Helsingin Sanomien uutisoimien huhujen mukaan mm. Hjallis Harkimo ja Mikael Jungner selvittelevät tai jopa valmistelevat uuden puolueen perustamista. Sen olisi tarkoitus haastaa nykyisiä suomalaisia puolueita ja päätöksentekoa. Mukana on HS:n mukaan useita talousliberaalia oikeistoa edustavia vaikuttajia. Harkimo on kirjoittanut blogissaan: ”Päätetään yhdessä ja luodaan yhdessä tekemisen meininki. Politiikka on kaukana tästä, mutta matka parempaan on aloitettava pian.”

Tämä vaikuttaa oikein mielenkiintoiselta. Olen samaa mieltä, että suomalaista päätöksentekoa voisi kehittää paljon ja esimerkiksi demokratiaa päätöksenteossa voisi vahvistaa. Kuitenkin tästä uutisesti nousee mieleen heti seuraavat kysymykset.

1) Jos uuden puolueen tarkoitus olisi edustaa talousliberaalia oikeistoa ja markkinaliberaalia linjaa, niin miten se tältä pohjalta haastaa nykyisen valtapolitiikan ja nykyiset puolueet? Mitä ideologisesti tai kulttuurillisesti uutta tarjottavaa sillä olisi? Edustavatko esimerkiksi Hjallis Harkimo tai Mikale Jungner merkittävästi erilaista politiikkaa kuin se, mitä Suomessa on toteutettu viime vuodet? Jos edustavat, niin tämä olisi erittäin mielenkiintoista kuulla.

2) Jos taas kyse on vain politiikan päätöksenteon käytännöistä, eikä ideologiasta, eli siitä, että ”päätetään yhdessä ja luodaan yhdessä tekemisen meininki” (Harkimo), niin mitä näyttöjä näillä poliittiseen ja taloudelliseen eliittiin kuuluvilla henkilöillä on tästä aikaisemmin? Ovatko he aikaisemmin yrittäneet saada kansalaisten ääntä kuuluviin päätöksenteossa? Ovatko he itse kuulleet kansaa ja kansalaisia päätöksenteossaan, jotta saataisiin aikaiseksi ”yhdessä tekemisen meininki”?

Minun mielestä tätä kansaa on viimeisen 10 vuoden ajan hajotettu aikaisempaa enemmän eri ryhmiin ja epätasa-arvoiseen asemaan, enkä ole näiltä henkilöiltä kuullut kritiikkiä sitä kohtaan. Lähinnä tukea nykyiselle politiikalle.

Jos kyse taas on jostain politiikan huipulla toimivien työryhmien toiminnasta, kuten epäonnistunut yritystukityöryhmä, niin koko touhu vaikuttaa vain elitistiseltä näpertelyltä, joka keskittyy siihen, kuinka yhteiskunnan huipulla olevat voisivat keskenään toimia paremmin yhdessä ja saada keskenään ”yhdessä tekemisen meiningin”.

En missään nimessä tuomitse yritystä. Tälläisiä projekteja aika ajoin tarvitaan herättämään ajatuksia ja keskustelua. Ja selvää on, että tällä hetkellä oikealla laidalla riittää tilaa ja sinne mahtuu Kokoomuksen, Keskustan ja Sinisten rinnalle yksi puolue lisää. Ainakin suomalaista menneisyyteen jumittunutta oikeistoa on syytä ravistella. Siitä varmasti moni voi olla samaa mieltä.

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005647012.html?share=ed5217833119b4a0840b8fde67ab7ae6