertoi mystisessä twiitissään valmistelevansa “hondurasilaisen poliitikon väliaikaista pidätystä” yhdessä korkeimman oikeuden (CSJ) ja Yhdysvaltojen suurlähetystön kanssa.

Myöhemmin maanantai-illan aikana CNN ja sitten myös muut mediat kertoivat kyseessä olevan Hondurasia kahdeksan vuotta autoritäärisin ottein hallinneen oikeistopoliitikon (Partido Nacional de Honduras), vastikään tammikuun lopussa presidentin työt jättänyt Juan Orlando Hernández. Jo heinäkuussa 2021 Hernándezin oleskelulupa Yhdysvaltoihin jäädytettiin. 7. päivänä helmikuuta Yhdysvallat puolestaan paljasti laittaneensa Hernándezin korruptoituneiden poliitikkojen mustalle listalle jo viime vuoden heinäkuussa. Hernández on aiemmin vähätellyt syytöksiä lahjuksista ja huumekaupasta pidätettyjen huumepomojen oletettuna kostona ja väittänyt hallituksensa vähentäneen huumerikollisuutta jopa 95 prosentilla. Hernándezia painavat myös lukuisat ihmisoikeusrikkomukset sekä maan perustuslain rikkominen, sillä se ei salli presidenttien asettumista uudelleen ehdokkaaksi neljän vuoden valtakauden jälkeen.

Jo maaliskuun 2021 lopussa Hondurasin entisen presidentin veli Juan Antonio “Tony” Hernández tuomittiin New Yorkissa sijaitsevassa liittovaltion tuomioistuimessa elinikäiseen yli 30 vuoden vankilarupeamaan sen jälkeen, kun hänet oli todettu syyllistyneen 12 vuoden ajan muun muassa huumekauppaan ja aseiden väärinkäyttöön. Kokaiinikeisarin katsottiin hyökänneen rikollisilla toimillaan sekä Hondurasin että Yhdysvaltojen terveyttä ja turvallisuutta vastaan. Entisen kongressiedustaja Tony Hernándezin arvioidaan salakuljettaneen Yhdysvaltoihin yhteistyössä veljensä kanssa ainakin 185 tonnia huumeita, pääosin kokaiinia. Alun perin pikkuveljen pidätys tehtiin Miamin lentokentällä marraskuun 2018 lopussa. Isoveljen arvioidaan salakuljettaneen yhteistyössä Sinaloan kartellin kanssa Yhdysvaltoihin 500 tonnia kokaiinia.

TeleSURin kirjeenvaihtaja Gilda Silvestruccin mukaan Hondurasin korkeimman oikeuden tuomarit kokoontuvat yhteen nyt tiistaina nimittääkseen sen tuomarin, joka päättää JOH:na tunnetun presidentin luovuttamisesta Yhdysvaltojen viranomaisille. Juan Orlando Hernández on ehtinyt valmistautua suurvallan luovutuspyyntöön jo loppuvuodesta 2018 lähtien, nousihan hänen nimensä toistuvasti esiin veljen pidätyksen ja pitkittyneen oikeudenkäynnin aikana. Heti presidenttikautensa päätyttyä Hernández lähti maansa edustajana Keski-Amerikan parlamenttiin (Parlacen) taatakseen poliittisen koskemattomuutensa. Syytesuoja voidaan kuitenkin mitätöidä, jos edustajan kotimaa sitä vaatii.

Hondurasin poliisivoimat piirittivät Hernándezin asuintaloa estääkseen hänen pakenemisensa, sillä välin kun oikeus alkoi ottamaan kantaa ystävänpäivänä virallistettuun luovutuspyyntöön. Joidenkin huhujen mukaan Hernández oli paennut Nicaraguaan muiden korkeiden virkamiesten kanssa haetakseen suojaa ”poliittisilta vainoilta” Daniel Ortegan hallinnolta. Hondurasissa kansan tiedetään myös rynnänneen kaduille juhlimaan lähihistoriansa pahimman poliitikon saamaa pidätys- ja luovutusmääräystä.

15.2. kävi selväksi, että villit juorut paosta Nicaraguaan (joista kuohuttiin useissa medioissa ja Twitterissä) osoittautuivat vääriksi. Juan Orlando Hernández ilmiantoi itsensä poliisille tiistaiaamupäivällä. Hän nauhoitti sitä ennen aamukuudelta vajaan minuutin viestin, jossa hän kiitti saamastaan tuesta, sanoi, ettei hänen läpikäymänsä tilanne ole helppo eikä hän soisi sitä kellekään. Hondurasin entinen presidentti JOH kertoi olevansa valmis yhteistyöhön. Poliisi pidätti Hernándezin siksi ajaksi, että luovutuksesta Yhdysvaltoihin saadaan päätettyä.

Yliopisto-opiskelija Ana María Torres oli tullut seuraamaan tiistain pidätystä Hernándezin kodin edustalle ja kommentoi tapahtumia The New York Timesin kanssa yhteistyötä tekevälle toimittaja Joan Suazolle:

− Hondurasille tehtiin oikeutta. Hän jätti maan tuhotuksi ja nyt gringot vievät hänet pois, jotta hän maksaisi huumerikoksistaan.

Korkeimman oikeuden ensimmäinen kuuleminen järjestettiin heti keskiviikkona. Toinen ja ratkaiseva tapauksen todistetaakan läpikäyvä kuuleminen pidetään 16.3. Hernández jatkaa siihen asti väliaikaisessa vankeudessa. Maaliskuun loppupuolella hänet luovutettaneen Yhdysvaltoihin, jossa tutkintavankeus ja oikeuskäsittely jatkuvat.

Kun Xiomara Castro astui narkodiktatuurin runteleman Hondurasin johtoon tammikuun 27. päivänä ja entinen presidentti vastaanotti suorakseltaan uudet edustustehtävänsä Guatemalan pääkaupungissa, vaati demokraattien kongressiedustaja Norma Torres välittömiä toimia Yhdysvaltojen ulkoministeriöltä hondurasilaisen mafioson pidättämiseksi ja tuomiseksi tuomittavaksi Pohjois-Amerikkaan:

− Presidentti Hernández on ollut keskeinen hahmo oman maansa oikeusvaltion heikentäjänä sekä huumekauppiaiden suojelemisessa ja auttamisessa. Hänet on toistuvasti tunnistettu salaliittojen vaalijaksi muissa huumekauppatapauksissa.

Helmikuun 8. päivänä Amerikkojen välinen ihmisoikeuskomissio (CIDH) puolestaan ilmoitti aloittavansa tutkinnan vuoden 2009 vallankaappauksesta, joka johti vasemmistopresidentti Manuel Zelayan syrjäyttämiseen. 14. päivänä helmikuuta Tegucigalpassa juhlittiin myös Hondurasin ja Kuuban ulkoministereiden tapaamista, joka tähtää veljeskansojen suhteiden lujittamiseen, nyt kun 12 vuoden oikeistohallintojen varjo ei enää yllä keskinäisen solidaarisuuden tielle.

 

Lähteet: CNN EspañolTeleSURBBC News MundoCanal OnceThe New York Times, etc.