Andre Swanströmin teos Hakaristin ritarit.

Sain juuri luettua loppuun Andre Swanströmin Hakaristin ritarit.

Hakiessani Helsingin yliopiston teologiseen tiedekuntaan meillä oli koemateriaalina artikkeli jossa käsiteltiin suomalaisten SS-pastorien suhdettan kansallissosialismiin. Selvittyäni kokeesta päätin lukea kirjan johon tutkimuksessa viitattiin.

Kyseisessä teoksessa Andre Swanström tarkastelee laajan tutkimusmateriaalin valossa suomalaisten SS-vapaaehtoisten suhdetta uskontoon ja politiikkaan. Kirjan punaisena lankana esiin nousee ns. ”valkopesu” jota suomalaisten SS-miesten toimintaa luotaavissa tutkimuksissa on harjoitettu.

Esimerkiksi nimekäs historian professori Mauno Jokipii on aihetta luotaavassa ”Panttipataljoonaa” kirjoittaessaan luonut suomalaisten SS-miesten ympärille epäpoliittista sankarimyytiä, vaikka myöhempi tutkimus osoittaa, että varsin monella suomesta vapaaehtoisesta lähteneellä oli fasistisia ja jopa avoimen kansallissosialistisia ideologisia syitä lähdölleen, ja tämä on historiatieteen tutkimuksessa pyritty useaan kertaan sivuuttamaan luoden kuvaa suomalaisista kansallissosialisimille imuuneista ammattisotilaista.

Suosittelen kirjaa kaikille keitä aihe syystä tai toisesta kiinnostaa. Itse en meinannut pystyä väliin lopettamaan lukemista edes yöllä. Niin kiintoisa kirja on.