Japanin Fukushiman ydinvoimalan neljä rettelöivää reaktoria ovat aiheuttaneet uusia ilmiöitä niin ydinenergian tuhovoiman kuin maailmanpolitiikan suhteen.
Ydin- ja ympäristötuhojen alueella on nyt siirrytty niin sanotusta Kiina-ilmiöstä Japani-ilmiöön.
Kiina-ilmiöstä Japani-ilmiöön
Kiina-ilmiöhän tarkoittaa ydinvoimalakatastrofeissa sitä, että syystä tai toisesta – usein inhimilliistä erehdyksistä tai voimaloiden rakennevioista johtuen – ydinreaktori sulaa ja hengenvaarallista sätelyä levittäytyy ilmavirtojen mukana hyvinkin kauas. Kiina-ilmiö tunnetaan samannimisestä elokuvasta, joka käsitteli muistaakseni Harrisburgin voimalaonnettomuutta ja sen salailua.
Säteily ei ole ihan pikkujuttu. Se säilyy maastossa pitkään. Kaukanakin. Tshernobylin onnettomuudesta tulee pian kuluneeksi 25 vuotta, mutta yhä vielä Suomessa, esimerkiksi Hämeen ja itärajan sienikasvustoista mitataan tavallista korkeampia säteilyarvoja. Niinpä Öisinajattelijakin on saattanut mennä vuosina altistua Tshernobylille keskimääräistä suomalaista enemmän – himo-sieni-ihmisenä…
Japani-ilmiö ja Risto Isomäki
Japanissa Fukushiman Kiina-ilmiö ei johtunut niinkään maanjäristksestä kuin tavallista hurjemmasta tsunamista. Vesi tunkeutui suojavallien yli voimalaan ja tuhokierre alkoi. Sen lopputulosta ja vakavuutta ei voi tätä kirjoitettaessa edes arvioida vaikka asialla olisi kuinka etevä ydinvoimalobbari tai kriitikko.
Tietokirjailija Risto Isomäki kuitenkin osasi lähes kansantajuisesti päätellä jo vuosia sitten kuinka lähelle merta rakennetulle ydinvoimalalle käy kun se hukkuu tsunamiin. Ennustajan kauhuskenario, joka oli esillä Sarasvatin hiekkaa-teoksessa, on nyt lähellä toteutumista Japanissa. Eikä Isomäki ole taatusti innoissaan tai vahingomniloinen – sen verran vakavasta asiasta on kysymys.
Ja vielä – Japanin tsunami-ilmiössä kysymys on noin 10-metrisestä aallosta kun Japanissa on mitattu 20-30-metrin korkuisiakin. Sellainen rysäyttäisi ydinvoimalan ja sen jäähdytysjärjestelmät saman tien sammuksiin.
Ilmaston lämpenemisen myötä tsunamit ja muut hurriikaanit yleistyvät. Myös napajäätikkö sulaa vauhdilla. Uusimmissa arvioissaan Risto Isomäki heittää hypoteesin: olisiko mannerlaattojen liikkeellä yhteys napajäätikköjen sulamiseen. Mannerlaatat alkavat liikehtiä ja nousta sitä enemmän mitä vähemmän napajäätikkö painaa maankuorta alaspäin. Aika hurja skenaario.
Ja vielä. Japani on tiheään asuttu pieni saarista koostuva maakaistale, jolla asuu reilut sata miljoonaa ihmistä. Mihin tämä valtava massa pakenee ja evakuoidaan vaikka Tokion alueelta (40 miljoonaa) todellisen hädän hetkellä? Kansainvaellus olisi jatkuvaa kärsimystä Kauko-Idässä, missä muutenkin väkeä riittää. Ja ilmastonmuutoksen seurauksista johtuva kansainvaellus on jo muutenkin ovella…
Japani-ilmiöstä Gaddafi-ilmiöön
Globaali media on niin globaali, että se siirtää tavan kansalaisten – lukijoiden, katsojien ja netti-ihmisten – huomion silmänräpäyksessä aiheesta, paikasta ja katastrofista toiseen. Japani-ilmiön kohdalla on käynyt juuri näin. Arabimaat ja niiden kansannousut unohtuivat hetkessä kun kameran eteen saatiin hätkähdyttävämpää kärsimysnäytelmää ja kuolemaa Nipponin saarilta. Sitä paitsi, Japanista ”tietoa” tulvii ennennäkemättömällä tavalla. Onkohan kukaan selvillä tämän määrällisen tietotulvan totuudellisuudesta – vaikkapa siitä kuinka hyvin huipputekninen mediavaltio pystyy pimittämään tietoa?
Eversti Muammar Gaddafi onnistuu näinä päivinä tilapäisesti omalla sarallaan. Koston kierre ja kapinallisten teurastaminen Libyassa jatkuu nyt kaikessa rauhassa kun kaikki ”tutkivat journalistit” ovat Tokiossa tai matkalla sinne…
Ja tämäkin inhimillinen katastrofi unohtuu muutamassa vuodessa. Ellei sitten koko Japani ala säteillä tai sorru jälkijäristyksissä mereen. Tshernobylin 25 vuotta riittivät Suomessakin siihen että ”ydin”muisti alkoi pätkiä ja yhä suurempi osa tavan kansalaisista oli jo saatu ydinvoiman kannalle. Japani-ilmiön ainut positiivinen merkitys onkin siinä, että hurjimmat ydinintoilijat nyt varovat sanojaan. Suomen Olkiluodossakin tarkastukset saatetaan ottaa hieman vakavammin.
Joensuun virallinen Öisinajattelija