En enää yleensä tee uuden vuoden lupauksia. Yksi alkuvuoden käytäntö on silti jatkunut jo parikymmentä vuotta: tipaton tammikuu. Joskus absolut-aika on venynyt pitkälle helmikuulle, joskus on tullut nipistetyksi muutama päivä tammikuustakin, ilman erityistä stressiä.
Tammi-helmikuussa tulee myös liikuttua tavallista enemmän. Se on alitajuista TALVI- TAI PAKKASMASENNUKSEN HOITOA. En erityisemmin pidä talvesta, en varsinkaan loppuvuoden pimeistä ja loskaisista päivistä enkä alkuvuoden tulipalopakkasista. Mieliala alkaa nousta vasta helmikuussa kun aurinko alkaa kohota korkeammalle ja näyttäytyä useammin.
Liikkuminen tekee mielelle hyvää ellei riuhdo ryppyotsaisesti itseään kiduttaen ja muiden kanssa kilpaillen. On myös paljon liikuntalajeja, jotka eivät paljon varusteita tai rahaa vaadi.
(Sauva)kävely …
on ehkä letkein liikuntamuoto, jota voi harrastaa yksin tai yhdessä ja ihan missä vain. Kymmenkunta vuotta sitten sauvakävelijöille naureskeltiin, mutta nyt suhtautuminen on muuttunut. Erityisesti talvella sauvat antavat kävelijälle sekä a) tukea jäisellä kadulla että b) pontta askeleelle muutenkin. Kun käy kävelyllä vaikka alkuillasta, uni tulee usein kutsumatta kylään…
Pyöräily…
ei ole varsinaisesti talvilaji, mutta nastarengas (ainakin etupyörässä) auttaa pysymään pystyssä jäiselläkin kelillä. Kesällä on mukava tehdä muutaman päivän reissu naapurikyliin tai kauemmaksikin. Mukavin muistoni on Ahvenanmaan ympäripyöräily nuorimman poikani kanssa viitisen vuotta sitten. Pyöräilyn jälkeen kannattaa muistaa venytykset, koska varsinkin heikkoselkäiselle pitkä istumistuokio satulassa saattaa olla aika lailla jäykistävä kokemus…
Hiihto…
on laji, johon liittyy nykyisin niin paljon kielteistä doping- ja kilpailuhenkeä, että sen suosio kansan keskuudessa on kenties jopa vähentynyt (?). Toisaalta, lumisina talvina hiihtoa on päässyt kokeilemaan KehäKolmosen sisäpuolellakin. Suksia, monoja ja sauvoja saa parilla kympillä kierrätyskeskuksista ellet ole turhan ronkeli. Itselläni on 25 vuotta vanhat sukset ja hyvin niillä pärjää edelleen. Ainakin Joensuussa latuja pidetään auki koneellisesti heti kun lunta alkaa olla muutama sentti. Niin metsässä kuin jäällä hiihtäminen on upea luontokokemus kun ei pidä kiirettä eivätkä luisteluhiihdon harrastajat häiritse jatkuvilla ohituksillaan. Keinotekoiset hiihtohallit ja -putket ovat energian kerskakulutuksen huippuja, joihin meikäläistä ei saa kirveelläkään…
Avantouinti…
ei tiukassa mielessä ehkä ole mikään liikuntamuoto, mutta mieltä ja kehoa se virkistää taatusti. Sitä paitsi, laiskanletkeä ja läskisempikin kaveri voi sitä harrastaa. Niin, jos on vettä lähellä, avanto auki – tai (kuten Joensuussa) jopa sauna ja kokonainen avantouintikeskus lähistöllä.
Aloittelin itse viitisen vuotta sitten ja siitä lähtien olen käynyt enemmän tai vähemmän säännöllisesti pulahtamassa avannossa. Joensuun avantouintikeskus sijaitsee Vehkalahdessa ja on auki lähimain 365 vrk vuodessa. Kertamaksu 5 euroa, vuosimaksu 90 euroa.
Todistettavasti AVANTO
1) on hyväksi sydämelle ja verenkierrolle, koska verenpaine laskee jokaisella harrastajalla
2) auttaa unettomuuteen siinä missä naukku konjamiiniakin
3) lisää vireyttä ja viriiliä menoa ikääntyvillä
4) sopii reuma- ja muillekin särkypotilaille kylmähoitona
5) lisää kylmänsietoa & vastustuskykyä pikkuflunssiin
(…6) väitetään auttavan myös vaihdevuosiin ja lisäävän seksihaluja, mutta tätä eivät kaikki allekirjoita…)
Sen sijaan avantoa ei suositella jos
1) kärsit sydänvaivoista, pahoista rytmihäiriöistä
2) olet altis eturauhasen / alapään (kylmä)tulehduksille tai munaskuissa on jotakin pahempaa vikaa
3) olet pääsääntöisesti humalassa tai krapulassa
Avantouintiin ei liity mitään erityistä urheutta. Vesi on aina lämpimämpää kuin lumi ja ilma. Kun seisot uikkareissa pakkasessa, vesi saattaa hetken kuluttua tuntua ihan siedettävältä. Avantouintia kilpailumielessä harrastavat ovat oma ”hullujen” lajinsa ja ns. normaalit kansalaiset yleensä pulahtelevat vedessä tai uivat vain muutaman kymmenen sekunttia kerralla. Sitten kipin kapin ylös laiturille ja ihaniin mietoihin löylyihin lämpenemään. Se on omakin tyylini.
ks. http://www.joensuunjaakarhut.fi/fi/ajankohtaista/
Joensuun virallinen Öisinajattelija