Ennakkoäänestyksen aika kunnallisvaaleissa meni umpeen tiistaina. Näin osa vaalituloksesta muhii jo uurnissa. Silti viimeinen taistelu äänistä ja vaalikampanjan loppurutistus ovat vielä edessä.
Tällä viikolla on luvassa vielä kaksi suurta puoluejohtajien tv-keskustelua, keskiviikkona MTV3:lla ja torstaina Ylellä. Myös uusia gallupeja tulee nyt melkein päivittäin. Sekä iltapäivälehdet että Helsingin Sanomat ovat julkaisseet omansa hiljattain. Odotettavissa on, että sellaiset nähdään vielä kahdelta tv-kanavalta viimeisten vaalikeskustelujen alla.
Sinällään niiden tulokset on uutisoitu perusteellisesti. On täysin mahdollista, että kokoomus ei vaalien jälkeen ole enää kannatukseltaan suurin puolue, vaan SDP ajaa ohi. Vasemmistoliiton kannatus näyttää vakaalta. Ankaralla loppurutistuksella se saadaan vielä nousuun. Myös keskusta on lähtenyt yllättävään, mutta ei ehkä riittävään nousuun.
Sitä vastoin gallup-uutisoinnin erikoisuuksiin kuuluu jo toisen kerran kevään 2011 eduskuntavaalien jälkeen, että media julistaa Perussuomalaiset voittajiksi jo ennen kuin yhtäkään ääntä on laskettu. Kun katsoo mielipidemittausten sisältöä, tälle ei ole katetta.
Verrattuna edellisiin kunnallisvaaleihin, puolue toki voittaa, mutta verrattuna eduskuntavaaleihin 2011, puolue tulee jo selkeästi alaspäin. Tappion saattaa olla jopa 5,5 prosenttiyksikköä. Näin kertoo esimerkiksi Ilta-Sanomien viime viikonlopun mittaus.
Itse persut kieltävät tämän sanomalla, että kuntavaaleja verrataan kuntavaaleihin ja eduskuntavaaleja eduskuntavaaleihin. Näin pitää jokaisen puoluetaktikon väittääkin. Mutta miksi media monistaa tätä samaa silmänlumetta, vaikka kaikkien muiden puolueiden menestystä vertaillaan suhteessa edellisiin yleispoliittisiin vaaleihin, joita Suomessa ovat eduskuntavaalit ja kunnallisvaalit?
Kaksissa muissa valtakunnan vaaleissa asetelma on toinen. Presidentinvaaleissa on aina kyse henkilöstä eikä europarlamenttivaaleja voi verrata mihinkään muihin vaaleihin, koska EU:n vähäisen yleisen hyväksyttävyyden takia ihmiset eivät niissä juuri vaivaudu äänestämään.
Kuntavaalit ovat silti kaikkea muuta kuin gallupeja ja puolueiden palkintosijojen jakamista. Vasemmistoliiton mielestä nyt ratkaistaan kunnallisten palveluiden tulevaisuus. Tässä asiassa vasemmiston ja oikeiston arvot törmäävät. Siksi on vain rehellistä sanoa, että Vasemmistoliiton päävastustaja näissä vaaleissa on kokoomus.
Kokoomus on ottanut käytännössä keskeiseksi kuntavaaliteemakseen niin sanotun palvelualoitteen, jossa yksityiset yritykset voisivat jatkuvasti tehdä esityksiä käytännössä minkä tahansa kunnan palvelun yksityistämiseksi. Näin palveluiden ja kunnan työntekijöiden pään päälle tuotaisiin giljotiini, joka voi milloin tahansa napsaista osan töistä markkinoille.
Yrittäjäjärjestöjen ja kauppakamarien poliittisena siipenä kokoomus yritti tuoda hanketta jo hallitusneuvotteluihin, mutta siellä se tyrmättiin. Nyt käynnissä on toinen vyörytysyritys kuntien kautta.
Oikeisto haluaakin muuttaa hyvinvointikunnat markkinatoreiksi, joissa käydään jatkuvaa kauppaa ihmisten terveydellä, hoivalla ja sosiaalipalveluilla. Kuka muu tästä voi hyötyä kuin yksityinen bisnes? Kunnilla on muutenkin tiukkaa. Miksi niiden pitäisi käyttää vähät voimavaransa jatkuvaan kilpailuttamiseen sekä palveluhaasteiden vastaanottamiseen ja arviointiin? Eikö nämäkin voimavarat voisi kanavoida itse palveluiden tuottamiseen?
Vasemmistoliiton mielestä kunnan palvelut pitää tuottaa kunnan omana työnä. Kunnan perustehtävä on tuottaa palvelut, yksityisen yrityksen päämäärä on tuottaa voittoa omistajilleen. Tässä on selkeä ero.
Vaaleissa äänestetäänkin aina arvoista. Vasemmisto on tavallisen ihmisen puolella, oikeisto puolustaa suurta rahaa.
Kokoomuksen tv-mainoksessa pääministeri Jyrki Katainen vetoaa pyörän selässä paremman työelämän puolesta. Edustaako parempaa työelämää esimerkiksi se, että sairastavilta työntekijöiltä vietäisiin pois osa palkasta, kuten hänen puolueensa haluaa? Samalla kuitenkaan arvopaperikaupan verottaminen ei käy, edes 0,1 prosentin verran.
Kun ihminen ostaa leipää kaupasta, hän maksaa siitä 13 prosentin arvonlisäveron. Kun ihminen ostaa pörssistä osakkeen, siitä ei tarvitse maksaa mitään veroa!
Myös näissä vaaleissa mittaillaan puolueiden välisiä eroja. Hyvä, että ne jälleen kirkastuvat ennen vaaleja.