Syksyä! Kantarelli aja tattia teillekin…
Tämä on sieniBLOGI. Tosin näitä ruokaohjeita täällä’ kirjoittaa minua paljon parempi asiantuntija.
Mutta yksi resepti Öisinajattelijalta:
Kantarellit afrikkalaisittain…
Jokainen kantarellinpoimija osaa paistaa sienensä, pistää pannulle voita, vähän sipulia, pippuria ja suolaa sekä lopuksi kermaa.
Voi niitä kantarelleja paistaa toisinkin, ”afrikkalaisittain”. Pilko ja pistä kastikkeeseen, pannulle pieni banaani ennen kuin lisäät kerman. Anna muhia joku minuutti. Mahtava maku. Siis mun mielestä…ja ellet halua liikaa banaanimakeutta, käytä vain muutama siivu.
…ja tatteja lieksalaisittain…
Nyt tatit alkavat nousta, idässäkin, nimitäin herkkuTATIT!
Niitä on täällä luonnossa eli Lieksassa joka puolella, kertoo naapuri. Ammattilainen, joka myy marjaa ja sieniä satoja kiloja ja pitää lomansakin aina syyskuussa juuri siksi.
Totta. Kävimme vaimon kanssa lähirannassa saunan päälle kävelemässä ja ruuan päälle uimassa. Sitten syötiin vasta…ja tatteja.
Siinä vedestä noustessa, rannalle tullessa, kuivatellessa katselin ja kävelin rantakoivikkoa, muutama mäntyhonkakin siinä kasvaa ja …
…ei tarvinnut kauan katsastaa, herkku – ja mäntytatit nostivat päätään sen verran näkyvästi, että puolenkymmentä just sopivan kokoista poimin, ja ehdin paistaa (voita, suolaa, sipulia, pippuria…, loraus kermaa) ennen tätä kirjoitusta koko pannullisen. On tämä sienestäminen helppoa itäisessä Suomesssa.., joka tykkää, kadehtikaa… . Syövätköhän somalit sieniä? Venäläiset täällä ne kyllä löytävät ja hyödyntävät – muistelen että Petroskoissa sieniä keräsivät kadun varsilta puistoista ja pusikoista. En suosittele, vaikka köyhälle ilmainen herkku on naminamia. Nyt vaan oma laihdutuskuuri tuppaa siirtymään hamaan tulevaisuuteen kuin sumu Baikalilla… Syy ei ole sienien, vaan siinä, että voissahan ne on paistettava, absolut! Ja usein pieni kaatoryyppy nautittava.
Öisinajattelija , Baikalin UIMARI
ps. kai tiesitte, kuka oli Sienimies Venäjän ja Meksikon hovissa kun sieniä ei vielä kovin hyvin tunnettu? Se uskalias hovin Päämaistaja, hyvin palkattu, mutta usein lyhytikäinen.