1-MTV_Push-BlockParty-10-09-2014-highreso-Jussi_Ratilainen-0836_87852__web

Pikkujoulujen jatkoilla liian ohuissa vaatteissa jäätävässä räntäsateessa yökerhoon jonottava suomalainen tietää, että jossakin perkeleen kaukana meren takana rikkaat ja kuuluisat siemailevat hawaijipaitaisen metroseksuaalin sekoittamia drinkkejä smaragdinvihreänä helmeilevän valtameren rannalla ja tietävät.

Siellä ne sanoinkuvaamattomat naurussa suin ajattelevat hänen vettynyttä, tärisevää olemustaan. He käveleskelevät ikuisessa lauantai-iltaisessa auringonpaisteessa liekehtivillä marmorilaatoilla hehkumassa ylellisiin tuoksuihin kääriytynyttä etevämmyyttä, jonka rinnalla saa sohjossa uitettu ugri aina kärsiä ja hävetä. Heidän aurinkolaseistaan heijastuva Suomi-kuva näyttää ilottomalta kuin suurhyökkäys Kannaksella.

Suomalainen häpeää.

Onneksi nykymuotoinen markkinatalous on tuonut ratkaisun: mobiiliapplikaationa toteutettu VIP-kortti. Sillä pääsee rahvaan ravintolajonosta viereiseen, taatusti parempaan ravintolajonoon.

Helsingin kaupungin johto ja useimmat porvaripuolueita edustavat valtuutetut ovat juuri tuo VIP-korttiaan älypuhelimeensa lataava laskuhumalainen keskiuusmaalainen tuotepäällikkö Baarikärpäsen jonossa. He kuulevat päänsä sisällä ääniä, hienostunein laulavin aksentein artikuloivia ääniä, jotka ilkkuvat Helsingin vaatimatonta yleisilmettä, sen asukkaiden tuulipukuja, sen lähiöbaareja, sen kotikutoisuutta. He häpeävät.

Kuudensadantuhannen asukkaan suurkaupunki ei voi vain tilata netistä premium-jäsenkorttia Sedu Koskisen klubille. Sen on lähetettävä delegaatio karvalakit kourassa anomaan audienssia korkeilta herroilta Guggenheim-säätiössä ja Viacom-konsernissa. Kynnysraha maksetaan ja Helsinki vaihtaa jonosta toiseen, mutta tällä kertaa jonon päässä häämöttää mahdollisuus ostaa samppanjaa kymmenen euroa edullisemmin.

Helsinki osti Guggenheimilta selvityksen parin miljoonan euron summalla, josta kaupunki pulitti 1,2 miljoonaa. Rahoilla saatiin lumoava fantasiakertomus siitä, miten Helsinki nostetaan maailman metropolien joukkoon, jos se vain pumppaa kaksin käsin pääomia rapakon taakse. Kansalaismielipide kaatoi projektin, mutta kohta se pulpahti takaisin pinnalle kuin Turun toriparkki.

Hanke on tuomittu jatkumaan niin kauan kuin Kokoomuksen ja Vihreiden valtuustoryhmien alemmuuskompleksi kestää ja niin kauan kuin Guggenheim on valmis myymään ihmelääkettään.

Hiukan myöhemmin Helsinki löysi kukkarostaan Viacomin porstuassa nelisensataatuhatta euroa täysin tarpeetonta rahaa, jolla ei kerta kaikkiaan ollut mitään käyttöä. Yhdessä kulttuuriministeriöltä saadun samankokoisen ja niin ikään joutavan viisisatasrullan kanssa massit riittivät herättämään MTV:n huomion. Entinen musiikkikanava lupasi harkitsevansa European Music Awards -gaalansa järjestämistä Helsingissä, mikäli helsinkiläiset ostavat jollakin tekosyyllä kanavalta lähetysaikaa. Tämä tekosyy oli MTV Push Helsinki -niminen lumefestivaali, josta kaikki tarpeellinen on sanottu tässä Fifi-lehden artikkelissa.

850 000 euroa myöhemmin Viacom ilmoitti, ettei EMA valitettavasti tule stadiin, sillä – tiedotteesta lyhennettynä – ”se ei käy”:

MTV:n Euroopassa omistava Viacom International Media Networks on tyytyväinen toteutuneeseen yhteistyöhön ja haluaisi tämän vuoksi jatkaa MTV PUSH Helsinki -konseptin kehittelyä. Toisaalta yhtiö on kuitenkin ilmoittanut, että Helsingin tavoittelemaa MTV Europe Music Awards eli EMA-gaalaa ei ainakaan vuonna 2016 nähdä Helsingissä. Järjestäjien mukaan Helsinki ei nykyisellään vastaa jatkuvasti kasvavan tapahtuman edellyttämiin majoitus- ja saavutettavuusvaatimuksiin kaikilta osin.

Kaupunkimarkkinointiyksikön päällikkö Saila Macherea ei silti harmita, että julkisia varoja pantiin sadointuhansin sileäksi hankkeeseen, jonka Viacom olisi voinut viheltää poikki heti kättelyssä yksinkertaisesti googlaamalla Helsingin majoituskapasiteetin. Jossain kuvitellussa galaksissa näet on tavattoman tärkeää tietää, että…

Verrattaessa kampanjan nähneitä niihin, jotka eivät kampanjaa nähneet, Helsingin imagoon liittyvät suurimmat positiiviset muutokset tapahtuivat attribuuttien ”fun” (+136%), ”young” (+85 %), ”cool” (+70 %) ja ”stylish” (+69 %) kohdalla.

Ei tarvitse hävetä enää!